Hvorfor starter USA en handelskrig mot Kina som de må tape?

8
Ørnen ligger an til å tape mot draken denne gangen. Kilde: Eurasia review

Av Pål Steigan.

Handelsdepartementet i USA har publisert ei liste over kinesiske varer som vil få en toll på 25 prosent. Lista er på 58 sider og ser ut som noe som er kommet ut av en tidskapsel som har vært nedgravd siden 1950-tallet, skriver Asia Times.

Det er vel en smule overdrivelse, men det er unektelig litt pussig å se at USA vil legge denne tollen på gammeldagse katodeskjermer, som knapt er i bruk lenger, mens flatskjermer og mobiltelefoner, som virkelig er blant de store importartiklene går tollfrie.

Gårsdagens produkter

På lista står også oppvaskmaskiner, bulldosere, motorsykler, lokomotiver og ”svart-hvit og andre monokromer videoskjermer”. Det overveldende flertallet av produktene på lista er gammel teknologi, gårsdagens produkter.

De nye tollsatsene skal ramme importen fra Kina med 50 milliarder dollar. Trump-administrasjonen mener at Kina driver en ”urimelig og diskriminerende politikk” når det gjelder teknologioverføring og intellektuell eiendom, og vil derfor ramme Kina på denne måten.

At Kina på ulike måter kopierer eller sikrer seg til amerikanske teknologiske løsninger eller patenter er nokså opplagt. Slik har alle framvoksende industrimakter gjør opp gjennom tidene. Dette var sentralt i Storbritannias kritikk av USA på 1800-tallet og det er en kritikk som også i tur og orden har rammet Japan og Sør-Korea.

Men som Asia Times skriver så kjøper også Kina mye teknologi fra USA på helt regulær måte. Når det gjelder serviceindustri har USA et handelsoverskudd med Kina på 100 milliarder dollar. Og det er uklart hva Trump-administrasjonen tenker å gjøre i sine neste trekk.

Det som virkelig har satt en støkk i Washington er Xi Jinpings plan ”Made in China 2025”. Innen sju år har Kina nemlig tenkt å være en ledende nasjon når det gjelder nettopp teknologi og utvikling. Kina legger fasen med vekt på masseproduksjon av lavteknologiske produkter bak seg og går over til mer og mer avansert industri bygd på høyt utviklet vitenskap og innovasjon.

Les: Made in China 2025 er vendepunktet

Det er ingenting USA kan gjøre for å hindre dette. Hadde denne handelskrigen kommet for ti eller femten år siden, ville den kanskje kunnet ha rammet Kina tungt. Men den kommer for seint til å ha den effekten. Det handelskrigen vil gjøre er at den skader forholdet mellom USA og landets største handelspartner og kreditor. Og når du er avhengig av svære lån i banken for å betale utgiftene dine, er det kanskje ikke så smart å gå til krig mot den samme banken. Særlig ikke når du ikke har noen alternativ kreditor. For en grunn til at USA har kunnet drive økonomien med så store underskudd, er at Kina har kjøpt amerikanske statsobligasjoner, det vil si har lånt USA penger. Tenker Trump-regjeringa at Kina vil fortsette med dette sjøl om USA går til handelskrig?

Problemet ligger i USA sjøl

USAs virkelige problem ligger ikke i Kina, men hjemme. Mens Kina har satset tungt på innovasjon har USA forsømt dette i stor stil. USA hadde en enorm vekst i investeringer i høyteknologi fram til IT-krakket i 2000. Etter det har tilgangen på venture-kapital til nye høyteknologiselskaper krympet til nesten ingenting. (Se figur) Amerikanske industrigiganter har vært mer enn lykkelige med å legge sin produksjon av mobiltelefoner, flatskjermer og biler til Kina, og det har ikke vært til å unngå at også teknologisk innovasjon har fulgt med på lasset.

