Femstjernersbevegelsen tok Sør-Italia, høyrepartiene Nord-Italia, PD faller igjennom

0
Valget i Italia 4.. mars 2018 ble et jordskjlev, men har ikke produsert noe regjeringsflertall.

Beppe Grillos Femstjernersbevegelse ble den store vinneren i det italienske parlamentsvalget  4. mars 2018 med 32,4 % av stemmene, men Lega Nord med 17,6 % kan ende med statsministeren. Det mer eller mindre sosialdemokratiske PD falt tvers gjennom og klarte så vidt å holde seg foran Lega med sine 18,8 %. Berlusconis Forza Italia med 14 % endte på fjerdeplass og ble altså junior i alliansen med Lega. Det gjør at Matteo Salvini gjør krav på å bli statsminister.

Valgkartet ser nesten ut som et kart over Italia før samlinga i 1860 der Movimento 5 Stelle stort sett har tatt Kongeriket de to Sicilier og høyrealliansen resten. PD klarte ikke en gang å berge ”Det røde Emilia”. Partisjef Matteo Renzi har signalisert at han trekker seg på grunn av valgnederlaget.

Både Lega Nord og M5S har uttalt seg negativt til euroen, men det er ingen grunn til å tro at noen av dem vil kjøre fram en folkeavstemning om å forlate fellesvalutaen. Salvini og Lega Nord har kjørt knallhardt mot de illegale innvandrerne under valgkampen, og har tydeligvis vunnet på det.

I Brussel kan det ikke være mye jubel for valget i Italia, siden det store flertallet av velgerne har stemt for partier som er stekt kritiske til unionen og dens politikk. At en av grunnleggerne av EU så til de grader vender seg mot unionens politikk, er enda et nederlag for planene om å lage en europeisk superstat. Det man vil trøste seg med i kommisjonen, er at det neppe blir noen handlekraftig regjering ut av dette. M5S vil nemlig ikke samarbeide med noen av de andre blokkene, og dermed finnes det ikke noe grunnlag for noen flertallsregjering.

Kommentatorene kaller valget et jordskjelv, og i det store perspektivet har enda et land føyd seg inn i rekken over sosialdemokratenes sammenbrudd. Det er et stykke ned fra 18% til Pasoks 6%, men det er som kjent også kort vei fra Capitol til den tarpeiske klippe. PD er ikke noe sammensveiset parti, men er i seg sjøl en allianse som spriker i ulike retninger. Partiet kan godt løse seg opp i sine enkelte bestanddeler.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMuren mellom Mexico og USA er svært gammel
Neste artikkel”Verden må handle i Syria”
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).