Norges krig mot Syria bryter mot folkeretten – og mot UDs juridiske vurdering

13

Det er pekt på her tidligere at Norges deltakelse i krigen mot Syria gjennom å sende styrker inn i landet, bryter med FN-pakten, og er å betrakte som en krigsforbrytelse. Vi kan nå også vise at krigen, slik den nå føres bryter med den juridiske vurderinga som UDs rettsavdeling gjorde i 2016. Den vurderinga rettsavdelinga gjorde, viser i seg sjøl at det er svært syltynt grunnlag for å påberope seg «sjølforsvar» etter FN-paktens artikkel 51. Det forutsetter blant annet at Syria ikke «er villig til eller i stand til» å forsver eget territorium. Man kan se av teksten at juristene virkelig har slitt med å hale fram noe som under tvil kan betraktes som hjemmel.

Men slik krigen nå føres, med angrep fra USA-koalisjonen mot Syrias egne styrker, så bryter den fullstendig med UDs egen juridiske betraktning.

Det folkerettslige grunnlaget omfatter ikke maktbruk mot andre grupperinger i Syria eller mot Assads styrker. Det anses i dagens situasjon ikke å foreligge et folkerettslig grunnlag for operasjoner mot Assad-styrkene, ei heller andre aktører.

Det må fortsatt foreligge et angrep mot Irak fra ISILs side med utgangspunkt i ISILs tilstedeværelse i Syria som syriske myndigheter ikke har evne eller vilje til å forhindre.

(Se faksimile)

UD: «Det anses i dagens situasjon ikke å foreligge et folkerettslig grunnlag mot Assad-regimets styrker, ei heller mot andre aktører.»

Pentagon: “The Coalition destroyed additional pro-regime forces that advanced inside the well-established de-conflication zone in southern Syria on June 6.”

Kort sagt: USA og Norge fører en krig i det sørlige Syria som UD klart og tydelig sier at det ikke er flokerettslig grunnlag for.

Den utvidede utenrikskomiteen i Stortinget burde umiddelbart innkalle forsvarsministeren på teppet i Stortinget og fortelle henne dette og instruere henne om å innstille disse operasjonene umiddelbart – eller bli medkyldige i folkerettsbrudd.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Dessverre Pål, norske enkeltpolitikere, partier, redaktører, kommentatorer og folk flest rusler i samme monotone gåsegangen.
  Orker ikke reflektere over stort annet enn Farmen, hvem vinner eliteserien og helsetilstanden til kommende arvelatere.
  Vår største fiende er – ulven.
  Men – stå på!
  All ære for det.

 2. Det siste avsnittet i denne utmerkede artikkelen må strammes inn og bli mer konkret:

  Den utvidede utenrikskomiteen i Stortinget må umiddelbart innkalle forsvarsministeren på teppet i Stortinget og fortelle henne dette og instruere henne om å innstille disse operasjonene umiddelbart og trekke de norske styrkene ut av Syria. Både Stoltenberg-regjeringen og Solberg-regjeringen er skyldige i brudd på folkeretten og må bli stilt til ansvar for sine krigsforbrytelser i Syria.

 3. Innenfor det amerikanerne kaller for «de-confliction zone/safe zone» er det de allierte og FSA som opererer og ikke ISIL. Så lenge ISIL ikke finnes innenfor disse sonene/området, er ikke det norske tilstedeværslet i Syria si samsvar med mandatet den norske hærstyrken i Irak har fått. Politisk er det forsvarsministeren som må ta affære. En unnlatelse å ta affære er i strid med folkeretten og kan også være en krigsforbrytelse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.