USA vil etablere en saudiarabisk militær styrke i Nordøst-Syria

0
Kartet viser områder i Nordøst-Syria der en ny arabisk armé kan bli etablert.

USA og Saudi-Arabia har tydeligvis blitt enige om at de kurdiskdominerte områdene i Nordøst-Syria skal danne grunnlag for en en arabisk armé for å fortsette krigen mor Syria.

En høytstående kilde i den kurdiske militsen YPG sier til Basnews at USA og gulfstatene er blitt enige om å etablere en arabisk armé i det området kurderne kaller Rojava.
Dette skal ifølge kilden være resultatet av forhandlinger mellom US Army og oljediktaturene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Et første trekk i denne planen skal være å overlate Raqqa til en saudiarabiskkontrollert jihadistmilits, muligens Jaysh al-Islam. Det neste skrittet skal være å etablere en ny arabisk armé med støtte fra Saudi-Arabia, Qatar og Emiratene, sier kilden. At Qatar plutselig skulle ha forsont seg med Saudi-Arabia og Saudi-Arabia med dem, virker nærmest usannsynlig, så på det punktet kan kilden muligens ta feil. Ryggraden og 60% av den nye arméen skal være arabiske stammefolk, kurdiske og turkmenske grupper.

Meldinga i Basnews bekreftes i en artikkel i The Guardian som viser til Saudi-Arabias utenriksminister Abdel al-Jubeir, som sier at hans regjering diskuterer en slik styrke med USA. Dette går også fram av ei melding fra Reuters. Og fra Wall Street Journal.

Donald Trumps nye sikkerhetsrådgiver John Bolton skal ha oppfordret Egypt til å spille en rolle i en slik armé. Midtøsten-eksperter som The Guardian har snakket med sier at det er sannsynlig at gulfstatene vil kunne finansiere en slik armé, men at den vil bli satt under ledelse av utenlandske kontraktører og rekruttere soldater fra fattige land som Sudan. Erik Prince, grunnlegger av Blackwater og nå militær rådgiver for Emiratene, driver lobbying for at hans leiesoldatfirma skal spille en rolle i denne arméen.

Donald Trump har sagt at USA vil trekke seg ut av Syria «veldig, veldig snart» og at «nå får andre ta over». Med «andre» mener han neppe Syria. Det er mer sannsynlig at han mener araberstatene og at det er en slik plan han har siktet til.

En plan om en arabisk okkupasjon av Nordøst-Syria vil definitiv møte på motstand ikke bare fra Syria, men også fra Russland og Iran. At arméen dessuten ville være ulovlig under internasjonal lov, er dessuten fullstendig opplagt.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNorge hopper når USA sier Hopp!
Neste artikkelUD fraråder nordmenn å reise til Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).