Italia vurderer å stanse kjøp av nye F35-fly

0
F35 fra Lockheed Martin. Innfelt Italias forsvarsminister Elisabetta Trenta.

Den nye populistiske regjeringa i Italia er ikke begeistret for de foregående regjeringenes kontrakt om kjøp av 90 F35-fly. Italias nye forsvarsminister Elisabetta Trenta skriver på Facebook:

”Vi har alltid vært kritiske til programmet, det er det ingen grunn til å legge skjul på. Derfor vil vi ikke kjøpe nye fly, og i lys av de avtalene som er inngått av tidligere regjeringer vil vi nå evaluere dem, og det vil utelukkende skje ut fra nasjonale interesser.”

Dette står i en viss grad i motstrid til det hun sa i et intervju som er gjengitt i DefenceNews, der hun sier at Italia vil bremse, men ikke kutte ned på kjøpene av F35.

Men også der understreker Trenta at Italia har en anstrengt økonomi og har behov for å bruke pengene til å dekke mer akutte nasjonale behov. Hun sier også at hennes regjering har et stort antall spørsmål knyttet til F35-programmet.

Femstjernersbevegelsen gikk til valg på å kutte ut videre kjøp av F35. Men hva det nå vil bli til, er usikkert. USA har lagt press på Italia om å fortsette å kjøpe flyene, og populistregjeringa har forsikret sikkerhetsrådgiver John Bolton om at landet er en lojal alliansepartner, men samtidig sa Elisabetta Trenta at Italia er skeptisk til sanksjonene mot Russland.

Trenta sa at ”Sanksjonene har skadet Italias eksport og det ville være en god idé å vurdere andre virkemidler.” Trenta, som sjøl er veteran fra den italienske hæren, sa også at hennes regjering ”ikke ser på Russland som en trussel, men som en økonomisk partner.”

Italia har etterslep på alle områder når det gjelder infrastruktur, sjukehus, skoler og andre offentlige tjenester, og regjeringa ville opplagt bli populær på å kutte ut noen av de ekstremt dyre flyene for å kunne bruke penger på mer nærliggende behov.

På den andre sida vil Italia bli satt under et stort press fra USA for å opprettholde kjøpene. USA har sju militærbaser i Italia og har alltid sett militær kontroll over landet som et viktig ledd i sin strategi for Sør-Europa og Middelhavet. Dessuten er F35 så viktig for det militær-industrielle komplekset i USA at Pentagon alltid vil stille seg bak et slikt press. Løfter til militærindustrien vurderes alltid som vesentlig mer hellige enn løfter til velgerne.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDen syriske hæren frigjør grensa mot Jordan
Neste artikkelStorseier for venstrekandidat i Mexico
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).