Stoltenberg krever mer opprustning i Norge

0

Jens Stoltenberg synes ikke at Erna Solberg bruker nok penger på krigsforberedelser. NATOs generalsekretær har vært i Norge og lagt press på regjeringa for å få den til å øke militærbudsjettet enda raskere enn den gjør. Den gamle lederen av to «rødgrønne» regjeringer gikk direkte til angrep på statsministeren for at hun ikke bruker nok penger på det militære. Dette skriver VG om her.

«For virkelig å gni inn budskapet, på en pressekonferanse i statsministerboligen med Erna Solberg (H) ved siden av seg, slo Stoltenberg fast:

– Alle NATO-landene som grenser mot Russland – med unntak av Norge – vil nå NATOs felles toprosentmål i 2018, sa Stoltenberg.

Solberg-regjeringen har valgt å fastholde Forsvarets langtidsplan fra 2016, og mener at den er ambisiøs nok til å tilfredsstille kravet som NATO-landene påla seg selv i 2014: At man skal stoppe kutt, og så gradvis bevege seg mot to-prosent målet over 10 år.»

Stoltenberg gjør som Trump

I likhet med Stoltenberg har Donald Trump kritisert europeiske NATO-land og deriblant Tyskland for å «ikke yte nok» til NATOs militærutgifter. På NATOs toppmøte i Wales i 2016 ble det vedtatt at medlemslanda skal arbeide for å øke sine forsvarsbudsjetter til 2% av bruttonasjonalproduktet. Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel fra SPD har tatt avstand fra dette målet. På et møte med NATO-kolleger 31. mars 2017 sa han at «det er totalt urealistisk å tro at Tyskland kan ha militærutgifter på 70 milliarder euro årlig».

Det NATO holder på med og Stoltenberg agiterer for er militær opptrapping mot Russland som savner sidestykke, selv under den kalde krigen. Å ruste opp helt inn til Russlands grener er en farlig form for brinkmanship, fordi den til og med kan utløse storkrig ved en teknisk eller menneskelig feil.

Øker faren for atomkrig

Pentagon har lansert sin nye atomdoktrine i form av et dokument som kalles The Nuclear Posture Review. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen. Les om dokumentet her.

Den nye militærdoktrinen til USA slår fast at kjernefysiske våpen blir en del av arsenalet i all amerikansk krigsstrategi, og med amerikanske baser på norsk jord blir Norge en integrert del av denne atomvåpenstrategien, og dermed automatisk mål for Russlands gjengjeldelse i tilfelle storkonflikt.

Det framgår av dokumentet at for eksempel F35-flyet som Norge skal kjøpe så mange av, vil være en integrert og viktig del av denne doktrinen, der kjernevåpen inngår som fullt integrert med konvensjonelle våpen.

«Modernizing our dual-capable fighter bombers with next-generation F-35 fighter aircraft will maintain the strength of NATO’s deterrence posture and maintain our ability to forward deploy nuclear weapons, should the security situation demand it,» heter det i rapporten.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.