Tyske eksperter: Vestens angrep i Syria var ulovlig

0
Macron, Trump og May gjennomførte et ååpenbart folkerettsstridig angrep på Syria. Det mener også eksperter i den tyske forbundsdagen.

USA, Storbritannia og Frankrikes luftangrep i Syria var et brudd på folkeretten, konkluderte jurister i den tyske nasjonalforsamlingen fredag. Dette går fram av ei melding fra NTB.

«Ekspertene i Bundestag slo fast at de tre landene brøt forbudet om bruk av vold i internasjonal rett. Juristene henviste spesielt til FNs erklæring fra generalforsamlingen i 1970. Den understreker statenes plikt til å holde tilbake med militær, politisk eller økonomisk tvang mot politisk uavhengighet. I nasjonalforsamlingen i Berlin ble det reist spørsmål om angrepet i Syria var hensiktsmessig for å hindre ytterligere lidelser i Syria.

Storbritannias motiv for å slutte seg til angrepet var heller ikke overbevisende, sa ekspertene.»

Storbritannia hevdet blant annet at deres angrep ble gjennomført for å hindre «overveldende menneskelig lidelse». Utvalget i Bundestag hevder at forutsetningene for en slik tolkning ikke var til stede. Tyskland deltok ikke i angrepet på Syria, men støttet det politisk. Noen rettslig begrunnelse for denne støtten er ikke lagt fram for forbundsdagen, skriver Deutsche Welle.

tagesschau.de har intervjuet juridiske eksperter som understreker og forsterker konklusjonene fra utvaget i Bundestag. De sier også at angrepet var folkerettsstridig og at det bidrar til å undergrave folkeretten. Alexander Neu, som arbeider med slike spørsmål sier til kanalen at angrepet var «et graverende brudd på folkeretten og innebærer i seg selv en erosjon av dette regelverket».

Her hjemme har Solberg-regimet sagt at de «forstår angrepet på Syria», men både utenriksministeren og statsministeren har vært nøye med å ikke bruke ordet «støtte». Men hva det vil si å «forstå» et angrep som så åpenbart var et brudd med alle regler i folkeretten og FN-pakten, har de ikke villet utdype.

 

 

Forrige artikkelNorge har trøbbel med folkeretten
Neste artikkelAbby Martins intervju med Max Blumenthal blokkert av YouTube i 28 land
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).