Tyske eksperter: Vestens angrep i Syria var ulovlig

0
Macron, Trump og May gjennomførte et ååpenbart folkerettsstridig angrep på Syria. Det mener også eksperter i den tyske forbundsdagen.

USA, Storbritannia og Frankrikes luftangrep i Syria var et brudd på folkeretten, konkluderte jurister i den tyske nasjonalforsamlingen fredag. Dette går fram av ei melding fra NTB.

«Ekspertene i Bundestag slo fast at de tre landene brøt forbudet om bruk av vold i internasjonal rett. Juristene henviste spesielt til FNs erklæring fra generalforsamlingen i 1970. Den understreker statenes plikt til å holde tilbake med militær, politisk eller økonomisk tvang mot politisk uavhengighet. I nasjonalforsamlingen i Berlin ble det reist spørsmål om angrepet i Syria var hensiktsmessig for å hindre ytterligere lidelser i Syria.

Storbritannias motiv for å slutte seg til angrepet var heller ikke overbevisende, sa ekspertene.»

Storbritannia hevdet blant annet at deres angrep ble gjennomført for å hindre «overveldende menneskelig lidelse». Utvalget i Bundestag hevder at forutsetningene for en slik tolkning ikke var til stede. Tyskland deltok ikke i angrepet på Syria, men støttet det politisk. Noen rettslig begrunnelse for denne støtten er ikke lagt fram for forbundsdagen, skriver Deutsche Welle.

tagesschau.de har intervjuet juridiske eksperter som understreker og forsterker konklusjonene fra utvaget i Bundestag. De sier også at angrepet var folkerettsstridig og at det bidrar til å undergrave folkeretten. Alexander Neu, som arbeider med slike spørsmål sier til kanalen at angrepet var «et graverende brudd på folkeretten og innebærer i seg selv en erosjon av dette regelverket».

Her hjemme har Solberg-regimet sagt at de «forstår angrepet på Syria», men både utenriksministeren og statsministeren har vært nøye med å ikke bruke ordet «støtte». Men hva det vil si å «forstå» et angrep som så åpenbart var et brudd med alle regler i folkeretten og FN-pakten, har de ikke villet utdype.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.