Russlands oljeeksport til Kina dobles – for Europa betyr det høyere priser

0

Siden 2014 har Europa vært presset og tvunget av USA til å drive sanksjoner mot Russland. Dette kombinert med det dramatisk fallet i råoljeprisene samme år, førte til en markant økonomisk nedgang i Russland.

Denne nedgangen er over og er erstattet av en tydelig oppgang. Verdensbanken publiserte en rapport i 2017 om russisk økonomi med tittelen From recession til recovery, og har som hovedkonklusjon ar resesjonen er over og at russisk økonomi er i ferd med å ta seg opp igjen.

Ved innledningen av 2018 er det kommet en ny faktor inn i bildet. En rørledning for råolje fra Russland til Kina som går under navnet Eastern Siberia–Pacific Ocean (ESPO) er åpnet, og med den vil oljeeksporten fra Russland til Kina bli doblet. Dette vil føre til høyere råoljepriser i Europa, skriver Bloomberg.

Russland er allerede den største oljeeksportøren til Kina etter å ha passert Saudi-Arabia. I 2018 vil eksporten øke med 200.000 fat om dagen i forhold til 2017. I oljebransjen sies det at dette vil bety at Russland umiddelbart vil omdirigere en god del av sin oljeeksport vekk fra Europa og i stedet overføre den til Kina. Allerede på slutten av 2017 ble disse endringene begynte denne økningen å gjøre seg gjeldende.

Russland eksporterer fra før olje til Kina via en kombinasjon av rørledning og tankskip. ESPO-ledningen vil doble kapasiteten. Fra 2019 vil også en rørledning for gasseksport stå ferdig.

Forsøkene på å strupe Russland gjennom å innføre sanksjoner mot oljeeksporten har altså slått feil, og vil slå tilbake på USAs tamme vasaller i Europa.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA forsøker å blokkere Kinas silkeveier
Neste artikkelIsrael og Saudi-Arabia fester sin lit til iranske demonstranter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).