Det polske parlamentet vedtok å forby «Bandera-ideologi»

5

279 delegater av 450 i den polske Sejmen stemte 26. januar 2018 for en lov som forbyr det de kaller «Bandera-ideologien» i Polen. Dette skriver nyhetsbyrået Unian i Ukraina.

Det vedtaket viser til er den fascistiske ideologien til Stepan Bandera, som er nasjonalhelt i Ukraina. Vedtaket sier om forbrytelsene til Bandera-bevegelsen at de «omfatter handlinger som ble utført av ukrainske nasjonalister i perioden 1925–1950, som inkluderer maktbrukt, terror og andre former for krenkelse av menneskerettighetene, spesielt mot det polske folket».

Loven gjør det til en forbrytelse i Polen å benekte Bandera-bevegelsens massakre mot polakker og jøder i Volhunia og Øst-Galicia og gjør det også forbudt å støtte handlingene og ideologien til Organisasjonen av unkrainske nasjonallister (OUN) og deres militære arm, den ukrainske opprørshæren UPA. Loven har en strafferamme på fengsel inntil tre år.

130 medlemmer av Sejmen avholdt seg fra å stemme og bare 4 stemte imot.

OUN og UPA samarbeidet med de tyske nazistene under annen verdenskrig og sloss mot Sovjeunionen. Under ledelse av Stepan Bandera og Roman Shukhevych gjennomførte omfattendev etnisk rensing, særlig i perioden 1943–44 da mellom 78.000 og 106.000 polakker ble drept.

I nabolandet Ukraina derimot er det vedtatt at 14. oktober skal være nasjonal minnedag for UPA. Og den dagen i 2017 marsjerte 10–15.000 folk i gatene i Kiev i en fascistisk fakkelmasj i hyllest til Bandera og OUN. Demonstrantene bar nazisymboler og ropte slagord som «død over russerne» og gjorde nazihilsen. OUNs bødler var så brutale under annen verdenskrig at selv det tyske SS ble sjokkert.

I Ukraina er det forbudt å kritisere de fascistiske personene og organisasjonene som har spilt en rolle i Ukrainas historie. Derimot er propaganda for kommunismen og kommunistiske symboler forbudt. Straffen for propaganda for kommunismen og produksjon av kommunistiske symboler ligger på mellom 5 og 10 års fengsel.

Nazisten Stefan Bandera er nasjonalhelt i dagens Ukraina.

Den polsk-tyske forskeren Grzegorz Rossoliski-Liebe har studert den ukrainske fascismens historie, og spesielt Stepan Bandera og OUN, og ga i 2014 ut boka «The Life and Afterlife of a Ukrainian Nationalist. Fascism, Genocide, and Cult».

Boka er en detaljert historisk fortelling om OUN og Ukrainian Insurgent Army (UPA) og deres forhold til nazi-Tyskland, om deres oppfatninger om den ukrainske staten og ukrainsk identitet. Den beskriver også utviklinga av myten omkring Stepan Bandera og OUN etter krigen og i det etter-sovjetiske vestlige Ukraina.

 1. april 2015 vedtok Verkhovna Rada at det er forbudt å kritisere eller «krenke minnet om» Bandera, OUN og UPA. Loven ble foreslått av fascisten Oleh Liashko.

The Simon Wiesenthal Center har reagert skarpt på dette vedtaket. vært tause.  Ifølge Jerusalem Post har Simon Wiesenthal Center uttalt følgende:

«The passage of a ban on Nazism and Communism equates the most genocidal regime in human history with the regime which liberated Auschwitz and helped end the reign of terror of the Third Reich, said Wiesenthal Center director for Eastern European Affairs Dr. Efraim Zuroff.

In the same spirit the decision to honor local Nazi collaborators and grant them special benefits turns Hitler’s henchmen into heroes despite their active and zealous participation in the mass murder of innocent Jews.»

NATO-landet Polen har altså forbudt den fascistiske ideologien til Stepan Bandera, mens nabolandet og NATO-kandidatmedlem Ukraina har gjort denne ideologien til sin nasjonalideologi. Her hjemme har regjeringa Solberg ikke hatt noen problemer med å samarbeide med den naziinfiserte ukrainske regjeringa og gi den hundrevis av millioner norske skattekroner i ukontrollert støtte.

