Syria ber flyktningene komme hjem

9
Millioner av flyktninger fra Syria lever under kummerlige forhold. Nå begynner situasjonen i hjemlandet å bli trygg nok til at de kan vende hjem.

Av Pål Steigan.

Etter at den syriske hæren og dens allierte har nedkjempet og fordrevet jihadister i store deler av landet og fortsetter å frigjøre titalls av landsbyer hver annen uke, kan regjeringa i Damaskus endelig oppfordre landsmenn som har flyktet til utlandet om å komme hjem. Størsteparten av landet er trygt nok til at de skal kunne føle seg sikre og bli med på å gjenoppbygginga.

Den syriske regjeringa ber også internasjonale organisasjoner om å hjelpe flyktningene med å komme hjem igjen.

Det var en offisiell talsperson for det syriske utenriksdepartementet som sa til nyhetsbyrået Sana at regjeringa vil sørge for sikkerhet og trygghet for innbyggere som vender hjem.

Ifølge FN-organer finnes det over 6 millioner syriske flyktninger i utlandet. De største gruppene finnes i nabolandene Tyrkia (3,6 millioner), Libanon (2,2 millioner) og Jordan (1,3 millioner). Det største antallet syriske flyktninger i Europa finnes i Tyskland der det er om lag 600.000 av dem.

Flyktningene som våpen mot Syria

Den måten Vesten og oljediktaturene og deres jihadistiske leiesoldater har ført krigen på later til å ha vært spesialutformet for å drive folk på flukt. Det har vært rene terroraksjoner mot sivilbefolkninga, bombing av boligområder, skoler, sjukehus, vannforsyning og infrastruktur, alt med sikte på å gjøre landet mest mulig ubeboelig. Krigen har vært ført som en terrorkrig med sikte på å lemleste landet og gjøre det mest mulig ute av stand til å fungere. Det å drive millioner på flukt har derfor tydeligvis vært, ikke bare et biprodukt av krigen, men ett av krigens mål.

Syria har vært blodtappet i bokstavelig og overført betydning. Ikke minst har landet blitt tappet for spesialarbeidere og folk med fagkompetanse på ulike områder. Og i Europa har det vært lagt vekt på å få flest mulig av de syriske ekspertene til å forlate Syria for godt for å bli en permanent del av arbeidsstyrken i europeisk land. Permanent hjerneflukt er også en måte å ødelegge et land på og holde det nede i varig elendighet.

Syrias ønske om å få flyktningene til å vende hjem møtes ikke med begeistring fra de imperialistiske hovedsentrene. I Storbritannia advarer tvert om Chatham House mot en snarlig retur av flyktningene til Syria. Chatham House, eller Royal Institute of Foreign Affairs, ble grunnlagt av den britiske imperialismen umiddelbart etter første verdenskrig. Det er for britisk imperialisme det Council on Foreign Affairs er i USA. Chatham House er blitt kalt verdens fremste tenketank, nest etter Brookings Institution i USA. Er det noe organ som er representativt for den britiske finanskapitalen og den britiske herskerklassens standpunkter og strategier, så er det nettopp Chatham House.

Tenketanken har også vært aktiv under hele krigen mot Syria med å utvikle imperialistisk strategi og politikk. Det er derfor ikke noen overraskelse at nettopp de nå aktivt advarer mot at flyktningene skal vende hjem. Imperialismen ønsker ikke å se et sterkt og gjenoppbygd Syria, men derimot et land som fortsetter å være lemlestet og ute av stand til å klare seg sjøl.

Nabolandene gjør klar for hjemvending

Men de kan komme til å tale for døve ører. Tyrkia, Libanon og Jordan har hatt store kostnader og betydelige praktiske belastninger knyttet til det enorme antallet flyktninger som har kommet på kort tid. For dem vil det være en betydelig lettelse når disse fordrevne menneskene kan vende hjem igjen.

Libanesiske myndigheter bekrefter at det er et arbeid i gang mellom regjeringene der og i Syria for å begynne repatriering. I Tykia sier 86 prosent av de spurte i en ny meningsmåling at de syriske flyktningene bør vende hjem så snart krigen er over. Regjeringa i Jordan ønsker også at de syriske flyktningene skal vende hjem så snart som mulig, og der lever de under så elendige forhold at de også av den grunn har et sterkt motiv for å komme hjem bare sikkerheten og tryggheten tillater det.

