2017 var det nest verste året for ødeleggelse av tropiske skoger

3

Fjoråret var det nest verste året registrert når det gjelder ødeleggelse av tropiske skoger. Totalt ble 15,8 millioner hektar med regnskog hogd ned i 2017, et område på størrelse med Bangladesh. Det er University of Maryland som står bak rapporten, som ble utgitt av Global Forest Watch.

På tross av anstrengelser for å redusere tap av skog, har det økt de siste 17 årene. Naturkatastrofer som skogbranner og tropiske spiller en større og større rolle, særlig siden klimaendringer har økt hyppigheten av og alvorlighetsgraden på disse hendelsene. Men hogst av skog for jordbruk og annet er en stadig driver for storskala tap av skog.

På en konferanse om ødeleggelse av skog som ble arrangert av NORAD, møttes hundrevis av politikere, forskere og miljøorganisasjoner for å diskutere klima- og regnskogsatsingen som Norge tok initiativet til for 10 år siden.

Verdenssamfunnet har brukt hundrevis av milliarder kroner for å prøve å stoppe ødeleggelsen av regnskogene. Men resultatene har hittil vært magre:

– Det er svært alvorlig. De tropiske skogene er helt avgjørende for å begrense klimaendringene, sier seniorforsker i World Resources Institute (WRI), Frances Seymour til NRK.

Hogsten har økt kraftig både i Brasil, Colombia og Kongo. Brasil er landet som mistet mest regnskog ifjor, ifølge rapporten fra WRI. Hele 4,5 millioner hektar skog forsvant.

Det har imidlertid gått bedre i Indonesia. Avskogingen gikk i fjor ned med 60 prosent i landet som tidligere ble regnet som en versting.

– Den politiske innsatsen i Indonesia har vært bemerkelsesverdig, sier Frances Seymour.

Hun viser til at presidenten i landet etter de katastrofale brannene i 2015, innførte hogstforbud blant annet i områder med store torvmyrer.

Forskerne mener torvmyrene er svært viktige å bevare i kampen mot klimaendringene, fordi de inneholder store mengder CO2.

Hogst av regnskogen frigjør store mengder CO₂ som bidrar til klimaendringer.

Men arbeidet for å redde de tropiske skogene får bare 2 prosent av verdens klimafinansiering, skriver WRI.

– Pengene vi har for å prøve å stoppe avskogingen, føles som et forsøk på å slukke en husbrann med en teskje, sier Frances Seymour.

Hun går ikke så langt som til å si at strategien har vært feilslått. Men det går absolutt an å reise det spørsmålet. Kritikere av denne strategien har lenge pekt på at regnskogsmilliardene lett kan forsvinne i korrupsjon, slik det het i en forskningsrapport i 2011, omtalt slik i Aftenposten:

Korrupsjon kan sluke regnskogpenger

Norge har lovet bort 15 milliarder kroner til bevaring av tropisk skog, men forskere advarer i ny rapport mot korrupsjonsfare. DR Kongo trekkes frem som verstingen av mottakerlandene.

Eller som det heter i en reportasje fra NRK:

«Norge har betalt én milliard kroner for å redde verdens nest største regnskog i Kongo. Men avskogingen øker, og kritikere mener Norge har kastet hundrevis av millioner skattekroner rett ut av vinduet.»

I Brasil har regnskogkapitalen via sin korrupte regjering sørget for å få fri adgang til å hogge omtrent hav de vil. Eller som Financial Times skrev: «Regnskogen betaler prisen for krisa i Brasil».

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for oystein oystein says:

  Den forferdelige kampanjen mot palmeolje gjør bare tingene enda verre. Om det finnes ett reelt ønske om å bevare regnskog så må det lanseres en kampanje FOR palmeolje. Dette fordi Palmeolje krever bare 1/10 av arealet til andre vegetabilske oljer som dyrkes i tropiske strøk, feks soya, for å gi samme produksjon. Samtidig er denne produksjonen den klart beste med henblikk på utarming av matjord og ivaretakelse av dyreliv, sett i forhold til alternativene. Palmeolje er også det sunneste og beste alternativet næringsmessig da det har ett høyt innhold av mettet fett. Soya er verstingen på alle nivåer, men det lanseres ikke noen kampanje mot den pga storpolitikk og vestlige interesser, les storproduksjon i USA. Dette er ett klassisk eksempel på det tragiske med vestens overherredømme, hvor lobbyisme og næringsinteresser medfører at befolkningen føres bak lyset til de grader.

  Det var en gang en organisasjon i Norge som het “grønn hverdag” som hadde som eneste mål og svartmale palmeolje og som gjennom bedrageri og verre lurte miljøbeviste mennesker til de grader. Når folk begynte å stille spørsmål ble denne lagt ned.
  Jeg har forøvrig skrevet en del om dette på facebooksiden “mat er min medisin” dersom noen vil lese mer om dette.

 2. Det må nok stoppes med militære vaktstyrker ifra FN evt andre som driver med regnskogsbesyttelse. Akkurat på dette området så hadde rett og slett ikke et historisk tilbakeblikk på kolonialiseringen og konkvistadorene i middelalderen gjort så mye. Ettersom det virker som om det er den eneste moraliseringen som ser ut til å virke.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Disse rapportene har jevnlig kommet helt fra syttitallet. Da var det områder like store som Danmark som ble hogd ned. Ettersom størstedelen av kloden består av hav, lurer jeg på om vi på femti år snart må dit for å finne det arealet av skoger som er igjen? Det er noe som ikke stemmer her.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere