EU-domstolen setter dansk lov til side – med tilbakevirkende kraft

0

Danske personer og bedrifter som opptrer i henhold til dansk lovgivning, kan i ettertid bli dømt av EU-domstolen etter EUs lovverk. Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:

«Stridens kjerne dreier seg om en 60-åring som ble oppsagt i 2009, har rett til tre måneders etterlønn eller ikke. Firmaet tapte i en rettssak i Danmark mot den nå avdøde mannen, men anket til dansk høyesterett.

Høyesterett ba så EU-domstolen avklare det prinsipielle spørsmålet om EU-retten trumfer danske lover også i en slik sak som denne, en strid mellom private interesser.

EU-domstolen slår nå fast at også i private rettstvister settes danske lover til side hvis EU har andre bestemmelser.»

EU-domstolen uttaler seg ikke om EØS, men gjennom EØS-avtalen er det kjent at også Norge må følge EU-retten i arbeidslivet.

– En het potet, kommenterer Jens Kristiansen, professor i arbeidsrett ved Københavns Universitet i Fyens.dk.

Jyllands-Posten skriver at dommen kan få store økonomiske virkninger for danske selskaper, og trekker fram en oppsigelsessak fra 2005 ved selskapet TDC. Der ventes nå millionkrav i fleng fra oppsagte fra mange år tilbake.

Kommentar: Det er all grunn til å regne med at Norge står i fare for å bli rammet av det samme, siden vi er medlemmer av EØS og norske politikere praktiserer uhemmet kopiering av EUs beslutninger.

Forrige artikkelMímir Kristjánsson og drømmen om Gerhardsen-staten
Neste artikkelFranske spesialtropper på ulovlig oppdrag i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).