Enrome ødeleggelser, enorme kostander

I Syria er gjenoppbygginga i gang, men det er en overveldende oppgave landet står overfor. FNs spesialutsending Staffan de Mistura sier at prislappen kan bli 250 millarder dollar. Etter å ha sørget for å rasere landet gjennom over sju år med intervensjonskrig ønsker Vesten å hindre gjenoppbygginga av Syria. USAs daværende utenriksminister Rex Tillerson sa i januar 2018 at USA ønsker å hindre økonomiske forbindelser mellom Syria og alle andre land. Hauker i USA har anbefalt en krig uten ende mot Syria med en fortsatt og vedvarende blodtapping av landet. Atlantic Council, som hele tida har vært en aktivist i krigen mot Syria, skriver i en rapport om gjenoppbygging at ”det kan være fristende for vestlige makter å akseptere Assad som en legitim partner i gjenoppbygginga. Å gjøre dette vil være skadelig og ødeleggende for deres egne interesser.”

Det har heller ikke vært noen entusiasme å spore i de «humanitære hjelpeorganisasjonene». De lever av flyktninger, ikke av normalisering, og hele deres apparat har svulmet kraftig opp under krigen mot Syria. Og det er ikke mye begeistring for hjemvending og gjenoppbygging man kan lese ut av for eksempel denne artikkelen på nettsidene til Flyktningehjelpen. Og Jan Egeland, som hele tida har vært en hauk i den «humanitære» delen av krigen mot Syria, advarer mot «overdrevet fokus på at syrere skal returnere».

EU takler ikke flyktningkrisa

Ikke et eneste EU-land ønsker å øke tallet på flyktninger. Opinionen går i stikk motsatt retning, til og med i Tyskland. Når nå Syria sier at det endelig er mulig for flyktningene å vende hjem, vil det føre til hjemvending, uansett hva Chatham House og Atlantic Council måtte mene.  Og USA er ikke lenger i stand til å hindre gjenoppbygging av et land som Syria.

Kina er klar til å investere i gjenoppbygging av Syria

Vesten vil ikke klare å hindre gjenoppbygging

Tvert om er det slik at den vestlige blokaden legger veien åpen, ikke minst for Kina. President Xi Jinpings ambisiøse plan om ”silkeveibeltet” har hatt en vesentlig hindring i den vestlige enden. Damaskus var historisk den vestlige enden av silkeveien mot Middelhavet. Krigen gjorde det umulig å gjøre byen til det, men nå ligger snart veien åpen. Og det er ingen tvil om at Kina vil investere. Det samme vil Russland og Iran, kanskje også India, Sør-Korea og Japan.

Kina er Syrias viktigste handelspartner og kinesiske delegasjoner som ønsker kontrakter på gjenoppbygging er allerede vanlige gjester i Damaskus.

Vesten har tapt Syria-krigen. Landet vil reise seg av asken og det vil bli attraktivt for flyktningene å vende hjem. Jo lenger tid det tar Vesten å innse det, jo større blir deres eget nederlag i regionen. Det gjelder også den norske regjeringa, som har satset milliarder på den tapende hesten i dette avskyelige spillet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Plukket opp siste utgave av den elendige gratisavisen Natt & Dag i går. De pleide å være ganske morosmme, ha noe bra musikkstoff og lignende. Men nå viser de “den liberale” millenialgenerasjonen fra sin verste side. På en side demoniseres Russland, på en annen hetses Kari Jaqueson fordi hun stiller spørsmål ved Skripal-dekningen i media og kaller vestlige innblanding i Syria for imperialisme. Denne ikke-liberale liberale kulturen er noe av det mest autoritære vi har i dag. Litt på siden av saken, men følte for å nevne det.

 2. Og Steigan tilhører visst samme “konspirasjonsmiljø” som Jaqueson.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Det er mulig at Norge har soldater stående i Al-Tanf i Syria ved grensen mot Jordan. Disse kan vel risikere å måtte kjempe til siste mann for å forhindre at Assad gjeninntar landområdene syd i Syria og dermed får slutt på krigen i Syd-Syria? Norge kan havne opp å med å drive krigføring for USA imperiet til tross for at Trump trekker USA ut av Syd-Syria og kanskje også fra hele Syria.

