Nettavisen har trøbbel – klager på utfordring fra konkurrenter

0
Illustrasjon til Jonathan Swifts Gullivers reiser

I en intern epost i april 2018 skrev Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum:

«Vi har massiv lekkasje til tre farlige konkurrenter på høyresiden av politikken: Rights, Document og Resett (og – utrolig nok – bloggen til Pål Steigan)

Her dag ligger disse høyt på listen over toppsaker i sosiale medier.

For Nettavisen er dette farlig, fordi saksområdene tradisjonelt har vært «våre» – og det som har gitt oss et profilmessig særpreg.”

Dette melder Medier24.

Stavrum ergrer seg altså over at Nettavisen utfordres av ”tre farlige konkurrenter” på høyresida, og så forundrer han seg storlig over at også det han kaller ”bloggen til Pål Steigan”, det vil si steigan.no, er høyt oppe i sosiale medier hver dag. Når det gjelder Rights, Document og Resett sier Stavrum at forklaringa er at de har tatt eierskap på saksområder som Nettavisen har betraktet som sine. Det kan være, men noen slik forklaring kan han ikke bruke på steigan.no. Ikke er vi til høyre, og vi jobber stort sett med kritikk av kapitalismen og av de kreftene som driver verden mot stadig nye kriger. Og vi legger stor vekt på å dokumentere alt vi skriver gjennom lenker som leserne sjøl kan kontrollere. Ikke noe av dette er saker Nettavisen har hatt noe eierskap til.

Men vi noterer oss at Stavrum bekrefter at steigan.no gjør det skarpt. I hele vår har vi hatt rundt 115.000 unike brukere i måneden. Det er for eksempel 72% av det Klassekampens nye digitale utgave har, og vi har rundt 10.000 faste lesere. Noen artikler har nådd ut til opp mot 50.000 folk i Norge og over 250.000 internasjonalt. For steigan.no er lastet ned i alle verdens land – med unntak av Nord-Korea.

Nettavisen har driftsinntekter på 138 millioner i året og eies av Egmont og Amedia, to av de største mediehusene i Norge. (Nettavisen ble startet av den tidligere AKP-eren Knut Ivar Skeid, men det er svært lenge siden.) Mot Dag vil vel ha driftsinntekter (gaver) på 0,6 millioner i år. Det er jo David mot Goliat. (Men vi husker hva David kunne gjøre enda han var liten og bare hadde en slynge.)

Vi kan si som Herman Wildenvey: ”Dette vil ergre de store, men enkelte små vil det more.”

 

PS:

Og mens vi er inne på det: steigan.no er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Regelmessige bidrag fra leserne er det som holder oss i gang – dag etter dag.

Forrige artikkelAmnesty: USA førte en utslettelseskrig mot Raqqa
Neste artikkelItalias nye regjering godkjent – vil ha åpning mot Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).