– Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?

5

Det er ingen risiko forbundet med å drive med sosial dumping i bemanningsbransjen, mener Boye Ullmann. Dette skriver Fri Fagbevegelse.

Uttalelsen kom da Litteraturhuset og LO i Lillehammer arrangerte debattmøte om arbeidslivskriminalitet. Ullmann sa videre:

– På 80-tallet, selv under Willoch, var det et arbeidsmarkedsutvalg hvor arbeidsgiver hadde bevisbyrden i forhold til hvis det skulle leies inn arbeidskraft. De måtte bevise at de betalte skatt, moms og arbeidsgiveravgift. Det var nulltoleranse mot sosial dumping. I 2000 kom den største endringen, med frislipp i forbindelse med østutvidelsen i 2004. Dette er en ønsket politikk med en beinhard lønnskonkurranse hvor du skal ha et indre marked med enormt store forskjeller både i forhold til sysselsetting, lønn og levestandard.

Det er gjort tre undersøkelser i Oslo i regi av Fellesforbundet og Elektromontørenes Forening de siste årene.

I 2011 var de seks største bemanningsbyråene større enn de seks største entreprenørene.

I 2015 var de seks største byråene seks ganger så store som de seks største entreprenørene.

På 59 byggeplasser var det 73 bemanningsbyråer.

– Dette bare øker, uke for uke. Bare popper fram. I Norge er løsarbeidersamfunnet organisert gjennom bemanningsbransjen. I Nederland, og ikke minst Danmark, er det enkeltmannsforetak og i Storbritannia falske enkeltmannsforetak. Selvstendige, men med sjefer over seg. Det blir organisert innenfor det indre markedet. 85 prosent av lovbruddene er ulovlig innleie. Det er 90 prosent sjanse for ikke å bli tatt, og da er det de grove kriminelle jeg snakker om. Det er ingen risiko å drive med sosial dumping. Det verste som kan skje er at du blir hengt ut i media, forklarte Ullmann.

Kommentar: Boye Ullmann gjør den jobben LO-sekretariatet skulle ha gjort. For fagbevegelsens del hadde det vært helt greit om de førtidspensjonerte seg hele gjengen og satte bort jobben til Ullmann.

I Oslo kommer ni av ti innleide fra bemanningsbyråer, og nesten all innleien er ulovlig, sier en rapport fra fagbevegelsen i Oslo.

Rapporten viser blant annet:

 • Innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene er fordoblet fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.
 • Nesten fire av ti arbeidstakere på byggeplassene i Osloregionen er innleide.
 • Mange av aktørene er ikke registrerte medlemmer av NHO. Dette betyr at tallet på økningen er større enn det NHOs statistikker viser.
 • 91 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak.
 • Av all innleie fra bemanningsforetak vi har registrert, er 85 prosent ulovlig.
 • I tillegg til bemanningsselskapene har det de siste to årene dukket opp store underentreprenører der østeuropeiske arbeidstakere dominerer. Selv om disse er ordinære firmaer, deler de mange trekk med bemanningsselskapene, som manglende lønn mellom oppdrag, oppsigelsesvern, overtidsbetaling, samt brudd på arbeidstidsbestemmelser.
 • Konsekvensen av dette vil kunne være forverrede arbeidsvilkår i bransjen, mindre rekruttering til yrkesfag, samt lavere produktivitet og kvalitet.

Rapporten kan lastes ned her.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hvilken forskjell på byggebransjen i Tokyo og Oslo! Da vi var i Tokyo sist sommer observerte jeg flere vedlikeholds- og byggeprosjekter, og hva som slo meg var at bygningsarbeiderne i Tokyo nesten utelukkende består av eldre, gråhårede herrer. Ja faktisk var dette stort sett menn over 50, og det så også ut til å være en hel del bygningsarbeidere over 70 år. Og det var utelukkende japanere på byggeplassene.

  Pussig var det også å observere at på jernbanestasjonene hadde alle menn dressbukse med blå eller kvit skjorte samt stresskoffert. Trolig er dette standard for reise til og fra jobb, og mest sannsynlig drar disse ærverdige gamle bygningsarbeiderne en kjeledress utenpå dressen når de ankommer jobb.

  Javisst er det sikkert en fordel med muskuløse, underbetalte østeuropeere i sin beste alder, leverte tidligere på byggeplasser og kunne observere at her var mye svært robuste folk, som nok utmerket tåler jaget og 24 timers arbeidsøkter når det trengs. Men når det kommer til byggefeil og slurv tror jeg ikke de på noen måte kunne hamle opp mot de japanske bygningsarbeiderne på 50+. Selv ville jeg mye heller hatt en gjeng med grånende, erfarne og ansvarsbevisste japanere til å bygge mitt hus, enn uerfarne østeuropeere med språkproblemer som arbeider på akkord. F. eks. har jeg hørt om tilfeller hvor hele hus med gulvplatene påskrevet denne side ned, er lagt opp!

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Sant:) Bygg er helt sirkus og korte kundeforhold og bygg er det første som går opp etter en lavkonjunktur og det første som raser når det går semre… Dvs heroinet er på vei og ta slutt. Ut ur EØS og lovverk og fagforeninger er medisinen.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Polakkene er veldig kunnige på mange områder innom byggnisje er min erfaring. Men idag så konkurrer de ut norske arbeidere og det er ikke riktig så det skal vare. Norske arbeidere har norske levnadskostnader det har ikke polske arbeidere som spenderer pengene\lønnen i Polen. Nordmenn byggde opp norge fremst for kommende generasjoner. Ikke for polakker litt tilspisset… EØS er galenskap langsiktig. Nå er det som å pisse i buksene for å hålde vermen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.