Den syriske armeen nedkjempet terroristbase nær Golan-høydene

0
Diese Karte wurde von der israelischen Debkafile früher in 2017 veröffentlicht und zeigtdie strategische Lage von Beit Jinn.

Jihadister fra Ha’yat Tahrir al-Sham (det vil si Jabhat al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria) har lenge kontrollert et område nær de okkuperte Golan-høydene i Beit Jinn-dalen vest for Damaskus. Nå sier meldinger fra fronten at den syriske armeen har nedkjempet basen deres og at det er inngått en våpenhvileavtale som betyr at den syriske armeen tar kontrollen over området. Det er første gang siden 2011 at den syriske armeen har kontroll over dette området.

Dette er en strategisk seier for Syria fordi det betyr kontroll over et viktig knutepunkt og fordi denne posisjonen også gjør det mulig å beskyte andre jihadistposisjoner i området.
I avtalen som er inngått skal jihadistene legge ned våpnene. De som ønsker å slutte å krige vil bli repatriert i Beit Jinn. De som ikke ønsker å slutte å krige vil bli transportert til jihadistkontrollerte områder i Daraa og Idlib.

Israel har ønsket at jihadistene skulle bevare kontrollen over et område øst for Golan, slik at det kunne fungere som en ekstra buffer for Israel utenfor det okkuperte Golan.
Nettmagasinet Debka.com, som drives av Israels etterretning, omtaler den syriske armeens seier i Beit Jinn som «et alvorlig tilbakeslag for Israel».

According to DEBKAfile’s military sources, by capturing the village, the Syrian-Hizballah force has managed to split the rebel forces into two parts, each of them effectively under siege.
Israel has repeatedly sent out warnings that Hizballah would not be permitted to come near its Golan border, yet the IDF did not raise a finger to save Mahar Al-Mir. Since its fall, the rebel chiefs offered to retreat from the enclave without a fight. This development, our military sources stress, would bring Syrian and Hizballah troops right up to the Syrian-Israel borderline running through the Hermon foothills up to northern Golan.

Debka skriver også at jihadistghruppene i området har samarbeidet med Israel og stolt på at IDF ville komme dem til unnsetning. Men IDF rørte ikke en finger, og Debka er bekymret for at jihadistene nå vil miste all tillit til Israel.

Forrige artikkelFNs fattigdomsutsending ble sjokkert over fattigdommen i USA
Neste artikkelDemonteres Arbeiderpartiet?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).