Ny rapport: – Inntektsandelen til de fattigste 50% i USA kollapser

0

En ny forskningsrapport fra ei gruppe økonomer der blant andre Thomas Piketty er med, forteller at inntektsandelen til den fattigste halvparten av befolkninga i USA «kollapser».

Rapporten er skrevet av Facundo Alvaredo, Lucas Chancel, Piketty, Emmanuel Saez og Gabriel Zucman. Den studerer global inntektsdynamikk. Den kommer fram til at mens det stort sett er en økning av toppinntektene over hele verden, er det store variasjoner i omfanget.

I USA har inntektsandelen til den fattigste halvparten falt fra 20% til 12% fra 1978 til 2015. Denne gruppas realinntekt falt med 1% i denne perioden.

Andre steder er bildet helt annerledes. I Kina har det også vært en markant økning av ulikheten i samfunnet, men der har den fattigste halvparten sett sine samlede inntekter øke med 401%. Dette har naturligvis sammenheng med den voldsomme industrialiseringa som Kina har vært gjennom. Men det betyr at hundrevis av millioner kinesere er løftet ut av fattigdommen. Når det snakkes om at kapitalismen har brakt så mange folk ut av fattigdommen den siste generasjonen, så gjelder dette stort sett Kina. I Kina er over 600 millioner mennesker løftet ut av fattigdommen. Ser man bort fra Kinas bidrag er den ekstreme fattigdommen bare redusert med 10%.

Det dramatiske som denne rapporten avdekker, er sammenbruddet i inntektsandel for den fattigste delen av USAs innbyggere. De er etterlatt på et nivå som ligger tilbake på søttitallet, mens hele inntektsveksten er tatt av den mest velstående delen av samfunnet, og da særlig de aller rikeste. Rapporten til Piketty & co tar bare for seg veksten for de 10% mest velstående, og den har vært markant. Rapporten viser også at det er særlig de rikeste 1% i USA som har forsynt seg grovt. Deres andel var 22% i 1978 og er 42% i 2015. Og hadde man gått videre og sett på fordelinga blant de 1%, ville man funnet at det aller meste har havnet hos de 0,01% Det er de som har tatt løvens del av den økonomiske veksten i USA. Rapporten dokumenterer at for USAs del er klasseforskjellene i USA like stor som på begynnelsen av 1900-tallet og de rikeste 1%, som jamnt over hadde en fallende andel av kaka fra 1929 til 1978 er tilbake igjen der de var rundt 1910.

Etter finanskrisa har 93% av all inntektsøkning i USA gått til de 1% rikesteMen det var de superrike, de 0,01% som forsynte seg med 37% av dette igjen.

Som multimilliadæren Warren Buffett sier: «Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrike, som vinner.»

Dette viser at det er et materielt grunnlag for det raseriet som «det tapte Amerika» føler overfor de rike og mektige.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIntet nytt fra Jonas-posten
Neste artikkelHva er grunnlaget for Amnestys Syria-rapport?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).