Catalonia: Rajoy spilte høyt og tapte

0

Spanias statsminister Mariano Rajoy oppløste parlamentet i Catalonia og skrev ut nyvalg med sikte på å parkere uavhengighetspartiene. Resultatet kom 21. desember 2017 da stemmene fra dette valget ble telt opp. Hans eget parti, Partido Popular, ble knust og gikk tilbake fra 8,5% og 11 mandater i 2015 til 4,2% og 4 mandater.

Uavhengighetspartiene vant en knusende seier, men størst ble partiet Ciudadanos, somkommer inn med 37 av 135 mandater. De tre partiene som klart støtter planen om et uavhengig Catalonia fik 83 mandater, og har altså et markant overtak.
Dette skriver El Païs.

Den avsatte presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, førte valgkampen fra sitt eksil i Brussel, i frykt for den arrestordren som henger over ham i Spania. Flere av hans regjeringskolleger sitter i fengsel med tiltaler som kan gi dem ganske tunge og lange fengselsstraffer.

Rajoys harde linje har altså slått tilbake på ham sjøl og på dem som ønsker et samlet Spania. Så seint som sommeren 2017 var det ifølge meningsmålinger et knapt flertall i Catalonia for å fortsette å være en del av Spania. Men Rajoys bruk av vold mot valglokalene under folkeavstemninga og hans totale avvisning av dialog, har drevet mange folk over i uavhengighetsbevegelsens rekker.

Separatistene har en klart borgerlig ledelse, og det forklarer også hvorfor den har hatt så store illusjoner om at EU vil komme dem til unnsetning. Det skjedde ikke. Tyskland, Frankrike og EU-kommisjonen vendte tommelen ned, og heller ikke USA, som ser NATO-landet Spania som en strategisk viktig vasall på Europas vestflanke, så seg interessert i noen oppsplitting.

Sjøl om uavhengighetsbevegelsens partier vant valget, betyr det ikke at de har noen lett vei fram til et sjølstendig Catalonia. Men mer kaos i spansk politikk, vil det høyst sannsynlig bli.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelRiksadvokaten i USA vil etterforske Uranium One med forbindelse til Bill og Hillary Clinton
Neste artikkelStøtt steigan.no: – Kritisk og grundig!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).