Indisk politi skjøt og drepte 13 demonstranter under en protest mot smelteverk

0
I bakgrunnen skjermdump fra video fra demonstrasjonene i Tamil Nadu. Innfelt: politi som skyter på demonstranter (fra twitter).

Store menneskemengder samlet seg i protest mot koppersmelteverket som drives av Vedanta-selskapet Sterlite Copper. De ble angrepet av politistyrker som skjøt og drepte 13 mennesker, skriver Asia Times.

Smelteverket ligger i den sørlige delstaten Tamil Nadu i India og protestbevegelsen retter seg mot den omfattende forurensninga fra verket, som skal ha rammet grunnvannet i området ved Thoothukudi eller Tuticorin by.

Innbyggerne har krevd fullstendig nedleggelse av verket, som er et datterselskap til Vedanta Ltd. De sier at utslippene fra verket er en trussel mot liv og helse i området.

Vedanta Ltd er en an verdens største selskaper i sin bransje og har over 60.000 ansatte. Sterlite-fabrikken er det nest største koppersmelteverket i India og kan produsere 400.000 tonn kopper i året. Selskapets konsesjoner er omstridt.

Det norske oljefondet hadde tidligere en eierandel i selskapet, men i 2014 ble det vedtatt å selge denne posten på grunn av selskapets alvorlige skadevirkninger på miljøet. Men Norge er til gjengjeld en av de største eierne i BlackRock – som igjen er en av de største eierne i Vedanta.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA truer med angrep hvis Syria frigjør Daraa
Neste artikkelDe to koreanske lederne fortsetter arbeidet for fred
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).