Tesla-hypen sprekker

0
Frederic Hauge og Bellona har betydd mye for statusen til elbilen i Norge. Her Hauge med en Tesla sport.

En ting skal Tesla-sjefen Elon Musk ha, han har en fantastisk evne til å hausse opp Tesla, det elektriske flaggskipet av en bil. Wall Street kaster penger etter vidunderet i bøtter og spann. De nyeste tallene derfra sier at Tesla har en kapitalisering på 52 milliarder dollar. Det er mer enn Fords 50 milliarder og ikke langt bak General Motors 61 milliarder.

Men når det gjelder å produsere biler, ligger ikke Tesla like godt an. Riktignok er selskapet svært hemmelighetsfullt når det gjelder sine produksjonstall, men det rapporteres at den totale produksjonen i november 2017 var på 3590 biler. Det utgjør 0,26% av bilproduksjonen i USA og er en nedgang på 18% fra 2016.

Nå er det ikke noe merkelig i seg sjøl å produsere designerbiler i lite antall og til og med gjøre butikk på det. Porsche gjør det og Ferrari gjør det. Men for Tesla er det et så enormt gap mellom hypen og virkeligheten. Tesla model 3 er den nye satsninga til selskapet. I februar 2017 sa Tesla at de ville produsere 5000 slike biler i uka en gang i fjerde kvartal 2017. InsideEV skriver at Tesla i virkeligheten leverte 345 model 3 i hele november 2017, og det er et stykke unna målet på 20.000, for å si det forsiktig.

Andre produsenter av elektriske biler gjør det mye bedre enn Tesla med langt mindre oppstuss. GMs konkurrent til Tesla model 3, Chevy Bolt, har solgt over 20.000 hittil i 2017. Men for GM er det bare en ørliten del av den totale produksjonen, nemlig 1,2%.

Men der Elon Musk lykkes bedre enn noen andre, er i mediene og i salget av overprisede aksjer. Godtroende spekulanter kaster penger etter Tesla i sånne mengder at Musks formue nå har nådd 19,5 milliarder dollar ifølge Forbes.

Og i ett land gjør Tesla det bedre enn alle andre, og det er i Norge. Med de rauseste subsidieordningene i verden har Norge den største elektriske bilparken, og Tesla har forsynt seg grovt av dette markedet. Enten er vi smartere enn alle andre, eller så er andre smartere enn oss.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTyske myndigheter vil ha adgang til alle digitale enheter
Neste artikkelUSA skamroser Syriza
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).