Franske spesialtropper på ulovlig oppdrag i Syria

0

Av Pål Steigan.

Franske spesialsoldater har ankommet til Nordøst-Syria for å delta i USAs ulovlige krigføring der. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten med henvisning til det israelske nettmagasinet DEBKAfiles.

Frankreich stationiert über tausend Soldaten in Syrien

Dette bekreftes av den franske avisa Le Monde som henviser til en uttalelse fra USAs forsvarsminister Jim Mattis.

«Franskmennene har forsterket oss i Syria ved å sende spesialsoldater dit i løpet av de to siste ukene.»

Emmanuel Macron har tidligere i vår tatt i mot representanter for de kurdiske SDF-styrkene i Élysée-palasset i Paris.

Ifølge The Defense Post sa Mattis også at USA nå har 2000 soldater i Syria og USAs Central Command har publisert data som viser at det dessuten er 5.500 amerikanske og utenlandske kontraktørsoldater i Syria.

De franske styrkene er åpenbart med på USAs forsøk på å skille ut en enklave øst for Eufrat og kontrollere den militært. Frankrike gjør ikke en gang noe forsøk på å forankre sine handlinger i folkeretten. Og de kurdiske SDF-styrkene utgjør en del av denne imperialistiske krigføringa.

Syrias hær gjør stadige framganger i kampen for å nedkjempe jihadistmilitsene i landet, men kampene rundt Deir Ezzor er vanskelige, for der er de vestlige troppene og deres allierte godt befestet.

De franske spesialsoldatene har deltatt i felles operasjoner med YPG og PKK i Kobane, skriver DWN med henvisning til det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou.

Det israelske nettmagasinet DEBKAfiles skriver at De vestlige styrkenes kamp for å kontrollere Nordøst-Syria inngår i en plan for å støtte Israel i kampen mot Iran. Nettmagasinet skriver at dersom Syria og deres allierte forsøker å ta kontroll over Nordøst-Syria, vil Israels militære ledere reagere. Det er ikke klart hva denne reaksjonen vil bestå i, men det er nok å henvise til Israels nylige bombeangrep på Syria for å ane at det dreier seg om mer direkte israelsk krigføring. Den israelske nasjonalforsamlinga Knesset ga 30. april 2018 statsministeren og forsvarsministeren fullmakter til å erklære krig uten å innkalle regjeringa til møte.

Området i Nordøst-Syria er strategisk viktig av mange grunner. Dels fordi det er der Syrias olje stort sett er å finne, og dels er det her de strategiske transportveiene mellom Irak og Tyrkia og mellom Iran og Syria finnes.

Strategien med å bruke jihadistiske leiesoldater i krigen mot Syria har nå stort sett lidd nederlag. Derfor går Vesten nå mer direkte inn med egne soldater for å forsette der terroristene måtte gi tapt. Og hvis det har vært noen tvil om at dette også er en krig for Israel, så burde den tvilen nå være ryddet av veien.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEU-domstolen setter dansk lov til side – med tilbakevirkende kraft
Neste artikkelProvokatører i Paris
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).