– F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

0
F35 er muligens egnet til angrep, men neppe til forsvar, og spiser dessuten ressurser, ikke bare fra resten av Forsvaret, men fra helesamfunnet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er oppgitt over milliardsluket til kampflyet som har 1000 feil og ikke kan brukes halvparten av tida. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

–Dette kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering. Hvis flyene noen gang kommer i stand, vil de koste så mye i drift at det vil dramatisk svekke resten av Forsvaret. Og hvis de ikke kommer i drift, som mye tyder på, er det enda verre.

Det sier Rødts leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, etter nyheten i ABC Nyheter om de gjenstridige feilene i jagerflyet F-35, som Norge har kjøpt og bestilt flere av.

Kampflyet F-35 som Norge kjøper fra USA, er tilgjengelig for operasjoner kun 50 prosent av tida og har 1000 uløste feil ifølge en fersk rapport til Pentagon og Kongressen i USA.

– Ifølge den høytstående generalen Michael Hostage i det amerikanske luftforsvaret er F-35 ikke konstruert for å forsvare egne luftrom. Det er konstruert som et angrepsfly, sier Moxnes til ABC Nyheter.

I sitt innlegg i forsvarsdebatten I Stortinget 5. desember 2017 sa Moxnes:

I dag bestemmes premissene for innkjøp og strukturering av de samme politiske partier og krefter som har gått til krig i Afghanistan og Libya under USAs strategiske ledelse. Det er de samme kreftene som strukturerer det norske forsvaret gjennom innkjøpsprogrammet av jagerfly F35, som i hovedsak er egnet som et framskutt angrepsfly i samvirke med tilsvarende styrker fra USA og NATO. Disse kampflyene er som en gjøkunge, som gjennom sin bruk av begrensede økonomiske ressurser minimaliserer mulighetene til å styrke hæravdelingene og frambringer en ubalanse mellom våpengrenene.

Vi deler bekymringene til Moxnes, men vi vet ikke om det er «enda verre» om de ikke kommer i drift. De kunne jo samles til et skrapmonument med bilder av alle de ansvarlige politikerne på – til skrekk og advarsel for kommende generasjoner.

Forrige artikkelNATOs to største land i strupen på hverandre?
Neste artikkelUpp till kamp emot arbetarna
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).