FN fordømmer Israel for ”overdreven bruk av makt” i Gaza

0
Israelsk skarpskyttere meier ned palestinere, men det er Iran som skal straffes.

FNs hovedforsamling vedtok 13. juni 2018 en resolusjon som fordømmer Israel for overdreven maktbruk mot sivile i Gaza. Det var 120 medlemsland som stemte for resolusjonen, 8 som stemte imot og 45 som avholdt seg fra å stemme. De som stemte sammen med USA og Israel mot resolusjonen var Australia, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Salomonøyene og Togo. De fire Stillehavsnasjonene er totalavhengige av USA økonomisk og Togo er nylig blitt gjenstand for en sterk israelsk påvirkning.

I vedtaket heter det at FN

“deplores the use of any excessive, disproportionate and indiscriminate force by the Israeli forces against Palestinian civilians in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and particularly in the Gaza Strip, including the use of live ammunition against civilian protesters, including children, as well as medical personnel and journalists, and expresses its grave concern at the loss of innocent lives.”

Vedtaket sier også at FN “krever at Israel, som okkupantmakt, avstår fra slike handlinger og fullt og helt står ved sine juridiske forpliktelser og ansvar” i henhold til Genevekonvensjonen om å beskytte sivile i krigstid.

Resolusjonen kommer ikke til å få noen praktiske virkninger overfor Israel, siden det bare er Sikkerhetsrådet som kan fatte slike vedtak, og der kommer USA til å legge ned veto mot enhver kritikk og ethvert tiltak mot Israel.

På møtet i FN sa Palestinas utsending Riyad Mansour at 129 palestinske sivile, deriblant 16 barn ble ofre for Israels ”dødelige angrep på sivile”.

I en rapport som ble publisert umiddelbart forut for FN-møtet sier Human Rights Watch at Israels voldsbruk på Gaza «kan være krigsforbrytelser». Organisasjonen sa også at de ansvarlige politikerne må stilles til ansvar.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.