FNs fattigdomsutsending ble sjokkert over fattigdommen i USA

7
FNs spesialutsending Philip Alston besøker ekstremt fattige i LA.

FNs spesialutsending for ekstrem fattigdom, Philip Alston, slår alarm. Han er sjokkert etter å ha reist rundt i USA i to uker for å observere fattigdommen i landet. (Se Alstons uttalelse her.)

Det er Aftenposten som skriver dette.

– Den amerikanske drømmen er raskt i ferd med å bli til den amerikanske illusjonen. USA har nå lavere sosial mobilitet enn noen andre rike land, oppsummerer Alston.

– Når alt kommer til alt, er vedvarende ekstrem fattigdom i et rikt land som USA, et resultat av politiske valg fattet av makthaverne. Med politisk vilje kunne problemet lett forsvinne, sier han.

Men den politiske viljen i USA trekker i en annen retning. Denne uken vedtok Kongressen den mest omfattende skattereformen i USA på flere tiår. Det nye systemet er i hovedsak en gavepakke til de amerikanerne som har mest fra før, ifølge tall fra det uavhengige Tax Policy Center.

Aftenposten har snakket med dansken Torsten Sløk, som er internasjonal sjeføkonom i Deutsche Bank og har forsket på de økonomiske forskjellene i USA. Han peker på at de store endringene begynte på 1980-tallet da en kombinasjon av skattereduksjon, teknologiske forandringer og globalisering bidro til å øke forskjellene mellom fattig og rik.

– Nå eier den rikeste 0,1 prosenten av landets innbyggere verdier for like mye som de fattigste 90 prosentene, sier Sløk.

To grafer viser denne utviklinga svært tydelig. I denne grafen viser tallene fra Deutsche Bank hvordan andelen av rikdommen til de rikeste 0,1% har utviklet seg gjennom et århundre. Andelen deres var på topp rett før krakket i 1929. Siden falt de rikestes andel av kaka fra 25% i 1929 til 7-8% i 1979. Siden da har de rike klatret tilbake gjennom reaganomics andre skatteletter og diverse lettelser for kapitalinntekter til å være tilbake på nesten samme nivå som i 1929.

Den amerikanske drømmen gjelder i dag for de aller rikeste. En annen graf viser hvordan det er gått motsatt vei for de fattigste.

Mens de rikes andel av kaka i USA har gått rett til himmels, får de fattigste en stadig mindre del.

Mens de rike får skattelettelser, rammes de fattigste av offentlige nedskjæringer, nedleggelse av industri og andre arbeidspladsser som tidligere ga trygge jobber. Og det er ikke bare arbeiderklassen som rammes. Blant de fattige uteliggerne fant FNs utsending folk som tidligere hadde tilhørt middelklassen, folk med universitetsutdanning.

Ifølge Poverty USA er det 43 millioner amerikanere som lever i fattigdom. 19,7% av alle barn, 14,5 millioner, lever i fattigdom.

Skattereformen til Donald Trump vil øke forskjellene enda mer, mener Sløk. The Tax Policy Center har regnet på dette og har kommet til at i 2027 kommer alle unntatt den rikeste 1% til å betale mer skatt enn i dag.

– Det er sannsynlig at velgerne kommer til å se denne planen som en gavepakke til de rikeste. Noe som er nøyaktig hva dette er, skriver The Washington Post i en analyse av tallene.

En  forskningsrapport fra ei gruppe økonomer der blant andre Thomas Piketty er med, forteller at inntektsandelen til den fattigste halvparten av befolkninga i USA «kollapser». (Se omtale av rapporten her.)

Etter finanskrisa har 93% av all inntektsøkning i USA gått til de 1% rikesteMen det var de superrike, de 0,01% som forsynte seg med 37% av dette igjen. Disse menneskene får mesteparten av sine inntekter fra kapitalinntekter, og som kjent har finanspolitikken til The Federal Reserve bestått i å trykke penger, som nesten utelukkende har gått med til å drive aksjekursene, og dermed inntektene til de superrike i været.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Så… rart det er jo kun 4.1% arbeidsledighet;)

  U.S. unemployment drops to lowest in 17 years

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det viktigste er nok inntektsandelen til de fattigste som iflg Piketty også er sjokkerende elendig. På toppen av dette kommer opiat epidemien (som big pharma står bak). USA er vel rett og slett på vei mot sosialt sammenbrudd sammen med økonomisk sammenbrudd. Landet er satt tilbake til situasjonen før krakket i 1929. Det tragiske er at historien gjentar seg på denne brutale måten. Og intet har man tydeligvis lært.

  Skattereformen til Trump vil trolig bare kunne ha en positiv effekt hvis USA samtidig innfører økt toll på (deler av) sin import.