Og HL-senteret på Bygdøy som liksom skal bekjempe fascismen, har i årevis holdt kjeft om den aggressive framveksten av fascismen og nazismen i Ukraina.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Frimann Frimann says:

  Å forby en filosofi, ideologi eller religionsretning er svært farlig vei å gå. Hvordan skille disse, hvor skal grensen gå mellom tillatt og ikke tillatt, hvem skal sette denne grensen og hvordan dømme etter den? Dette vil ikke ende bra, for etter hvert vil enhver ideologi inneha elementer av en forbudt ideologi, for slik fungerer makta, og til slutt vil det bare være “kongens” ideologi som blir lovlig. I Polens tilfelle: den vatikanske.

  Og hva er fascisme? Jo, Offentlig-Privatsamarbeid/sammenvevingen av stat og private megabedrifter, hvilket drives i stor utstrekning i hele den vestlige verden.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Skal man sammeligne Stepan Bandera med norske forhold, så må det være med Henry Rinnan og Vidkun Quisling. Hvis noen i Norge planla feks å hylle Henry Rinnan og alt det han stod for, så ville nok reaksjonene i Norge ha vært ganske kraftige.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  jeg vil si at jeg også ble lattermild da jeg leste på txttv om deres påståtte “massedemonstrasjoner” for Navalnyj i Russland i dag. Neste gang statskanalen skriver om temaet er dette redusert til noen hundre samme dag ifølge plapremaskinen Morten Jentoft. Hvordan kan noen hundre bli en så stor skare? Norske medier er veldig ivrige i å hjelpe Pentagon med få fram Navalnyj og bruker alle midler. Hvordan skal man så i ettertid forholde seg til tall fra statskanalen?

 4. Avatar for Olaf Olaf says:

  Igjen en artikkel fra Steigan spekket med feil. Det det polske parlament stemte over var ikke å forby Banderas ideologi, men å omtale ham positivt. Det er en vesensforskjell. Dernest er det definitivt ikke riktig at det er forbudt å kritisere Banderas i Ukraina. Det gjøres svært ofte. For i Ukraina er det ytringsfrihet. Til slutt: lær dere litt mer om hva Banderas stod for. Han var ikke nazistisk slik du hevder, men en ultranasjonalist, på linje med blant.annet Pål Steigan. Han var i god dialog med Hitler inntil han så hva Hitlers politikk innebar. Da ble han fengslet av nazistene. Men prøv heller å se på hva Stalin gjorde ut fra avtalen med Ribbentrop i 39. Samrøret mellom kommunistene og nazistene er jo nettopp det som kjennetegner den politiske profilen på denne web-siden

 5. Avatar for Erland Erland says:

  Bandera, og den påståtte fascistiske juntaen i Ukraina i dag, har Steigan et voldsomt negativt fokus på — mens ytre-høyre krefter ellers i Europa blir forstått og på sett og vis godkjent, fordi det er en naturlig reaksjon på globaliseringa, USA-imperialismen og alt det dette fører med seg. Men som det blir sagt av Olaf over; massevis av faktafeil, fordreininger og overdrivelser. Gang på gang ser vi at det er Putins narrativ som helt ufiltrert blir presentert, uten å ta hensyn at Russland er part i en konflikt og har desperat behov for å rettferdigjøre alle sine handlinger.

  Det er ingen som har påstått at Ukraina er perfekt. Men Steigan prøver - som Putin - å få oss til å tro at Maidan 2014 var et kupp regissert av «vesten» og ukrainske «fascister», altså ei geopolitisk greie der Nato-imperialistene attpå til bruker lokale fascister (wow!!) som nyttige idioter. I denne fortellinga får ikke vanlige ukrainere plass, for dette er et «kupp» som overhodet ikke har noen legitimitet i befolkninga.

  Men vi som kjenner Ukraina vet jo at det ikke er slik. Jeg oppfordrer Steigan, og alle hans disipler i kommentarfeltene her; ta en tur dit og snakk med folk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere