FN fordømmer Israel for ”overdreven bruk av makt” i Gaza

0
Israelsk skarpskyttere meier ned palestinere, men det er Iran som skal straffes.

FNs hovedforsamling vedtok 13. juni 2018 en resolusjon som fordømmer Israel for overdreven maktbruk mot sivile i Gaza. Det var 120 medlemsland som stemte for resolusjonen, 8 som stemte imot og 45 som avholdt seg fra å stemme. De som stemte sammen med USA og Israel mot resolusjonen var Australia, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Salomonøyene og Togo. De fire Stillehavsnasjonene er totalavhengige av USA økonomisk og Togo er nylig blitt gjenstand for en sterk israelsk påvirkning.

I vedtaket heter det at FN

“deplores the use of any excessive, disproportionate and indiscriminate force by the Israeli forces against Palestinian civilians in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and particularly in the Gaza Strip, including the use of live ammunition against civilian protesters, including children, as well as medical personnel and journalists, and expresses its grave concern at the loss of innocent lives.”

Vedtaket sier også at FN “krever at Israel, som okkupantmakt, avstår fra slike handlinger og fullt og helt står ved sine juridiske forpliktelser og ansvar” i henhold til Genevekonvensjonen om å beskytte sivile i krigstid.

Resolusjonen kommer ikke til å få noen praktiske virkninger overfor Israel, siden det bare er Sikkerhetsrådet som kan fatte slike vedtak, og der kommer USA til å legge ned veto mot enhver kritikk og ethvert tiltak mot Israel.

På møtet i FN sa Palestinas utsending Riyad Mansour at 129 palestinske sivile, deriblant 16 barn ble ofre for Israels ”dødelige angrep på sivile”.

I en rapport som ble publisert umiddelbart forut for FN-møtet sier Human Rights Watch at Israels voldsbruk på Gaza «kan være krigsforbrytelser». Organisasjonen sa også at de ansvarlige politikerne må stilles til ansvar.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMigrasjonspolitikken: Ordkrig mellom Italia og Frankrike
Neste artikkelSyria kan sikre seg kontroll over områdene nær Golanhøydene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).