  Hva hadde Norge egentlig håpet på med sin tilstedeværelse av soldater i Syria? At det skulle bli mulig å bygge gassrørledning fra Qatar via Syria fram til EU og som ville ha konkurrert ut både russisk og norsk gass på det europeiske markedet?

 4. Hvorfor er Norge på feil side av den ulovlige krigen i Syria?

  Svaret finner vi i det som skjedde i Norge 22/7-2011.
  Siden da har våre Folkevalgte, Pressen og Rettsapparatet vårt vært gisler for “Elefanten i rommet”.

  Andre forklaringer kan avskrives som løgnaktig Propaganda

 5. Tipper de håper på at de kan dingle oljefondet foran nesa på oss, ei stund til.

 6. Avatar for baluba baluba says:

  Ja, er det ikke rart? Vi som har brukt litt av livet på realfag klarer aldri helt å nå opp til journalistene. De hadde klassifisert gassen på bare noen timer. Hva skal vi med laber? Det eneste jeg kan korrigere med i farten er at Novichuk er typebetegnelsen på en hel serie med gasser og har blitt forsket på i en rekke land.

 7. SHO: - Som aksjonær i den “prosjekterte” rørledninga, har vi vel noen forpliktelser. Nå gikk jo den plana du skisserte i dass, noe som resulterte i at Tyrkia og Qatar etterhvert tok en U-sving. Etter at Qatar des. 2016 kjøpte seg kraftig opp i Russiske Rosneft (20%) - som ingen her hjemme skrev en døyt om foruten to linjer på “e24 aksjelive”, begynte skitkastinga fra restene av vårt vestlige oljekonsortium. Ni måneder senere vidresolgte Qatar nesten 15% av aksjebeholdningen til ett av Kinas ti største private energiselskap, CEFC China Energy (sept 2017).
  Det vi tok sikte på innledningsvis var å avskjære Russlands eksport - for å kontrollere markedsprisen fra nord til sør - i samarbeid med Qatar, Tyrkia og midtøsten. Noen konkurranse har det derfor ikke blitt. Acer var/er tuftet på dette, og plana om enda en rusiskkontrollert rørledning inn til Tyskland og Europa likte Trump særs dårlig (fra Bloomberg):
  https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-05-18/nord-stream-2-pipeline-is-new-front-in-u-s-clash-with-europe
  Under artikkelen til Steigan “Det handler om fascismens vekst i Ukraina, Steinfeld” fra 9. juni 2015, finner du en kort oppsummering skrevet av meg i kommentarfeltet. Den andre kommentaren litt lengre nede (like viktig) - omhandler pressereguleringen, og hva den er blitt til i dag. Du kan også lese et par kommentarer til (skrevet av meg), fordi mye av slike opplagte oppsummeringer har gått under radaren. Den ene (lengste, nederst) ligger under Steigans artikkel “USA: – Femti års krig mot IS?” fra 27. juli 2015, den andre ligger under “Nei, Russland vil neppe slåss i Syria” fra 2. september 2015. At vi ikka har sett østover samt drevet aktivt freds/opplysningsarbeide handler kun om våre “investeringer”. At stokk dumme politikere tror at penger (groteske fordeler - blodige sådan) som regner ned på dem - fra børsen (!) - er ett av “guds under”, må jeg bare si at det er tragisk at ingen klarer å temme menneskets kyniske grådighet. De færreste skjønner hva begrepet økonomi er, og hvor begrepet stammer fra. Det er det stikk motsatte av det vi driver med, som stort sett dreier seg om å profitere på forbruk av naturressurser - og menneskeliv som går tapt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

9 KOMMENTARER

 1. […] Russlands viseutenriksminister Sergeij Versjinin sier i en uttalelse at Russland vil bistå Syria for å sikre at flyktninger i utlandet kan vende tilbake igjen på en ”trygg, frivillig og verdig måte”. Uttalelsen kom etter at Syrias regjering hadde sagt at situasjonen i landet nå er slik at flyktningene trygt kan vende hjem igjen. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.