Den syriske hæren frigjør grensa mot Jordan

0
Grensestasjonen Nassib på hovedveien Amman-Damaskus er frigjort.

Den syriske hærens seire i sørvest fortsetter og jihadister i hopetall legger ned våpnene. 6. juli 2018 frigjorde den syriske hæren grensestasjonen Nassib mot Jorden på den strategiske hovedveien mellom Amman og Damaskus. Her fant også hæren enorme våpenlagre som stammer fra USA, Saudi-Arabia og andre av intervensjonsmaktene.

Den russiske hæren forhandlet fram våpenhviler med jihadistene etter mønster av de tidligere avtalene som er inngått. Det gjenstår nå bare noen lommer av terreng som kontrolleres av jihadister vest for Nassib. Det kan være snakk om svært kort tid før også disse områdene fram til de okkuperte Golan-høydene blir frigjort. Jihadistene får ikke lenger aktiv støtte fra utlandet i dette området. USA har gitt dem beskjed om at de nå må klare seg sjøl. Siden dette er leiesoldater av ulike avskygninger, har de derfor lite igjen å kjempe for.

Kilde: Southfront

Det at grensa mot Jordan er gjenåpnet betyr også at handelen og transporten mellom Amman og Damaskus og Aleppo kan tas opp igjen etter å ha vært umulig i sju år. Og det betyr at flyktningene som befinner seg i Jordan, til dels under svært kummerlige kår nå har en trygg rute de kan bruke når de skal vende hjem.

Å ta vare på de syriske flyktningene i Jordan koster landet rundt 2,5 milliarder dollar i året, og til tross for at vestmaktene har oppfordret landet om å fortsette med dette, har ikke Jordan fått den støtten de har bedt om. Det er derfor ventet at Jordan vil arbeide for en mest mulig snarlig retur for de flyktningene som landet har gitt midlertidig opphold til. Også flyktningene i Libanon betyr en stor øknomisk belastning der, og returene derfra er allerede i gang. Libanons president Michel Auon har henvendt seg til EU-kommisjonen og bedt den om å legge press på de enkelte EU-statene for å få dem til å bistå syriske flyktninger som vil vende hjem.

Det har vært lite begeistring å spore blant vestmaktene etter meldinga om at Syria ber flyktningene vende hjem. De NGOene som jobber med flyktninger har heller ikke vist tegn til begeistring. De lever jo av flyktninger. Færre flyktninger betyr færre jobber og mindre penger. I mars 2018 sendte for eksempel Flyktninghjelpen ut en advarsel mot at flyktninger skal vende hjem til Syria med det første.

Russlands viseutenriksminister Sergeij Versjinin sier i en uttalelse at Russland vil bistå Syria for å sikre at flyktninger i utlandet kan vende tilbake igjen på en ”trygg, frivillig og verdig måte”. Uttalelsen kom etter at Syrias regjering hadde sagt at situasjonen i landet nå er slik at flyktningene trygt kan vende hjem igjen.

En liten del av de våpnene som ble erobret da den syriske hæren froigjorde grensa mot Jordan.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.