 3. Wall Street bankkartellene som er kjernen i den globale finanskapitalen, vil eksportere deres røverkapitalisme til resten av verden, og har lykkes godt med det. Bare se hvordan statsgjeld-våpenet har blitt brukt av IMF til å innføre denne markedsøkonomien i latin- Amerika, Asia og Afrika. Den amerikanske befolkningen er selv dens ofre som vi kan se, for selv om bankkartellene er USA basert, er det intet unntak for den amerikanske befolkningen.

  Nå skal den europeiske befolkningen utsettes for det samme som amerikanerne, dette ser vi har kommet lengst i de land i Europa som har vært medlem i EU lengst, som i Tyskland hvor en stor del av arbeiderklassen har blitt arbeidende fattige. Andre overnasjonale avtaler utformet av USA finanskapitalen som TISA og TTIP skal overgi lands selvråderett og suverenitet over egne ressurser.

  Her på berget ser folk ingen farer, mange tror at norske velferdsordninger, og gratis helsestell og skole er politisk grunnfjell her i Norge, en hører ofte “det er vel det samme hvem som styrer, det blir vel ikke noen forandring allikevel”.

  De ser ikke faren fra feks Frp, det mest markedsliberale partiet, og et stort parti, som inviterte representanter fra Tea Party bevegelsen, som er imot at fattige skal ha rett til helseforsikring, til sin valgkamp i 2013. Vi har hørt mer enn en gang sentrale politikere i dette partiet ønske seg skolepenger, at folk skal betale for skolegangen, og spare til egen pensjon selv, av lønninger som presses nedover.

  Uten at det vekker mye oppstyr blant unge eller eldre, nordmenn har hatt det så godt i flere generasjoner at de ikke kan forstille seg at slikt kan skje her i Norge. De har ikke fått med seg at AP nå også er et markedsliberalistisk parti, og ikke sett hva feks APs søsterparti gjorde i Tyskland, de raserte den tyske velferdsstaten.

  Amerikanske tilstander får vi også hvis vi ikke klare å holde den globale finanskapitalen unna. Vi må ha landegrenser, råderett over egne ressurser, og ikke la overnasjonale organer sette styring over dette til siden, som EU, TISA og TTIP.

  Hvordan befolkningen kan advares i tide er et godt spørsmål, alt venstre når ikke mer enn et par prosent av leserne. Den globale finanskapitalen eier vestlig presse og media, og dikterer hva folk skal vite, det ser vi, hvordan levestandarden for arbeideklassen går nedover i EU, og TISA og TTIP er ikke tema i norsk MSM og heller ikke i NRK.

 4. Ja, de offisielle tallene sier 4.1%, men en del kilder mener at bakgrunnen for de offisielle tallene er feil, de har med vilje blitt beregnet ut ifra feil statistikk. Mange kilder som har regnet på andre måter de mener er mer riktige, får tall på 23% (!), det er i tilfelle svært nær arbeidsledigheten under Depresjonen, som skal ha vært på 25%.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Ja, det var litt ironi i brist på bedre. Det det blir verre og nære på samtlige som leser denne bloggen har nok lært seg at offisiell statistikk er opålitlig mange ganger pga politisk “korrupsjon” av såkalte oberoende kilder. Se bare på den Norske NAV statistikken…

 6. Bildet viser Alston som går langs en gate hvor hjemløse bor i telt, og da forstiller en seg fra et europeisk ståsted at dette bare er folk utenfor arbeidslivet. Foruten det sosiale sikkerhetsnettet og velferdsordningene vi har her i Norge, så vil det raskt ende i hjemløshet i USA. Men mange amerikanere med arbeide er “working poor”, og mange med arbeide er også hjemløse.

  Mange ansatte hos Disneyland må sove i bilene sine, fordi lønnen er så lav at de ikke kan betale husleie eller betale på et boliglån. Mange med minimumslønn “working poor” i USA, kan fortelle at de får ikke endene til å møtes selv med to eller tre jobber, kan ikke spare til pensjon, kan ikke betale skolepenger for college til barna, har ikke råd til sykeforsikring, og har ikke penger til bilreparasjon hvis bilen bryter sammen, som er eneste måte for mange å komme seg på jobb.

  Dette er et annet USA enn det bildet vi får fra tv skjermen i form av såpeserier, sitcoms og filmer, som gjør at mange drømmer om et liv i USA. Så effektiv er det fremste propagandavåpenet - fjernsynet - til å få mange til å tro at USA er landet hvor det flyter av melk og honning. Men det er det bare for de som tilhører øvre middelklasse og oppover.

 7. “America will never be destroyed from the outside. If we falter and lose our
  freedoms, it will be because we destroyed ourselves.”

  • A. Lincoln

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere