Nettavisen har trøbbel – klager på utfordring fra konkurrenter

3
Illustrasjon til Jonathan Swifts Gullivers reiser

I en intern epost i april 2018 skrev Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum:

«Vi har massiv lekkasje til tre farlige konkurrenter på høyresiden av politikken: Rights, Document og Resett (og – utrolig nok – bloggen til Pål Steigan)

Her dag ligger disse høyt på listen over toppsaker i sosiale medier.

For Nettavisen er dette farlig, fordi saksområdene tradisjonelt har vært «våre» – og det som har gitt oss et profilmessig særpreg.”

Dette melder Medier24.

Stavrum ergrer seg altså over at Nettavisen utfordres av ”tre farlige konkurrenter” på høyresida, og så forundrer han seg storlig over at også det han kaller ”bloggen til Pål Steigan”, det vil si steigan.no, er høyt oppe i sosiale medier hver dag. Når det gjelder Rights, Document og Resett sier Stavrum at forklaringa er at de har tatt eierskap på saksområder som Nettavisen har betraktet som sine. Det kan være, men noen slik forklaring kan han ikke bruke på steigan.no. Ikke er vi til høyre, og vi jobber stort sett med kritikk av kapitalismen og av de kreftene som driver verden mot stadig nye kriger. Og vi legger stor vekt på å dokumentere alt vi skriver gjennom lenker som leserne sjøl kan kontrollere. Ikke noe av dette er saker Nettavisen har hatt noe eierskap til.

Men vi noterer oss at Stavrum bekrefter at steigan.no gjør det skarpt. I hele vår har vi hatt rundt 115.000 unike brukere i måneden. Det er for eksempel 72% av det Klassekampens nye digitale utgave har, og vi har rundt 10.000 faste lesere. Noen artikler har nådd ut til opp mot 50.000 folk i Norge og over 250.000 internasjonalt. For steigan.no er lastet ned i alle verdens land – med unntak av Nord-Korea.

Nettavisen har driftsinntekter på 138 millioner i året og eies av Egmont og Amedia, to av de største mediehusene i Norge. (Nettavisen ble startet av den tidligere AKP-eren Knut Ivar Skeid, men det er svært lenge siden.) Mot Dag vil vel ha driftsinntekter (gaver) på 0,6 millioner i år. Det er jo David mot Goliat. (Men vi husker hva David kunne gjøre enda han var liten og bare hadde en slynge.)

Vi kan si som Herman Wildenvey: ”Dette vil ergre de store, men enkelte små vil det more.”

 

PS:

Og mens vi er inne på det: steigan.no er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Regelmessige bidrag fra leserne er det som holder oss i gang – dag etter dag.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. baluba says:

  Ingen verdens ting gleder meg mer på denne dag. Nettavisen har hele tiden, slik Document sammen med ABC nyheter gjør i dag, forsøkt å innbille folk at de formidler realiteter. De er derimot ganske så vridde. Man må kanskje se på hvem som er eierne?

  1. Amedia :
   Amedia AS eies av Amediastiftelsen, som er opprettet av Sparebankstiftelsen DNB for å eie selskapet.

  2. februar 2016 inngikk Sparebankstiftelsen DNB en avtale med de tidligere eierne, LO, Telenor og Fritt Ord, om å overta virksomheten.
   http://www.amedia.no/om-amedia/eiere/
   Relatert :
   Under " FEDERAL RESERVE SYSTEM " kan man lese :
   The government of Norway controls approximately 31.3 percent of the shares of
   DnB NOR.
   https://www.federalreserve.gov/boarddocs/press/orders/2004/20040116/attachment.pdf

  3. Egmont ,
   Steigan ( 2014 )
   Egmont er en stiftelse, derfor er den ganske ugjennomtrengelig når det gjelder reelle maktforhold. Jeg har i hvert fall ikke klart å finne ut av det. Men kanskje noen av leserne vet mer.
   https://steigan.no/2014/05/kapital-mediemakt-og-tankekontroll/

 2. SHO says:

  Det ser ut som Steigan gjør en del riktige grep på en usekterisk måte og klarer å favne ganske bredt. Det er lovende og ganske viktig i dagens turbulente verden. Bryter globaliseringen sammen vil vi befinne oss i en ganske forvirrende og kaotisk verden. Da blir det krevende å drive folkeopplysning og seriøs debatt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere