Israel og Saudi-Arabia fester sin lit til iranske demonstranter

0
Iransk demonstrant i gamlebyen i Jerusalem med det gamle sjah-flagget sammen med det israelske. Foto: Jerusalem Post

Politikere fra USA og Israel har vist stor entusiasme for demonstrasjonene i Iran. Nå får de følge av Saudi-Arabia, skriver Jerusalem Post. «Dette er en folkelig intifada,» heter det fra Riyadh, «dette er et opprør mot Khamenei-okkupasjonen.»

Saudiarabiske medier har lovprist demonstrantene og uttrykt håp om at urolighetene vil tvinge Iran til å redusere sin støtte til Libanon, Jemen og Syria.

Jerusalem Post siterer den arabiske skribenten Hilah al-Mushawah, som skriver opprømt om hvordan demonstrasjonene i Iran vil svekke regimet. Hun skriver at dette er en intifada:

The intifada, she wrote, “is against the plundering of wealth in the country and spending it in fighting in Iraq, Syria, Lebanon and Yemen at the time the Iranian citizen doesn’t have a single loaf. This is a message against injustice, tyranny and despotism and the rule of one individual.”

The regime, she wrote, “has been funding the so-called resistance such as Hezbollah, but now the people are demanding that the funds return to Tehran, to the hungry people.”

Abdulrahman Rashed, tidligere redaktør for den saudiarabiske avisa Asharq Al-Awsat i London at det beste utfallet av urolighetene vil ikke være regimeendring, men å svekke regimet slik at det slutter å involvere seg i regionen.

Det er jo litt spesielt, for å si det litt forsiktig, at akkurat Saudi-Arabia er så opptatt av å støtte en «revolusjon» som angivelig handler om demokrati. Netanyahus bekymring for overgrep mot demonstranter må vel også klassifiseres som forholdsvis hyklerske, når man sammenlikner hvordan hans regime behandler uskyldige protester sjøl fra palestinske unger.

Iran har beskyldt Israel for å ha en finger med i spillet i urolighetene i landet. Dette benekter naturligvis Israel. Men det er vel kjent at Israel i lang tid har forsøkt å infiltrere Iran, og da spesielt via de kurdiske områdene. Allerede i 2004 skrev The Guardian at Israel prøver å bygge en maktbase i Iran gjennom å støtte seg på kurdiske grupper. Dette var bygd på en større artikkel av Seymour Hersh i The New Yorker.

Israeli military and intelligence operatives are active in Kurdish areas of Iran, Syria and Iraq, providing training for commando units and running covert operations that could further destabilise the entire region, according to a report in the New Yorker magazine.

Hersh skrev i sin artikkel:

Israeli intelligence and military operatives are now quietly at work in Kurdistan, providing training for Kurdish commando units and, most important in Israel’s view, running covert operations inside Kurdish areas of Iran and Syria.

USA, Israel og nå Saudi-Arabia gjør noen tabber ved å være så ekstremt entusiastiske over demonstrasjonene i Iran. Det er bare en liten del av opposisjonen i Iran som setter pris på en slik omfavnelse fra erkefiendene. For de fleste vil dette bli oppfattet som en bekreftelse på utenlandsk innblanding.

Forrige artikkelRusslands oljeeksport til Kina dobles – for Europa betyr det høyere priser
Neste artikkelIsrael kjøpte Naurus stemme i FN
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).