– F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

3
F35 er muligens egnet til angrep, men neppe til forsvar, og spiser dessuten ressurser, ikke bare fra resten av Forsvaret, men fra helesamfunnet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er oppgitt over milliardsluket til kampflyet som har 1000 feil og ikke kan brukes halvparten av tida. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

–Dette kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering. Hvis flyene noen gang kommer i stand, vil de koste så mye i drift at det vil dramatisk svekke resten av Forsvaret. Og hvis de ikke kommer i drift, som mye tyder på, er det enda verre.

Det sier Rødts leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, etter nyheten i ABC Nyheter om de gjenstridige feilene i jagerflyet F-35, som Norge har kjøpt og bestilt flere av.

Kampflyet F-35 som Norge kjøper fra USA, er tilgjengelig for operasjoner kun 50 prosent av tida og har 1000 uløste feil ifølge en fersk rapport til Pentagon og Kongressen i USA.

– Ifølge den høytstående generalen Michael Hostage i det amerikanske luftforsvaret er F-35 ikke konstruert for å forsvare egne luftrom. Det er konstruert som et angrepsfly, sier Moxnes til ABC Nyheter.

I sitt innlegg i forsvarsdebatten I Stortinget 5. desember 2017 sa Moxnes:

I dag bestemmes premissene for innkjøp og strukturering av de samme politiske partier og krefter som har gått til krig i Afghanistan og Libya under USAs strategiske ledelse. Det er de samme kreftene som strukturerer det norske forsvaret gjennom innkjøpsprogrammet av jagerfly F35, som i hovedsak er egnet som et framskutt angrepsfly i samvirke med tilsvarende styrker fra USA og NATO. Disse kampflyene er som en gjøkunge, som gjennom sin bruk av begrensede økonomiske ressurser minimaliserer mulighetene til å styrke hæravdelingene og frambringer en ubalanse mellom våpengrenene.

Vi deler bekymringene til Moxnes, men vi vet ikke om det er «enda verre» om de ikke kommer i drift. De kunne jo samles til et skrapmonument med bilder av alle de ansvarlige politikerne på – til skrekk og advarsel for kommende generasjoner.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for ABC ABC says:

    Å kjøpe militær beskyttelse av USA er nok hensikten med det kjøpet. Om flyet er funkis eller ikke er helt uvesentlig;) Men vi burde ha en diskusjon om den nye sikkerhetspolitiske situasjonen for Norge i og med at USA nå går konk når dollaren er over som verdensvaluta om litt ser det ut som…

  2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Det er jo effektiv bruk av petro-dollar, da. Siden de knapt kan brukes til annet enn å bygge luftslott.

  3. …nest største. Husk at Norge er en suburb til USA:

    Bear in mind the original suburbanization of America back in the 20th century — along with its accessory automobiles — must be regarded as the greatest misallocation of resources in the history of the world. - James Howard Kunstler

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere