2018: Mindre havis i Arktis enn man noen gang har målt

0

Fram til i dag var 2012 et ekstremår når det gjelder nedsmelting av havis i Arktis. 2018 ligger an til å slå den rekorden med god margin. Tall fra National Snow and Ice Data Center viser en markant reduksjon i havisen. På denne figuren er 2018 vist i oransje og den stiplede linja viser målingene fra rekordåret 2012.

Målinger viser at det også blir stadig mindre gammel havis i Arktis.

Den røde fargen på planjene viser havis som er eldre enn fem år. Som man ser er det nesten ikke noe igjen av så gammel is.

Det har vært noen ekstreme maksimumstemperaturer i Arktis i det siste med temperaturer godt over null på svarteste vinteren. Og jetstrømmene i atmosfæren har oppført seg uforutsigbart, noe som igjen har gitt ekstreme værfenomener, både når det gjelder kulde og varme. Forskerne mener at det er en sammenheng mellom den raske oppvarminga av Arktis og endringene i jetstrømmene, men de har ikke noen omforente forklaringer på hvordan disse sammenhengene er.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGår de svenske sosialdemokratene mot en kollaps?
Neste artikkel«Hatets vugge» eller den virkelige historia om Gyllent Daggry ?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).