2018: Mindre havis i Arktis enn man noen gang har målt

0

Fram til i dag var 2012 et ekstremår når det gjelder nedsmelting av havis i Arktis. 2018 ligger an til å slå den rekorden med god margin. Tall fra National Snow and Ice Data Center viser en markant reduksjon i havisen. På denne figuren er 2018 vist i oransje og den stiplede linja viser målingene fra rekordåret 2012.

Målinger viser at det også blir stadig mindre gammel havis i Arktis.

Den røde fargen på planjene viser havis som er eldre enn fem år. Som man ser er det nesten ikke noe igjen av så gammel is.

Det har vært noen ekstreme maksimumstemperaturer i Arktis i det siste med temperaturer godt over null på svarteste vinteren. Og jetstrømmene i atmosfæren har oppført seg uforutsigbart, noe som igjen har gitt ekstreme værfenomener, både når det gjelder kulde og varme. Forskerne mener at det er en sammenheng mellom den raske oppvarminga av Arktis og endringene i jetstrømmene, men de har ikke noen omforente forklaringer på hvordan disse sammenhengene er.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.