Russiagate brukes for å disiplinere progressive

0

Av Ivar Austbø.

Russiagate, konspirasjonsteorien om en sammensvergelse mellom Russland og Trump om å stjele valget fra Hillary Clinton, har vært et effektivt våpen for Trump-hatere til å sette presidenten under press.

Men det er et tveegget sverd å skape et så fiendtlig og paranoid klima der man ser russere bak hver enn busk, og spesielt progressive burde tenke seg godt om før de legger til rette for å bruke dette våpenet.

De kan nemlig fort nok oppleve at det å være med å legitimere russofobien kan slå tilbake på dem selv, ved at liberale Clinton-vennlige medier bruker dette til å få progressive politikere i en forsvarsposisjon.

Både Bernie Sanders, Clintons motkandidat i det demokratiske partiet, og Jill Stein, partileder for uavhengige grønne partiet, opplevde nylig mediepress med bakgrunn i Russiagate, og på svært tynt grunnlag, som påpekt av jacobinmag.

Metoden er hyppig brukt av mediene. Man trekker frem en eller annen tvilsom aktør som på et eller annet punkt har samme mening som, og/eller har ytret noe støttende til den man vil ramme, også utfordrer man til å «disavow», ta avstand fra. Som om alle har en forpliktelse til å ta avstand fra alle personer eller miljøer som på ett eller annet grunnlag kan knyttes til dem.

Foranledningen var at spesialetterforsker Mueller hadde tatt ut tiltale mot 13 russere. Tiltalen var temmelig ynkelige greier. Det var for så vidt noen reelle lovbrudd der, som identitetstyveri og uriktige opplysninger på søknaden om reisevisum til USA, men det tiltalen manglet var aktivitet som handlet om alvorlig undergraving av et annet lands demokratiske system.

Journalisten Adrian Chen skrev i 2015 en undersøkende artikkel om den såkalte trollfarmen i St. Petersburg, og han karakteriserer den på denne måten:

«It’s 90 people with a shaky grasp of English and a rudimentary understanding of U.S. politics shitposting on Facebook.»

Les også denne artikkelen i The New Yorker.

Sobre vurderinger som Chens står i skarp kontrast til andre reaksjoner.

Kjetil Stormark sa i en debatt på Dagsnytt Atten 23. februar 2018 at Russland brukte propaganda for å destabilisere nasjoner. Det kan han ha rett i, men det mest destabiliserende i amerikansk politikk de siste årene har ikke vært russiske trollposter i sosiale medier, men Russiagate og etterforskningen av Trump, som til dels bygget på ubekreftede påstander fra en tvilsom rapport finansiert av Clinton-kampanjen.

Forrige artikkelRussland, Steinfeld og Dagsnytt 18
Neste artikkelHVEM er Hans-Wilhelm Steinfeld?