Børsene faller over hele verden

0

Det børsfallet vi meldte om 6. februar var tydeligvis ikke bare et blaff. Finanspressa melder at børsene fortsetter å falle over hele verden. Indeksen S&P 500 har falt med 10% fra sitt høyeste punkt i januar 2018, skriver Financial Times. Dow Jones Industrial falt med 4,2% og Nasdaq med 3,9%. E24 skriver at også Asia-børsene faller, men noe mindre enn de amerikanske. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 3,33% og Nikkei med 2,54%. Hovedindeksen i Shanghai er ned med vel fire prosent.

DN viser til investoren Jim Rogers, som startet Quantum-fondene sammen med George Soros, og han tror at fallet innvarslet det verste krakket «i vår levetid». Årsaken til det, sier han til Bloomberg, er at verdensøkonomien har bygd opp enda mer gjeld etter finanskrisa. «Det er gjeld over alt, og det er mye, mye verre nå.»

Den amerikanske storinvestoren Carl Icahn sier til CNBC at han ikke kan huske å ha sett så store svingninger som nå. Han mener at de passive investeringsfondene og datastyrt investering har bidratt til å pumpe opp en kjempeboble. Icahn mener også at politikken med nullrente og ekstremt lave renter har bidratt til å legge forutsetningene for et krakk på plass. Aldri før har det blitt handlet så mye aksjer med lånte penger som nå.

Økonomn Michael Roberts sier at det børsfallet vi har sett nå forteller ham to ting, og det er at det er USA, den største kapitalistiske økonomien i verden, som fører an og vil utløse en global nedgang, og det andre er at denne gangen vil ikke en nedgang bli utløst boligmarkedet eller i bankvesenet, men i de ikke-finansielle storselskapene i form av konkurser og nedleggelser. Dette kan utløse en kjedereaksjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.