Kina har lovt å svare med tiltak o samme skala og med samme styrke. Kina har tidligere sagt at de ikke ønsker denne handelskrigen, men at de er fullt i stand til å føre det og at det ikke kommer til å bli Kina som kapitulerer. Økonomen Nicholas R. Lardy fra Peterson Institute for International Economics er enig i dette. Han mener at det er Trump som må finne en måte å avslutte krigen på.

Halvlederteknologi er blant de produktene som skal straffes. Men de halvlederproduktene som blir importert fra Kina er produkter som amerikanske selskaper designer og produserer der beregnet på markedet i USA. ”Kineserne kommer til å lene seg tilbake og le mens vi legger toll på oss sjøl,” sa en industrirepresentant som ønsker å være anonym.

Det kommer til å bli amerikanske forbrukere og amerikanske produsenter som vil merke denne handelskrigen på kroppen og på lommeboka. Og hvis Donald Trump tror at Kina ikke har et betydelig arsenal av tiltak på lager som kan ramme USA på en svært smertefuill måte, så tar han grundig feil.

Så hvorfor gjør USA likevel dette?

Vi har ikke noe enkelt svar. Det kan være at Trumps rådgivere tror på sin egen retorikk, at de tror at Kina er avhengig av å stjele teknologi fra USA. Det kan være at de ikke skjønner hvor avhengig USA sjøl har gjort seg av å produsere i Kina. En gang i tida het det at det som er godt for General Motors er godt for USA. Men er det noe selskap som virkelig har mye å tape på en langvarig handelskrig mot Kina, så er det General Motors. Selskapet solgte i 2017 fire millioner kjøretøyer i Kina og landet var GMs største marked for sjette år på rad. Nye avgifter vil tvinge dem til å legge mer av produksjonen sin i Kina og dermed svekke industrien hjemme i USA. Kina er uten sammenlikning verdens største bilmarked, så amerikanske produsenter vil ikke ha så mange valg.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Tror Kina allerede har sett og forstått skjevdeling. Kina troner jo øverst på lista BNP (Steigan postet den ), og aksepterte dette etter G7 møtet. Tollen USA har “glemt” av tidligere presidenter har vel liten økonomisk logikk. Proteksjonisme eller Handelskrig er vel å ta litt i bare for USA innfører det samme som alle andre land har hatt i årtier. Tollmurer osv er feil ord å bruke når USA har fungert som Tax Free for resten av verden. Klart Merkel sliter nå med lave ordre fra USA og ikke minst UK. Norsk Hydro/ aluminium vil jo tjene/ ihvertfall levere godt på dette til Bilindustrien i Tyskland. EU er dog kraftig i beit for €$ så uke enkelt hvor dem skal ta disse penger fra. Spiralen slår inn nå.

 2. Om USA lager toll på kinesiske varer blir det byrere for amerikanere å kjøpe disse varene. Da kanskje de kjøper varer fra USA i stede? Det kunne få fart på USA igjen.

 3. Absolutt en mer balanse da.
  Leste gjennom tax systemet i US , og det har jo vært utrolig mye skjevt ang handel. Samtidig er fremmede straffet hardere med tax tidligere. Se link under lønn skatt On December 20, 2017, the US Senate and House of Representatives passed the Tax Cut and Jobs Act, setting a flat and effective corporate tax rate of 21% on all businesses that was implemented on January 1, 2018.

 4. Avatar for nemesis nemesis says:

  Vi er sannsynligvis på vei inn i en spiral som ingen ser enden på. Den åpenbare effekten av økte tollsatser er nedgang i “konsumet” av de produktene som omfattes, med følgevirkningene det får for det finansielle systemet. I så fall er det tvilsomt at medisinen daværende finansminister Halvorsen foreskrev i forbindelse med finanskrisen i 2008 vil ha noen effekt. Det er nærliggende å tenke på situasjonen som førte til krakket i 1929 med dets etterhistorie.

