Tyske myndigheter vil ha adgang til alle digitale enheter

0

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière har lagt fram et forslag om at tyske myndigheter skal få lov til å skaffe seg hemmelig adgang til samtlige digitale enheter i landet, enten det er biler, datamaskiner, telefoner eller andre enheter med digitale systemer.

Moderne biler er kjørende datamaskiner knyttet til internett. I prinsippet er det mulig å ta kontroll over en bil hvis du kommer inn i datasystemet dens via nettet. Tyske myndigheter ønsker seg retten til å utnytte dette for overvåking og kontroll. Den nye loven vil pålegge teknologiselskapene til å sikre myndighetene «bakdører» inn i enhver innretning knyttet til nettet. Det kan være private lesebrett, PCer, mobiler eller smart-TVer og digitale kjøkkensystemer. Digitale strømmålere er ikke nevnt eksplisitt, men de vil naturligvis også bli omfattet av dette.

Lovutkastet er «et frontalangrep på den digitale og fysiske sikkerheten til innbyggerne,» sa Frank Rieger, talsperson for Chaos Computer Club (CCC). Parlamentarikeren Konstantin von Notz fra De grønne kaller forslaget «et orwellsk mareritt».

Også i SPD, som er mulig koalisjonspartner i en ny storkoalisjon, er det skarpe reaksjoner på forslaget. Uli Grötsch, som er partiets generalsekretær i Bayern, tar avstand fra forslaget og sier at «mer inngrep og overvåking betyr ikke automatisk bedre sikkerhet».

Som kjent har Tyskland en viss tradisjon med overvåking og kontroll av innbyggerne, landet som har gitt verden NSDAP og Stasi. Men sjøl ikke de hadde en slik totalkontroll med innbyggerne som det den tyske regjeringa nå ønsker å skaffe seg.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelLa izquierda noruega y la nueva clase sirviente en el país
Neste artikkelTesla-hypen sprekker
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).