Arrestordre mot Catalonias president

0

En spansk dommer har utstedt internasjonal arrestordre mot Catalonias avsatte president Carles Puigdemont. Dette skriver avisa El País.

Den avsatte presidenten for Catalonias Generalitat har reist til Belgia, der han etter eget utsagn forbereder sitt forsvar og på å stille til gjenvalg i det tillyste valget 21. desember 2017.

Puigdemont er tiltalt for opprør, misbruk av offentlige midler og tillitsbrudd. Bare tiltalen om opprør kan gi en fengselsstraff på over 30 år i Spania, så tiltalen er meget alvorlig. I tillegg til ham er det utstedt tiltale mot fem andre ministre i hans regjering.

Puigdemont sier at han vil samarbeide med belgiske myndigheter og de sier at de skal studere arrestordren fra Spania. Puigdemonts nestkommanderende og sju andre ministre i den avsatte katalanske regjeringa er arrestert og fengslet.

I Barcelona demonstrerte 20.000 mennesker mot arrestasjonene. Internasjonalt får Puigdemont og hans katalanske separatister ingen støtte. Bare Skottland førsteminister, Nicola Sturgeon, har kommet med en fordømmelse av fengsling av politiske motstandere, men ellers er det samstemmig støtte til Mariano Rajoy.

Den katalanske uavhengighetsbevegelsen virker overrasket og sjokkert over at Madrid har valgt den harde linja, og den virker ikke å ha noen egentlig plan for hva den nå skal gjøre. Lederne for bevegelsen har åpenbart hatt store illusjoner både om den spanske staten og om EU.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.