
Danske personer og bedrifter som opptrer i henhold til dansk lovgivning, kan i ettertid bli dømt av EU-domstolen etter EUs lovverk. Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:
«Stridens kjerne dreier seg om en 60-åring som ble oppsagt i 2009, har rett til tre måneders etterlønn eller ikke. Firmaet tapte i en rettssak i Danmark mot den nå avdøde mannen, men anket til dansk høyesterett.
Høyesterett ba så EU-domstolen avklare det prinsipielle spørsmålet om EU-retten trumfer danske lover også i en slik sak som denne, en strid mellom private interesser.
EU-domstolen slår nå fast at også i private rettstvister settes danske lover til side hvis EU har andre bestemmelser.»
EU-domstolen uttaler seg ikke om EØS, men gjennom EØS-avtalen er det kjent at også Norge må følge EU-retten i arbeidslivet.
– En het potet, kommenterer Jens Kristiansen, professor i arbeidsrett ved Københavns Universitet i Fyens.dk.
Jyllands-Posten skriver at dommen kan få store økonomiske virkninger for danske selskaper, og trekker fram en oppsigelsessak fra 2005 ved selskapet TDC. Der ventes nå millionkrav i fleng fra oppsagte fra mange år tilbake.
Kommentar: Det er all grunn til å regne med at Norge står i fare for å bli rammet av det samme, siden vi er medlemmer av EØS og norske politikere praktiserer uhemmet kopiering av EUs beslutninger.
Slike sluttvederlag (sluttpakke) er under angrep fra flere hold, bla har Siv Jensen innført skatt på sluttvederlag i Norge. For mange som befinner seg på tampen av yrkeskarrieren og mister jobben før pensjonsalder, kan slike sluttvederlag bety ganske mye. Og spesielt i turbulente tider hvor arbeidsplasser kan bli outsourcet til andre land eller bli konkurranseutsatt i mye større grad enn før. Sjefene får kanskje fallskjerm, mens de ansatte risikerer altså å få kun smuler.
Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no