De to koreanske lederne fortsetter arbeidet for fred

0
Moon Jae-in og Kim Jong-un møttes i Panmunjom. Det la grunnlaget for det som kan bli avmilitarisering av hele den koreanske halvøya. Foto: Den sørkoreanske presidentens kontor.

Til tross for at USAs president Donald Trump har avlyst sitt annonserte møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un fortsetter de to koreanske lederne sitt arbeid for fred på den koreanske halvøya. På oppfordring fra Kim Jong-un møttes de to igjen i den demilitariserte sonen 26. mai 2018 i et overraskende møte som varte i to timer. Den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in sa på en pressekonferanse etterpå at Kim hadde understreket sitt engasjement for å fjerne atomvåpen i hele Korea. Moon sa også at han og hans nordkoreanske kollega begge ønsker at møtet mellom Trump og Kim skal finne sted.

Asia Times sier i sin kommentar at dette koreanske toppmøtet ser ut som et koreansk sjakktrekk for å presse Trump til å likevel møte Kim. Det er altså de to Korea-statene som fortsatt har initiativet i fredsprosessen og det er de sammen som setter USA under press. Det er også interessant å se hvordan Kim opprettholder sin diplomatiske offensiv, som han innledet forut for de olympiske lekene og hvordan Moon mer enn gjerne spiller rollen som mekler mellom Nord-Korea og USA.

Trump hadde som kjent opprinnelig sagt at han så fram til å møte Kim Jong-un 12. juni 2018. Men i et (nokså merkelig) brev sendt til Kim 24. mai avlyste han hele møtet. Påskuddet var Kims angivelige aggressive holdning.

Det er ikke bare vi som har reagert på brevet fra Trump. Internasjonale kommentatorer kaller det både ”barnslig” og ”passiv-aggressivt” og BBC har til og med gjort en stil- og innholdsanalyse av det.

Også amerikanske medier raljerer over Trumps håndtering av forhandlingene. CNN kaller ham en ”skolegutt” som ”ikke har peiling”.

I det republikanske partiet har man allerede snakket om at Trump nå må få Nobels fredspris, men hans opptreden viser at det ikke er han eller USA som driver fredsprosessen, men tvert om Kim og Moon.

Det var 27. april 2018 Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in sa i et historisk felleskommuniké følgende:

«Vi erklærer høytidelig overfor våre 80 millioner koreanere og verden at det ikke vil være mer krig på den koreanske halvøya og at en ny æra av fred har begynt.»

(Her er den fulle teksten i en uoffisiell oversettelse.)

Og de har tydeligvis ikke gitt seg på tross av aggresjonen og dumhetene fra Trump. Det er ikke utelukket at Trump snur igjen. I motsatt fall risikerer både han og USA å bli ganske utmanøvrert i den videre prosessen.

 

 


Les mer om Korea på steigan.no:

Glem Truman-myten: Hvem var det egentlig som startet Korea-krigen?

– I løpet av tre år drepte USA 20 prosent av befolkningen

En lenge hemmeligholdt rapport om USAs biologiske krigføring i Nord-Korea

Kim Jong-uns olympiske diplomati

USA prøver av alle krefter å hindre koreansk forbrødring

Forrige artikkelIndisk politi skjøt og drepte 13 demonstranter under en protest mot smelteverk
Neste artikkelAsma Khalifa, Libysk menneskerettsaktivist , krigsmotstander som var motstander av Khadaffi
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).