Amnesty: USA førte en utslettelseskrig mot Raqqa

0
Raqqa er totalrasert etter USAs hensynsløse bombing. Tusenvis av mennesker er drept uten at de "humanitære" politikerne og mediene i vest sier et ord.

Av Pål Steigan.

Amnesty International er sterkt infiltrert av USAs utenrikspolitiske ledelse, slik vi har påvist tidligere. Organisasjonen har i flere tilfeller bidratt til å piske opp opinion for angrepskrig, slik som i Libya og Syria. Så man bør ta ting som kommer derfra med en klype salt. Og nettopp derfor er det grunn til å legge merke til den knusende rapporten organisasjonen har publisert mot det den kaller USAs ”War of Annihilation” – Utslettelseskrig – i Raqqa.

Massiv bombing reduserte byen til en grushaug

Amnesty skriver i sammendrag av rapporten:

”Den fire månedere lange militære operasjoen for å drive ut den bevæpnede gruppa som kaller seg Den islamske staten (IS) fra Raqqa, den syriske byen som IS hadde erklært som sin hovedstad, drepte hundrevis av sivile, såret mange flere og ødela store deler av byen. I løpet av operasjonen, fra juni til oktober 2017, ble hjem, private og offentlige bygningerog infrastruktur redusert til grushauger eller ødelagt hinsides hva det er mulig å reparere.

Innbyggerne ble fanget i kampene mens krigen raste i gatene i Raqqa mellom IS-krigere og kurdiskledede SDF-styrker og mens USA-koalisjonens luft- og artilleriangrep ristet byen. Fluktruter var minelagt av IS og deres krigere skjøt på dem som prøvde å flykte, så de sivile flyktet fra sted til sted inne i byen, desperat på jakt etter ly eller mulighet for å flykte. Noen ble drept i hjemmene sine og noen ble drept der de hadde søkt tilflukt og andre mens de var på flukt.

Kort før denne militærkampanjen begynte hadde USAs forsvarsminister James Mattis lovet en ”utryddelseskrig” mot IS, noe som ga signalet til den omfattende USA-ledede koalisjonens militærkampanje mot gruppa. Virkningen på de sivile var ødeleggende.”

Ingen kjenner de totale tapstallene

Amnestys metode i rapporten har vært å følge skjebnen til fire familier, Det gir en god innsikt i krigens grusomhet i Raqqa, men det gjør at rapporten ikke kan leses som en rapport om de totale sivile tapene i Raqqa. Når Amnesty skriver om hundrevis av sivile drepte, så er det ifølge andre kilder en stor underdrivelse. Andre rapporter som bygger på forsøk på å beregne totale tapstall oppga i oktober 2017 de sivile tapene til ”mer enn 1873 drepte, tusener av sårede og 450.000 fordrevne”. Byen er 90 prosent ødelagt.

Talspersoner for USA-koalisjonen har ikke brydd seg stort om hvor mange sivile de drepte og sa til undersøkelseskommisjonen at ”Vi har ingen pålitelig statistikk over det totale antallet drepte sivile siden juni.”

Faktisk kan det ligge tusenvis av råtnende lik under ruinene av Raqqa uten at USA og deres allierte bryr seg så mye om det. Det er også kjent at USA-koalisjonen har brukt hvitt fosfor i områder der det var tett med sivile, noe som er forbudt etter internasjonale regler. I en annen rapport skriver Amnesty at USAs bruk av hvitt fosfor i Raqqa kan være en krigsforbrytelse.

Mens hovedstrømsmediene har vært overfylt av kritikk mot den syriske armeens krigføring mot jihadistene i Øst-Aleppo og Ghouta, har den massive utslettelseskrigen som USA har ført mot Raqqa blitt dekket med en kjølig, ikke-engasjert mine, hvis den er blitt dekket i det hele tatt.

Men alt tyder på at bombinga i seg sjøl var så total, så hensynsløs og så ødeleggende at den kan sammenliknes med bombinga av Dresden.

Og så lot USA og SDF jihadistene rømme byen

BBC har avslørt det de kaller ”Den skitne hemmeligheten i Raqqa” som går ut på at etter å ha ført en så hensynsløs krig angivelig mot IS, så lot USA-koalisjonen IS-krigerne evakuere fra byen i busser sammen med familiene sine.

Amnesty skriver:

”Fram til i dag har ikke koalisjonen forklart hvorfor den fortsatte med så mange angrep som drepte så mange sivile for så å forhandle fram en avtale som lot IS-krigerne forlate byen. Mange av de overlevende etter koalisjonens angrep som ble intervjuet av Amnesty spurte om hvorfor det var nødvendig å ødelegge en hel by og drepe så mange sivile med bombing som angivelig var rettet mot IS-krigere bare for å la IS-krigerne forlate byen uskadd.”

Vi har tidligere vist at SDF sjøl har dokumentert hvordan IS-krigerne fikk forlate Raqqa i disse bussene.

Den mest nærliggende forklaringa på at IS slapp så lett etter at en hel by var ødelagt er at USA trenger dem andre steder. Dette er erfarne, kamptrente leiesoldater. De kan brukes andre steder, som for eksempel i Sentral-Asia.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVil USA gi opp At Tanf-basen i Syria?
Neste artikkelNettavisen har trøbbel – klager på utfordring fra konkurrenter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).