Migrasjonspolitikken: Ordkrig mellom Italia og Frankrike

6

Den nye regjeringa i Italia har bestemt seg for at det skal bli slutt på at Italia blir Europas største mottaksleir for migranter og flyktninger. Derfor har regjeringa til statsminister Giuseppe Conte nektet NGO-båten Aquarius med 629 migranter om bord å legge til i Italia.

Dette har utløst skarpe reaksjoner fra Paris. Regjeringa til president Emmanuel Macron har fordømt sine angivelige allierte i Roma. Talsmann Gabriel Attal har sagt på vegne av den franske regjeringa at politikken til Italia regjering er «til å spy av». Og Emmanuel Macron har kalt Italias politikk for «kynisk».

Og fra regjeringsbygningen i Roma, Palazzo Chigi, svares det: «hyklere».

Kort sagt, en god og diplomatisk tone i den stadig mindre forente europeiske «union». Og Matteo Salvini fra Lega har utvilsomt noen poenger når han sier: «Franskmennene burde ha hatt en smule ydmykhet og samarbeidet som venner for å løse problemene,» «men nettopp franskmennene har avvist mer enn ti tusen personer på grensa mot Italia, og blant dem var det mange kvinner og barn.»
Salvini viser da til afrikanske migranter som ble stoppet av fransk politi på grensa mellom Ventimiglia og Menton.

Og Salvini nøyde seg ikke med det. Han la ansvaret på ødeleggelsen av Libya, med de følgene det har fått, på Frankrike: «Vi betaler prisen for den ustabiliteten som ble skapt av Frankrike i Libya og sør for Libya.» Italia deltok ikke aktivt i krigen mot Libya, men lot NATO bruke militærbaser der. Derimot var Frankrike og Nicolas Sarkozy aktivister i første rekke for å begynne bombinga og støtte de jihadistiske opprørerne mot Gaddafis regjering. Salvini kunne naturligvis ha føyd til USA, Storbritannia og Norge på lista over de hovedanklagede.

For det er ingen tvil om at det var vår krig mot Libya som åpnet dørene på vid vegg for massemigrasjonen fra Afrika. Libya ble operasjonsbase for kriminelle nettverk av menneskesmuglere, gangstere og jihadister som i samarbeid med vestlige NGOer driver en gigantisk industri med migranter fra Guineabukta til Europa. Og det er Italia som har havnet i første linje. Interpol sier at menneskesmugling i dag genererer 28 milliarder dollar i året, og er den raskest voksende kriminelle bransjen i verden.

«Jeg ønsker ikke,» sa Salvini «at barn skal bli satt på gummiflåter og dør i Middelhavet fordi noen har innbilt dem at det finnes jobber og boliger for alle i Italia. Jeg er lei av dette.»

Det er tragiske skjebner om bord på Aquarius, og det er hjerteskjærende at mennesker er havnet i denne situasjonen. Men siden de stort sett kommer fra land der det ikke er alvorlige kriger, så dreier det seg sannsynligvis om migranter som håper på et bedre liv i Europa. Antakelig har de eller familiene deres betalt i dyre dommer til menneskesmuglerne for den farefulle ferden. Corriere della sera skriver at migrantene ofte har opparbeidet seg en gjeld på 35.000 til 55.000 euro til menneskesmuglerne underveis, og den gjelda må de betale ned når de ankommer. Og Europa, og særlig Italia, har ikke noe bedre liv å tilby dem. Ikke finnes det jobber, hvis man ser bort fra slavearbeid i jordbruket for mafiaen og ikke finnes det noe annet som kan skape grunnlag for å klare seg sjøl i et nytt land. De fleste ender opp i mottak, som i verste fall er uverdige, eller de havner i klørne på mafiaen, som slaver eller prostituerte. Eller de havner på gata som tiggere.  Og fra Libya varsles det om at 50.000 migranter er klare til å legge ut på sjøreisa til Italia, skriver Corriere della sera.

Italias statsminister Giuseppe Conte har sagt at han ikke reiser på statsbesøk til Frankrike hvis ikke Emmanuel Macron beklager sin uttalelse, men fra Elysée-palasset i Paris er svaret at det ikke kommer noen som helst beklagelse fra Macron. Dermed er det full splittelse mellom to av de største landene i EU, og det er ikke sannsynlig at den splittelsen kan lappes sammen med det første.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  En av årsakene til den store migrasjonen til Europa er EUs dårlige handelsavtaler med Afrika som undergraver afrikansk jordbruk og småindustri.

  Men nå kan det ligge an til at også EU kan få en like dårlig handelsavtale med USA hvis Trump får igjennom sin vilje. Trump bruker nemlig samme taktikk (dvs rå makt) som det EU gjør overfor Afrika ved utforming av handelsavtaler. Nå møter EU seg selv i døren. Hverken solidaritet innad eller utad i EU.

 2. Det hadde også hjulpet om IMF hadde ettergitt lånene med skyhøy rente som ble gitt til mange afrikanske land. Lån som IMF visste de ikke kunne betale tilbake. Uten gjeldsbyrde til IMF, kunne landene hatt en sjanse til feks gi kvinner skolegang, og med det kunne den ikke bærekraftige fødselsraten på 5,6,7 og 8 barn per kvinne i flere land gått ned, og landene hadde sluppet bla de årlige sikre sultkatastrofene.
  Fairtrade mellom Afrika og EU som du nevner, hadde gitt afrikanske land mulighet til å utvikle sine økonomier, og kunne redusert mye av emigreringen til Europa.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Det er vel mer komplekst enn som så? De store companyene ville utnyttet denne frigivelsen. Jeg er også imot at så mye eksempelvis mat skal fraktes rundt på havene. Og til slutt. De som løftes ut av fattigdom er de som ser seg råd til å komme hit.

 4. Østerike og Tyskland gikk sammen med Italia onsdag for å danne en allianse mot de ytre grenser. Hørte pressekonferansen mellom Merkel og Kurz. Til slutt var det den Tyske innenriksminister som tok den store debatt med Kurz. Merkel er litt uenig og har spilt seg ut på linjen her. Spania og Frankrike burde abslolutt vært enige om dette. Frontex styrket grense ). Da hadde NGO skipa stoppet asap. EU vakler kraftig. Toll har knekt dem. Brexit knuser dem. Italia velter EU sammen med Østerike og Øst Europa. Bare vent til topp møtet i Brussel 28-29 juni. . .

 5. Avatar for baluba baluba says:

  At det skulle komme noe særlig ut av dette hvis Tyskland og Frankrike er med, tror jeg ikke. Det blir bare uthaling. De ønsker flere inn. De kommer med nok et vedtak om å stanse folk på grensene, mens de som søker asyl er et unntak bla bla bla…

 6. Det kan være. Tenkte mest linjen Salvini har lagt seg på sammen med Kurz. Hadde Spania og Frankrike gjort samme blokade hadde mange skrøpelige båter ikke blitt sent fra Afrika. Invasjon kan kun stoppes via middelhavet og første grense. Så får man opprette asyl mottak leire i Afrikas tryggere deler i Nord. De syke / handikappa barn kan komme. Altså ikke velferds immigranter.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere