Syria kan sikre seg kontroll over områdene nær Golanhøydene

0
Syrias president Bashar al-Assad i intervju med al-Alam.

Det pågår et intenst internasjonalt diplomati der Russland forhandler med USA og Israel om en løsning i områdene ved den sørvestlige syriske byen Daraa og opp mot de okkuperte Golanhøydene. Der er det lommer som kontrolleres av jihadister som får støtte av Israel. President Bashar al-Assad bekrefter i et intervju med den iranske TV-kanalen al-Alam at slike forhandllinger pågår og sier at enten bllir dette løst fredelig, eller også vil Syria måtte bruke makt for å frigjøre området. Også israelske medier bekrefter at slike forhandlinger er i gang.

Israels Kanal 2 sier at Israel vil kunne godta at Syria tar kontroll over disse områdene dersom Russland sørger for at iranske styrker og Hezbollah trekker seg ut.

Det har vært spekulasjoner om en splittelse mellom Russland og Iran etter at Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sa at «alle utenlandske styrker må forlate området».

At Russland og Iran har hver sin agenda i Syria er nokså åpenbart, siden Iran er direkte involvert som naboland og fordi Israel stadig kommer med trusler mot Iran.

Irans president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin møttes under SCO-møtet i Kina og blant de tingene de diskuterte var nettopp Syria. De to skal ha gitt uttrykk for at de er tilfreds med et godt samarbeid seg i mellom for å bekjempe terrorismen i Syria.

For begge er det viktig å bevare Syrias integritet og å knuse jihadistgruppene i landet. Men Irans tilstedeværelse i Syria kan muligens brukes som forhandlingskort overfor USA og Israel. USA skal være villig til å trekke seg fra al-Tanf-basen hvis «pro-iranske grupper» trekkes ut av det sørlige Syria. Det er lite sannsynlig at Russland vil forhandle om mer enn dette nå, og det kan godt hende at en slik løsning kan være akseptabel for Iran, som da bare kan omgruppere litt. Iran er en av de viktige partene i den såkalte Astana-prosessen om Syria, og Russland vil ganske sikkert ikke svekke Irans posisjon der.

Dette detaljkartet fra ISW viser de områdene som jihadistene ennå holder øst for de okkuperte Golan-høydene.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.