Syria kan sikre seg kontroll over områdene nær Golanhøydene

0
Syrias president Bashar al-Assad i intervju med al-Alam.

Det pågår et intenst internasjonalt diplomati der Russland forhandler med USA og Israel om en løsning i områdene ved den sørvestlige syriske byen Daraa og opp mot de okkuperte Golanhøydene. Der er det lommer som kontrolleres av jihadister som får støtte av Israel. President Bashar al-Assad bekrefter i et intervju med den iranske TV-kanalen al-Alam at slike forhandllinger pågår og sier at enten bllir dette løst fredelig, eller også vil Syria måtte bruke makt for å frigjøre området. Også israelske medier bekrefter at slike forhandlinger er i gang.

Israels Kanal 2 sier at Israel vil kunne godta at Syria tar kontroll over disse områdene dersom Russland sørger for at iranske styrker og Hezbollah trekker seg ut.

Det har vært spekulasjoner om en splittelse mellom Russland og Iran etter at Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sa at «alle utenlandske styrker må forlate området».

At Russland og Iran har hver sin agenda i Syria er nokså åpenbart, siden Iran er direkte involvert som naboland og fordi Israel stadig kommer med trusler mot Iran.

Irans president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin møttes under SCO-møtet i Kina og blant de tingene de diskuterte var nettopp Syria. De to skal ha gitt uttrykk for at de er tilfreds med et godt samarbeid seg i mellom for å bekjempe terrorismen i Syria.

For begge er det viktig å bevare Syrias integritet og å knuse jihadistgruppene i landet. Men Irans tilstedeværelse i Syria kan muligens brukes som forhandlingskort overfor USA og Israel. USA skal være villig til å trekke seg fra al-Tanf-basen hvis «pro-iranske grupper» trekkes ut av det sørlige Syria. Det er lite sannsynlig at Russland vil forhandle om mer enn dette nå, og det kan godt hende at en slik løsning kan være akseptabel for Iran, som da bare kan omgruppere litt. Iran er en av de viktige partene i den såkalte Astana-prosessen om Syria, og Russland vil ganske sikkert ikke svekke Irans posisjon der.

Dette detaljkartet fra ISW viser de områdene som jihadistene ennå holder øst for de okkuperte Golan-høydene.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFN fordømmer Israel for ”overdreven bruk av makt” i Gaza
Neste artikkelIMF: Advarer mot norsk gjeldsbombe
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).