Børsene faller over hele verden

4

Det børsfallet vi meldte om 6. februar var tydeligvis ikke bare et blaff. Finanspressa melder at børsene fortsetter å falle over hele verden. Indeksen S&P 500 har falt med 10% fra sitt høyeste punkt i januar 2018, skriver Financial Times. Dow Jones Industrial falt med 4,2% og Nasdaq med 3,9%. E24 skriver at også Asia-børsene faller, men noe mindre enn de amerikanske. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 3,33% og Nikkei med 2,54%. Hovedindeksen i Shanghai er ned med vel fire prosent.

DN viser til investoren Jim Rogers, som startet Quantum-fondene sammen med George Soros, og han tror at fallet innvarslet det verste krakket «i vår levetid». Årsaken til det, sier han til Bloomberg, er at verdensøkonomien har bygd opp enda mer gjeld etter finanskrisa. «Det er gjeld over alt, og det er mye, mye verre nå.»

Den amerikanske storinvestoren Carl Icahn sier til CNBC at han ikke kan huske å ha sett så store svingninger som nå. Han mener at de passive investeringsfondene og datastyrt investering har bidratt til å pumpe opp en kjempeboble. Icahn mener også at politikken med nullrente og ekstremt lave renter har bidratt til å legge forutsetningene for et krakk på plass. Aldri før har det blitt handlet så mye aksjer med lånte penger som nå.

Økonomn Michael Roberts sier at det børsfallet vi har sett nå forteller ham to ting, og det er at det er USA, den største kapitalistiske økonomien i verden, som fører an og vil utløse en global nedgang, og det andre er at denne gangen vil ikke en nedgang bli utløst boligmarkedet eller i bankvesenet, men i de ikke-finansielle storselskapene i form av konkurser og nedleggelser. Dette kan utløse en kjedereaksjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det har blitt sagt at dagens børsfall representerer en normalisering av aksjemarkedet fra en periode hvor det har vært stagnasjon i økonomien i kombinasjon med finansspekulasjon, over til en mer normal periode med økonomisk vekst med investeringer i realøkonomien. Da vil penger bli flyttet om fra spekulasjon til investeringer og det betyr at mye penger nå skal plasseres som bankinnskudd (med høyere rente) og i obligasjoner (med høyre avkastning). Denne teori kan ha noe for seg nå som vestlig økonomi så smått viser tegn til økonomisk vekst. Men dette vil bety en hestekur med mye turbulens.

  Men samtidig med dette skjer det også andre ting i økonomien. Økonomisk vekst vil føre til økt rentenivå (det rentenivået vi har hatt fram til nå har vært det laveste rentenivå på visstnok 5.000 år). Bare forvarsel om økt rentenivå setter igang bevegelser i finansmarkedet hvor bla aksjer har vært kjøpt med lånte penger.

  Gjeldsnivået i verden ligger nå på 327% av verdens BNP. Det skal ikke så mye til før gjeld misligholdes når gjelden er så ekstremt høy.

  Når renten i USA settes opp vil også renten i Norge bli satt opp på litt sikt. Hvordan vil det da gå med det høye gjeldsnivået i Norge, vil den norske boligbobla sprekke?

  Når lønningene i USA øker vil dette normalt stimulere til økt produksjon i USA. Men i dagens globale verdensøkonomi vil økt forbruk i USA (i mer eller mindre grad) føre til økt import fra Kina og fra andre land. Økte lønninger i USA kan altså i større grad stimulere næringslivet i Kina enn i USA. Mye av forbruket i USA skjer normalt gjennom lånefinansiert konsum, og med dagens høye gjeldsnivå kan det være vanskelig å få re-etablert en slik kjøpefest?

  Og det ingen snakker om: økte oljepriser. Hva skjer med verdensøkonomien når oljeprisen igjen stiger (den steg opp til 70 dollar i januar 2018 og 65 dollar i USA)? Dermed øker alle transportkostnader og også kostnadene for anleggsvirksomhet (buldozere etc) øker. Og spørsmålet er om denne økte/høye oljepris vil bremse den økonomiske vekst?

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Når til og med bank of international settlements vil ha slutt på all penger økning og det for flere år siden så burde ulike aktører som styr spilleplan nå til slutt vare enige om å sprenge alle finans bubbler. Alternativet er jo at hele systemet blir utkonkurrert… Men kan ikke ha et funksjonelt kredittbasert monetær system som bygger på tillit uten å ha en rente som er høy nok til å motivere mennesker til å spare samt betale tilbake de penger som man låner. Renten må opp og boooom!!! Begynn på nytt…

  “Two things are infinite: the universe and human stupidity.”

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Statistikk er blitt en snublestein for “samfunns-arkitektene”, siden den er blitt manipulert av så mange, så lenge at det ikke er mulig å finne noen sannhet der.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere