USA vil etablere en saudiarabisk militær styrke i Nordøst-Syria

4
Kartet viser områder i Nordøst-Syria der en ny arabisk armé kan bli etablert.

USA og Saudi-Arabia har tydeligvis blitt enige om at de kurdiskdominerte områdene i Nordøst-Syria skal danne grunnlag for en en arabisk armé for å fortsette krigen mor Syria.

En høytstående kilde i den kurdiske militsen YPG sier til Basnews at USA og gulfstatene er blitt enige om å etablere en arabisk armé i det området kurderne kaller Rojava.
Dette skal ifølge kilden være resultatet av forhandlinger mellom US Army og oljediktaturene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Et første trekk i denne planen skal være å overlate Raqqa til en saudiarabiskkontrollert jihadistmilits, muligens Jaysh al-Islam. Det neste skrittet skal være å etablere en ny arabisk armé med støtte fra Saudi-Arabia, Qatar og Emiratene, sier kilden. At Qatar plutselig skulle ha forsont seg med Saudi-Arabia og Saudi-Arabia med dem, virker nærmest usannsynlig, så på det punktet kan kilden muligens ta feil. Ryggraden og 60% av den nye arméen skal være arabiske stammefolk, kurdiske og turkmenske grupper.

Meldinga i Basnews bekreftes i en artikkel i The Guardian som viser til Saudi-Arabias utenriksminister Abdel al-Jubeir, som sier at hans regjering diskuterer en slik styrke med USA. Dette går også fram av ei melding fra Reuters. Og fra Wall Street Journal.

Donald Trumps nye sikkerhetsrådgiver John Bolton skal ha oppfordret Egypt til å spille en rolle i en slik armé. Midtøsten-eksperter som The Guardian har snakket med sier at det er sannsynlig at gulfstatene vil kunne finansiere en slik armé, men at den vil bli satt under ledelse av utenlandske kontraktører og rekruttere soldater fra fattige land som Sudan. Erik Prince, grunnlegger av Blackwater og nå militær rådgiver for Emiratene, driver lobbying for at hans leiesoldatfirma skal spille en rolle i denne arméen.

Donald Trump har sagt at USA vil trekke seg ut av Syria «veldig, veldig snart» og at «nå får andre ta over». Med «andre» mener han neppe Syria. Det er mer sannsynlig at han mener araberstatene og at det er en slik plan han har siktet til.

En plan om en arabisk okkupasjon av Nordøst-Syria vil definitiv møte på motstand ikke bare fra Syria, men også fra Russland og Iran. At arméen dessuten ville være ulovlig under internasjonal lov, er dessuten fullstendig opplagt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Skal vi tippe på at denne militære styrke, som skal finansieres og ledes av arabiske diktaturstater, skal ha som formål å fremme demokrati og menneskerettigheter i regionen? Dette er vel et nytt lavmål fra USA som såkalt forsvarer av den frie verden og av vestlige verdier. Men slik er det vel før siste fase av sammenbruddet inntreffer?

  Hvordan vil Tyrkia reagere på en slik arabisk okkupasjon? Er okkupasjonen et forsøk på å opprette et Kurdistan i det skjulte, eller er det rett og slett slik at Saudi Arabia gjennomfører overtakelse av nye landområder som bla inneholder oljekilder som Tyrkia veldig gjerne vil ha kontroll over.

  Saudi Arabia kan havne opp med en tofrontskrig både i Jemen og i Syria. Og i neste runde også krig direkte med Iran. I tillegg kan også Egypt og Sudan bli blandet inn i krigen. Dette er vel det man kaller for Pandoras Boks, når den åpnes er det ingen vei tilbake og alt havner i et selvforsterkende kaos. Det kan høres ut som det kan bli hundre år med krig i disse områder.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Finansieringen er godt i gang med tilsagn på flere titalls milliarder der Norge også har gitt flere milliarder. Til opplysning: De grå feltene på kartet er der de norske bistandspengene til Syria havner.

 3. Avatar for Dag Dag says:

  Det er vel Pentagon / USA / Jødene som ikke vil innse at de har tapt krigen. Nå får de en virkelig motstander fordi Russland, Kina og India har inngått en militær-allianse som vil forsvare Syria. Dette kan bli stygt!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.