Stoltenberg krever mer opprustning i Norge

0

Jens Stoltenberg synes ikke at Erna Solberg bruker nok penger på krigsforberedelser. NATOs generalsekretær har vært i Norge og lagt press på regjeringa for å få den til å øke militærbudsjettet enda raskere enn den gjør. Den gamle lederen av to «rødgrønne» regjeringer gikk direkte til angrep på statsministeren for at hun ikke bruker nok penger på det militære. Dette skriver VG om her.

«For virkelig å gni inn budskapet, på en pressekonferanse i statsministerboligen med Erna Solberg (H) ved siden av seg, slo Stoltenberg fast:

– Alle NATO-landene som grenser mot Russland – med unntak av Norge – vil nå NATOs felles toprosentmål i 2018, sa Stoltenberg.

Solberg-regjeringen har valgt å fastholde Forsvarets langtidsplan fra 2016, og mener at den er ambisiøs nok til å tilfredsstille kravet som NATO-landene påla seg selv i 2014: At man skal stoppe kutt, og så gradvis bevege seg mot to-prosent målet over 10 år.»

Stoltenberg gjør som Trump

I likhet med Stoltenberg har Donald Trump kritisert europeiske NATO-land og deriblant Tyskland for å «ikke yte nok» til NATOs militærutgifter. På NATOs toppmøte i Wales i 2016 ble det vedtatt at medlemslanda skal arbeide for å øke sine forsvarsbudsjetter til 2% av bruttonasjonalproduktet. Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel fra SPD har tatt avstand fra dette målet. På et møte med NATO-kolleger 31. mars 2017 sa han at «det er totalt urealistisk å tro at Tyskland kan ha militærutgifter på 70 milliarder euro årlig».

Det NATO holder på med og Stoltenberg agiterer for er militær opptrapping mot Russland som savner sidestykke, selv under den kalde krigen. Å ruste opp helt inn til Russlands grener er en farlig form for brinkmanship, fordi den til og med kan utløse storkrig ved en teknisk eller menneskelig feil.

Øker faren for atomkrig

Pentagon har lansert sin nye atomdoktrine i form av et dokument som kalles The Nuclear Posture Review. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen. Les om dokumentet her.

Den nye militærdoktrinen til USA slår fast at kjernefysiske våpen blir en del av arsenalet i all amerikansk krigsstrategi, og med amerikanske baser på norsk jord blir Norge en integrert del av denne atomvåpenstrategien, og dermed automatisk mål for Russlands gjengjeldelse i tilfelle storkonflikt.

Det framgår av dokumentet at for eksempel F35-flyet som Norge skal kjøpe så mange av, vil være en integrert og viktig del av denne doktrinen, der kjernevåpen inngår som fullt integrert med konvensjonelle våpen.

«Modernizing our dual-capable fighter bombers with next-generation F-35 fighter aircraft will maintain the strength of NATO’s deterrence posture and maintain our ability to forward deploy nuclear weapons, should the security situation demand it,» heter det i rapporten.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?
Neste artikkelHvem har utstyrt al-Qaida med avansert anti-luftskyts?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).