UD fraråder nordmenn å reise til Syria

0
Artikkelforfatteren på besøk i Sweida i Syria våren 2016

Av Eva Tmomassen.

Damaskus 27.4.2018

Utenriksdepartementet skriver:

«Den svært ustabile sikkerhetssituasjonen i Syria gjør at trusselbildet for norske borgere anses som høyt. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser eller opphold i Syria. Nordmenn som befinner seg i Syria oppfordres til å forlate landet. Norske myndigheters muligheter til å tilby konsulær bistand i Syria er ytterst begrenset.»

Sitter på hotellet i Damaskus og lurer på hvorfor UD fraråder nordmenn å reise til Syria.

Hvorfor gjør UD det? Fraråder UD alle å reise til Syria? Eller er det bare noen de ikke vil skal reise til Syria?

Norge har stengt sin ambassade i Damaskus. Det gjorde Norge i 2013. Det gjorde også Norges allierte. Samt alle som var med i «Friends of Syria». Det var en villet politisk handling. Det var en del av Vestens agenda om å isolere Syria fra kontakt med vestlige land. Vesten nektet også syriske tjenestemenn innreise til land som var del av «Friends of Syria». Altså, det er ingen diplomatiske forbindelser på høyere nivå mellom Norge og Syria. Nærmeste ambassade ligger i Beirut. På papiret har Norge ikke brutt de diplomatiske forbindelsene med Syria. Men, Norge anerkjenner «Nasjonalkoalisjonen» som «rettmessige representant for det syriske folket» ( 2012). Nasjonalkoalisjonen er en sammenrasket gjeng med eksilsyrere som har det til felles at de vil hjem til Syria, men først må landet ødelegges. Det ønsket har Norge forsøkt å etterkomme helt tilbake til 2011.

Hvorfor drar noen allikevel til Syria?

Man kan undre seg hvorfor noen frarådes å reise til Syria, mens andre ikke frarådes å reise.

NRK, TV2, VG og noen andre aviser sender journalister til Syria. Hvorfor følger ikke disse mediene UDs reiseråd?

Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Leger Uten Grenser, NORWAC  blir ikke frarådet i å reise til Syria. De får til og med seg milliarder i kontanter fra nettopp UD når de tar seg inn i Syria. Kan UD gi konsulær bistand til disse milliardene?…

Hvorfor blir ikke «fremmedkrigere» frarådet å reise inn i Syria? Flere av dem har jo trengt konsulær bistand og UD har stilt opp.

Hvorfor fraråder ikke UD 60 norske spesialsoldater, minst, å oppholde seg i Syria? UD kan vel ikke gi disse konsulær bistand heller? Noen av verdens absolutte dyktigste spesialsoldater som Norge trenger til eget forsvar.

Jeg er av dem som frarådes av UD å reise til Syria. UD kan ikke gi konsulær bistand. Men, trenger jeg det? Nei. Hvorfor ikke? Fordi jeg får beskyttelse av syriske myndigheter. Så enkelt er det. På dette hotellet kryr det av alt fra kirkeledere fra USA, England, fredsaktivister fra hele verden, uavhengige journalister fra Frankrike og Canada, en italiensk delegasjon av arkeologer, en engasjert dame fra Sveits. Broren hennes fra Irland. 3 fra Norge.

Alle vi er frarådet av våre respektive regjeringer å reise til Syria. Alle landene er med i «Friends of Syria». De fleste av hotellgjestene har vært i Syria mange ganger. Dette er mitt 5.besøk siden 2015. Hva er det som gjør oss så uredde at vi tør å reise til Syria? Har noen hørt at utlendinger er blitt kidnappet eller drept i regeringskontrollerte områder? Hvorfor skulle vi, fordi vi ikke er fra Syria, få mindre beskyttelse enn syriske borgere?

Hvorfor har ingen av oss med oss førstehjelpsskrin? Er vi en gjeng med idioter som støtter «Assad-regimet» at vi risikerer livet?

Så hvorfor fraråder UD oss i å reise?

Bryr UD seg om oss mer enn de bryr seg om det syriske folket? Jeg vet ikke, men det jeg vet er at UD bryr seg veldig om hva vi ser her i Syria og UD bryr seg veldig om det som ikke tåler dagens lys. F.eks. hva som skjuler seg i Øst-Ghouta. Det som er felles for samtlige av hotellgjestene er at INGEN i hjemlandet er interessert i hva som foregår i et land alle er dypt militært, humanitært og politisk involvert i. UD foretrekker heller at ingen informasjon skal tilflyte dem annet enn den de måtte få av militære allierte som er i Syria. Og, allierte i Syria er Norges No 1«Friend of Syria» USA.

De fem største norske NGOene er i Syria. Ikke i regjeringskontrollerte områder riktignok. Det er ikke sånn at hotellgjestene lager avtaler med hjemlandenes lokalansatte her i Damaskus. Her finnes ingen slike. MEN, det finnes hundrevis av NGOer i Syria. Bare ikke der vi oppholder oss sammen med 90% av den syriske befolkningen. NGO enes hjelp følger norsk utenrikspolitikk og den oppholder seg der hvor «opposisjonen» oppholder seg. Altså de oppholder seg i områder kontrollert av terrorgrupper. Hvorfor fraråder ikke UD dem å oppholde seg i Syria? I stedet for å fraråde dem å oppholde seg i Syria, gir UD dem milliarder for å oppholde seg i områder kontrollert av terrorgrupper, smuglet inn fra nabolandene- i cash.

Man kan nesten tro at UD synes det er greit å spandere milliarder på terrorister…Så hvem beskytter NGOéne? Det er trist å måtte si det, men det er terrorgruppene som gjør det. De får penger, mat og medisiner. Det trenger man skal man kjempe mot felles fiende: mot «Assad-regimet» eller den syriske hæren om du vil

Men, er det ikke straffbart å gi økonomisk bistand til terrorgrupper?

Burde ikke det også gjelde for de norske spesialsoldatene?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA vil etablere en saudiarabisk militær styrke i Nordøst-Syria
Neste artikkelUnderjordisk by i Douma: Gravet ut med tvangsarbeid