Ukrainske nynazister i fakkelmarsj, mediene i Norge sier ingenting

0
Fakkeltog til minne om nazi-kollaboratøren Stepan Bandera i Kiev i januar 2014

Nazistiske grupper organiserte en fakkelmarsj til minne om den nazistiske organisasjonen OUN og fascisten Stepan Bandera 14. oktober 2017 i Kiev. Marsjen ble holdt i forbindelse med 75-årsdagen for stiftelsen av OUN.

Regimekilder i Kiev som stiller seg velvillig til naziorganisasjonene, sa at det var 2000 deltakere i marsjen. Arrangørene hevdet at over 20.000 folk tok del i marsjen. Demonstrantene bar nazisymboler og ropte slagord som «død over russerne» og gjorde nazihilsen.

I Ukraina er OUN-dagen offentlig høytidsdag med navnet «Forsvar Ukraina-dagen».
OUNs bødler var så brutale under annen verdenskrig at selv det tyske SS ble sjokkert.
I Ukraina er det forbudt å kritisere de fascistiske personene og organisasjonene som har spilt en rolle i Ukrainas historie. Derimot er propaganda for kommunismen og kommunistiske symboler forbudt. Straffen for propaganda for kommunismen og produksjon av kommunistiske symboler ligger på mellom 5 og 10 års fengsel.

Her hjemme er det fullstendig taushet om nazismens framvekst i Ukraina. HL-senteret som etter eget utsagn skal bekjempe nazistiske krefter, har aldri fordømt nazismen i Ukraina, sjøl ikke når folkemordtilhengere som Bandera hylles.

De angivelige anti-fascistene har også vært påfallende tause om nazismen i et land Norge gir hundrevis av millioner kroner til. Og Minerva og John Færseth har valgt å hvitvaske nazistene i Ukraina.

Forrige artikkelAfrikansk organisasjon anmelder Sarkozy for forbrytelser mot menneskeheten
Neste artikkelLar USA Daesh rømme Raqqa?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).