 5. Ja. EU blir skikkelig testet nå. V4 landa skal opp til konklusjon. 3 år har det tatt. Italia Frankrike er på kollisjon. Samhold Tyskland / Frankrike er svekket. Sebastian Kurz har gitt signaler på nasjonal sikkerhet og mindre styring fra Brussel fra 1 juli. EU må endre seg om Exiter skal unngås. Tyrkia kommer kanskje med i EØS. Hvordan tror du Norge rammes av det pågående ?

 6. Forskjellen på EU og USA nå er jo at USA roper høyt og åpent om hva dem skal gjøre vs EU som trer direktiver sakte og nesten usynlig inn. Personlig tror jeg EU endrer seg og landene får en mer nasjonal styring / selvstendig. Som Øst og sentral Europa nå fører. Følges ikke den linje løser EU seg opp. Ingen har vel spådd at EU består. Kun 1 exit var nok. Nå er Brexit større enn Polex feks.

 7. Avatar for SHO SHO says:

  Det vi ser her kan beskrives som også å være en kamp mellom gamle industrialiserte land og nye industrialiserte land (hvor sistnevnte land har en fordel i form av større muligheter for økonomisk vekst). Man kan også si kamp mellom gigantisk store land (som Kina og India med store hjemmemarkeder) i kamp mot mellomstore land (slik som USA og EU). Men problemet er også at Trump går til handelskrig mot veldig mange land i verden samtidig (og altså uten å alliere seg med sine gamle venner i denne kamp). Og så er det en kamp om hegemoni i verden (den gamle hegemonen USA uten allierte i kamp mot den nye hegemonen Kina og dens allierte). Det kan nesten høres ut som USA ønsker å isolere seg selv fra resten av verden (og USA er jo nesten selvforsynt med olje, gass. kull, mat og mye annet). Man skulle nesten tro at USA forbereder seg for WW3.

  Når USA innfører toll på 25% så betyr ikke det nødvendigvis at prisen på disse produkter i USA kommer til å øke med 25%. Prisstigningen kan bli mye mindre enn 25%. Vi må regne med at de kinesiske produsentene har en ganske solid fortjeneste på det de selger til USA. (Vi har sett noe lignende i Norge da vekslingskursen endret seg, importerte varer inn til Norge ble dyrere, men ikke så mye dyrere som endret vekslingskurs skulle tilsi). Inntekten fra tollavgifter kan feks brukes til skattelette for vanlige konsumenter og til økte trygder og sosiale ytelser (noe som øker sårbare gruppers inntekt når importprisene øker). Økt toll (og dermed lavere profitt i Kina) kan lokke produsentene til å flytte noe av sin produksjon tilbake fra Kina til USA.

  Man må også huske på at Federal Reserve trykker dollars som kan være med på å finansiere statsbudsjettet i USA. Dette kan i praksis betraktes som å være en gratis pengegave fra Fed til de sentrale statsmyndigheter og kan brukes til bla å finansiere import (i dag er det fremdeles slik at omtrent 85% av verdens handel betales i dollar).

  En annen problemstilling er om verden fremover kan komme til å oppleve mangel på dollars (bla har den indiske sentralbanken nå uttrykt bekymring for dette).

 8. Enig i mye du nevner her. Et godt spørsmål er nettop hvem er venner med hvem om dagen. Det er vel også testet ut spesielt fra USA siste tiden. Nato brukes endel. Iran. Sanksjoner og Tollen nå. Ble ikke null toll også nevnt som et alternativ om alle gikk med på det? Brussel var stille da.
  Polen får en hel del penger for disse rakettskjold USA har plassert i Polen mot Russland. Trump er på lag med land i EU som misliker Brussel. Og indirekte har vel Trump satt EU på prøve nå. Europa sin største utfordring blir immigrasjon fra ikke vestlige land. Akkurat her bør EU stå samlet med lik politikk. Tusk har fortalt at forslagene fra Bulgaria ikke er enkle å gjennomføre og EU selv har en mal som skal følges. Spent på hva det innebærer. 1950 rettigheter asyl er modne for endring.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere