NATOs to største land i strupen på hverandre?

0
USA er tungt og ulovlig tilstede i Nord-Syria. Troppene risikerer å havne i kryssilden mellom Tyrkia og YPG.

Tyrkias krav om at USA øyeblikkelig og betingelsesløst trekker seg ut av den syriske byen Manjib har blitt avslått. Sjefen for Central Command general Joseph Votel sier at USA ikke har noen planer om tilbaketrekking bare fordi Tyrkia sier det.

General Votel sier at USA ikke vil trekke seg tilbake fra Syria. Og han legger til at USA fortsatt er fokusert på å bekjempe IS, selv om IS har svært lite områder igjen i Syria. Dette skriver Jason Ditz.


Knut Lindtner Derimot.no kommenterer dette slik:

«Denne nyheten forteller at konflikten innad i NATO forsterker seg. Faren for direkte militær konfrontasjon mellom NATOs to største medlemsland er økende og dette er naturligvis en trussel for hele alliansen. Faller Tyrkia ut av NATO svekkes alliansen betydelig.

Denne situasjonen forteller også hvor uoversiktlig hele Midt-Østen er blitt, men også hvordan USA er i ferd med å gjøre seg til uvenn med alle landene i regionen – unntatt kanskje Israel. Men hele denne utviklingen vil også få følger for forholdet til Israel. Den arabiske verden har også en økonomi og det vil bli et økende misforhold mellom den gevinst USA kan ha gjennom sitt spesielle forhold til Israel og de de vil tape på et dårligere forhold til de andre landene.

Den kurdiske befolkningen og det lokale arabiske flertallet er allerede nå taperne. Hvordan deres ledere kunne tenke seg at de kunne etablere en egen kurdisk stat i en region som historisk har vært befolket med et stort flertall ikke-kurdere, det er meg en gåte.

Norge, ja, hvordan stiller den norske regjeringen seg til dette? Hva skal de egentlig gjøre? USA bryter folkeretten med sine tropper i Syria, Tyrkia bryter folkeretten med sine tropper i Syria og Norge gjør det samme. De er politiske kjeltringer alle sammen. Men Norge er en spurv i tranedans. De kan ikke fordømmer Tyrkia, for da må de fordømme USA og seg selv i samme slengen. Dermed fortsetter tausheten og det går for en stund. For det finnes ikke lenger noen større medier som tør å stille de helt selvsagte spørsmålene til våre politikere.

Det er dårlig tider for kritisk tenkning.»


CNN skriver at hundrevis av USA-soldater risikerer å havne midt oppe i Tyrkias offensiv i Nord-Syria. Manbij er et nøkkelpunkt i det nordlige Syria. Byen ligger 40 kilometer sør for byen Jarabulus på grensa til Tyrkia og nordøst for Aleppo.

Donald Trump og Recep Tayyip Erdoğan har hatt en telefonsamtale om situasjonen, og det sier litt om klimaet mellom de to største NATO-landene at versjonen av samtalen fra Det hvite hus umiddelbart ble avvist fra Tyrkia. Tyrkia utenriksminister sier at Erdoğan har krevd at Trump trekker troppene tilbake fra Manbij.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAlt klart for en ny krig i Ukraina?
Neste artikkel– F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering