Mueller vil finne «russiske hackere»

0
Lisa Benson (The Washington Post Writers Group 2017)

Av Ivar Austbø.

Spesialetterforsker Robert Mueller skal ifølge kilder forberede sak mot russere som utførte hacking og lekkasje av privat informasjon ment for å skade det demokratiske partiet i 2016-valget. Dette melder NBC News.

I likhet med tiltalene Mueller offentliggjorde forrige måned mot en gruppe russere som drev med trolling i sosiale medier, forventes de mulige nye sakene å bygge tungt på etterretning samlet av CIA, FBI, National Security Agency (NSA) og Department of Homeland Security (DHS), sier flere av tjenestemennene som har uttalt seg anonymt til NBC.

Potensielle anklager inkluderer brudd på vedtekter om sammensvergelse, valglover samt lov om bedrageri og misbruk. Kilder sier at det er mulig at tiltalene kan ventes så tidlig som i løpet av de neste ukene.

Kildene sier at mulige nye tiltaler ville gå inn i detaljene rundt en påstått russisk etterretningsoperasjon som skal ha brukt hackere til å trenge inn i datanettverk og stjele e-postmeldinger fra både den demokratiske nasjonale komiteen (DNC) og Clintons valgkampleder John Podesta.

Offentliggjøringen av pinlige e-postmeldinger fra det demokratiske partiet gjennom WikiLeaks spilte en betydelig rolle i presidentvalget i 2016. Men det har vært mye debatt om det egentlig dreiet seg om hacking, eller om noen fra innsiden det demokratiske partiet lekket epostene.

William Binney, tidligere NSA-ekspert, og hans medarbeidere i gruppen Veteran Intelligence Professionals For Sanity (VIPS), har undersøkt påstanden om at epostene ble hacket, og kommet til at det mest sannsynlige var en lekkasje.

En som har vært pekt ut som en varsler i det demokratiske partiet, er DNC-ansatte Seth Rich, som ble skutt og drept om natten den 10. juli 2016 da han var på vei hjem til sin bolig i Washington DC. Grunnet de uklare omstendighetene rundt drapet, samt at Wikileaks-sjefen Julian Assange tok opp saken under et intervju, så kommer det fortsatt opp spørsmål om Seth Richs mulige rolle.

DNC er også blitt saksøkt av Buzzfeed for å gi over informasjonen de har om påstått russisk hacking. Buzzfeed trenger denne informasjonen for å forsvare seg, etter å ha blitt saksøkt av en russisk forretningsmann som nyhetssiden knyttet til påstandene om hacking.

Firmaet som ble hyret av DNC til å undersøke eventuell hacking, og som kom til at russerne sto bak var Crowdstrike. De har ikke en plettfri historikk når det gjelder påstander om Russisk hacking, men alle kan jo ta feil i blant.

En av de som starte firmaet, Dmitri Alperovitch, er også tilknyttet tenketanken The Atlantic Council, som har gode relasjoner til Clinton og hennes miljø. Clinton fikk i 2016 Atlantic Councils Distinguished International Leadership Award.

Det var på et møte i Atlantic Council Henry Kissinger erklærte sin støtte til henne, og dette forumet la i veldig stor grad opp til å gi råd til det de trodde ville bli den nye president Clinton. Atlantic Council ble grunnlagt under den kalde krigen i 1961 og har alltid hatt en pro-NATO og anti-sovjetisk og nå anti-russisk agenda.

Hillary Clinton og andre hauker, som John McCain, og Dick Cheney har tatt til orde for å se på cyberaktivitet av typen Russland blir beskyldt for som krigshandlinger. På Twitter skrev Clinton:

” I say this as a former Secretary of State and as an American: the Russians are still coming. Our intelligence professionals are imploring Trump to act. Will he continue to ignore & surrender, or protect our country?”

Da de forrige tiltalene ble varslet av Mueller, kom mange reaksjoner som gikk på at de temmelig patetiske trollekampanjene var alvorlige handlinger som kunne sammenliknet med dødelige angrep som 11. september og Pearl Harbor.

Det er grunn til å anta at en konkret tiltale mot påståtte hackere av det demokratiske partiet vil fyre opp de mest Russland-fiendtlige stemmene i amerikansk politikk minst like mye som tiltalen mot trollfabrikken.

Om Mueller vil offentliggjøre noe informasjon som bygger en troverdig sak for at det måtte dreie seg om hacking og ikke kunne være lekkasjer gjenstår å se. Det er uansett lite trolig at russere vil bli utlevert med bakgrunn i disse tiltalene, så påstandene kan bli prøvd i en rettsal.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKjetil Stormark i aldrimer med usanne påstander i Dagsnytt 18
Neste artikkelSyrialeaks: Et hemmelig britisk dokument avslører den «vestlige strategien» …