Arrestordre mot Catalonias president

0

En spansk dommer har utstedt internasjonal arrestordre mot Catalonias avsatte president Carles Puigdemont. Dette skriver avisa El País.

Den avsatte presidenten for Catalonias Generalitat har reist til Belgia, der han etter eget utsagn forbereder sitt forsvar og på å stille til gjenvalg i det tillyste valget 21. desember 2017.

Puigdemont er tiltalt for opprør, misbruk av offentlige midler og tillitsbrudd. Bare tiltalen om opprør kan gi en fengselsstraff på over 30 år i Spania, så tiltalen er meget alvorlig. I tillegg til ham er det utstedt tiltale mot fem andre ministre i hans regjering.

Puigdemont sier at han vil samarbeide med belgiske myndigheter og de sier at de skal studere arrestordren fra Spania. Puigdemonts nestkommanderende og sju andre ministre i den avsatte katalanske regjeringa er arrestert og fengslet.

I Barcelona demonstrerte 20.000 mennesker mot arrestasjonene. Internasjonalt får Puigdemont og hans katalanske separatister ingen støtte. Bare Skottland førsteminister, Nicola Sturgeon, har kommet med en fordømmelse av fengsling av politiske motstandere, men ellers er det samstemmig støtte til Mariano Rajoy.

Den katalanske uavhengighetsbevegelsen virker overrasket og sjokkert over at Madrid har valgt den harde linja, og den virker ikke å ha noen egentlig plan for hva den nå skal gjøre. Lederne for bevegelsen har åpenbart hatt store illusjoner både om den spanske staten og om EU.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRussland tredoblar gull-reservane i førebuing til fullskala økonomisk krig med USA
Neste artikkelGoogles sjef: Kina vil gå forbi USA på kunstig intelligens i 2025
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).