NATOs to største land i strupen på hverandre?

6
USA er tungt og ulovlig tilstede i Nord-Syria. Troppene risikerer å havne i kryssilden mellom Tyrkia og YPG.

Tyrkias krav om at USA øyeblikkelig og betingelsesløst trekker seg ut av den syriske byen Manjib har blitt avslått. Sjefen for Central Command general Joseph Votel sier at USA ikke har noen planer om tilbaketrekking bare fordi Tyrkia sier det.

General Votel sier at USA ikke vil trekke seg tilbake fra Syria. Og han legger til at USA fortsatt er fokusert på å bekjempe IS, selv om IS har svært lite områder igjen i Syria. Dette skriver Jason Ditz.


Knut Lindtner Derimot.no kommenterer dette slik:

«Denne nyheten forteller at konflikten innad i NATO forsterker seg. Faren for direkte militær konfrontasjon mellom NATOs to største medlemsland er økende og dette er naturligvis en trussel for hele alliansen. Faller Tyrkia ut av NATO svekkes alliansen betydelig.

Denne situasjonen forteller også hvor uoversiktlig hele Midt-Østen er blitt, men også hvordan USA er i ferd med å gjøre seg til uvenn med alle landene i regionen – unntatt kanskje Israel. Men hele denne utviklingen vil også få følger for forholdet til Israel. Den arabiske verden har også en økonomi og det vil bli et økende misforhold mellom den gevinst USA kan ha gjennom sitt spesielle forhold til Israel og de de vil tape på et dårligere forhold til de andre landene.

Den kurdiske befolkningen og det lokale arabiske flertallet er allerede nå taperne. Hvordan deres ledere kunne tenke seg at de kunne etablere en egen kurdisk stat i en region som historisk har vært befolket med et stort flertall ikke-kurdere, det er meg en gåte.

Norge, ja, hvordan stiller den norske regjeringen seg til dette? Hva skal de egentlig gjøre? USA bryter folkeretten med sine tropper i Syria, Tyrkia bryter folkeretten med sine tropper i Syria og Norge gjør det samme. De er politiske kjeltringer alle sammen. Men Norge er en spurv i tranedans. De kan ikke fordømmer Tyrkia, for da må de fordømme USA og seg selv i samme slengen. Dermed fortsetter tausheten og det går for en stund. For det finnes ikke lenger noen større medier som tør å stille de helt selvsagte spørsmålene til våre politikere.

Det er dårlig tider for kritisk tenkning.»


CNN skriver at hundrevis av USA-soldater risikerer å havne midt oppe i Tyrkias offensiv i Nord-Syria. Manbij er et nøkkelpunkt i det nordlige Syria. Byen ligger 40 kilometer sør for byen Jarabulus på grensa til Tyrkia og nordøst for Aleppo.

Donald Trump og Recep Tayyip Erdoğan har hatt en telefonsamtale om situasjonen, og det sier litt om klimaet mellom de to største NATO-landene at versjonen av samtalen fra Det hvite hus umiddelbart ble avvist fra Tyrkia. Tyrkia utenriksminister sier at Erdoğan har krevd at Trump trekker troppene tilbake fra Manbij.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Di meir Tyrkia ter seg uregjerlig og svekkar fronten i sør, di meir vil NATO og USA satse på fronten i nord - det vil seia oss.

 2. Befinner Norske Spesialstyrker seg i området, som juridisk er del av Syria, et land medlem av FN, med demokratisk valgt ledelse?
  Finnes det Humanitære organisasjoner i området, som støtter opprørere mot Assad, og som støttes av Norge?

 3. Det du sier kan tolkes som om Norge i stadig større grad fører en politikk, som vil gjøre oss til Militært mål. Muligens tiden er inne for å studere bombingen av Dresden, Hiroshima og Nagasaki litt nærmere.
  Makten i kulissene må vi forutsette er den samme i dag som den gangen. De har gjentagende ganger vist oss, at de er fullstendig nådeløse i bruk av virkemidler, for å oppnå sine mål.

 4. USA har 50 atomvåpen lagret i Incirklic. Melder Tyrkia seg ut av NATO må disse flyttes til et annet land. Ute av NATO vil nok Tyrkia slutte seg til Shanghai Corporation Organization, og SCO får et nytt medlemsland med nesten 79 millioner innbyggere, 783 000 km2,1500 km kystlinje mot Middelhavet, og en av de 20 største økonomiene i verden med GDP per inbygger som bare overgås av Russland i SCO, og en av de største stående hærstyrker.

  Et formidabelt tilskudd til SCO, og et tilsvarende tap for NATO og USA. Ikke rart Trump var nesten overstrømmende til han å være, når Trump og Erdogan sist hadde et møte nylig. Erdogan tydeligvis ikke imponert, og viste det ved å kreve en betingelsesløs tilbaketrekning av amerikanske styrker fra Manjib.

  Tyrkia har allerede lederstillingen i SCO energiklubb, til tross for at Tyrkia ennå ikke er medlem, det sier litt om hvor mye SCO ønsker seg Tyrkia. Blir Tyrkia fullt medlem i SCO er det en større geopolitisk hendelse, og vestlig presse og media kan ikke lenger holde SCO utenfor nyhetsbildet. Med kjennskap til SCO og OBOR, kan det hende at mange europeere ønsker at Europa skal vende seg østover og vekk fra USA som bare har krig på menyen.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er jo gode nyheter, for da kan vi jo få en viss innflytelse. Fysisk om ikke annet.

 6. Avatar for Hardskin Hardskin says:

  “Hvordan deres ledere kunne tenke seg at de kunne etablere en egen kurdisk stat i en region som historisk har vært befolket med et stort flertall ikke-kurdere, det er meg en gåte.” skriver Lindtner.
  For meg er det en gåte at synsere ikke setter seg inn i de faktiske forhold før de offentliggjør sin synsing.
  PYD, i likhet med sitt tyrkiske søsterparti PKK, ønsker ikke å etablere noen kurdisk stat. Tvert imot arbeider de med å bygge et multietnisk samfunn, et faktisk demokrati, styrt nedenfra, med utstrakt selvstyre, uten unødvendige maktstrukturer, med hovedfokus på minoriteters og kvinners rettigheter.
  Ordet kurdisk er fjerna fra alle offentlige instanser i anerkjennelsen av likhet mellom de mange etniske og religiøse gruppene i Rojava.
  YPG/YPJ har en stor andel arabiske, assyriske, turkmenske og armenske soldater. Kristne, muslimer, kvinner og menn. Offiserer velges av soldatene.

  Staten, slik vi kjenner den, ønsker de til sjuende og sist å avskaffe, da den vil være overflødig når folket styrer seg selv.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere