Arrestordre mot Catalonias president

11

En spansk dommer har utstedt internasjonal arrestordre mot Catalonias avsatte president Carles Puigdemont. Dette skriver avisa El País.

Den avsatte presidenten for Catalonias Generalitat har reist til Belgia, der han etter eget utsagn forbereder sitt forsvar og på å stille til gjenvalg i det tillyste valget 21. desember 2017.

Puigdemont er tiltalt for opprør, misbruk av offentlige midler og tillitsbrudd. Bare tiltalen om opprør kan gi en fengselsstraff på over 30 år i Spania, så tiltalen er meget alvorlig. I tillegg til ham er det utstedt tiltale mot fem andre ministre i hans regjering.

Puigdemont sier at han vil samarbeide med belgiske myndigheter og de sier at de skal studere arrestordren fra Spania. Puigdemonts nestkommanderende og sju andre ministre i den avsatte katalanske regjeringa er arrestert og fengslet.

I Barcelona demonstrerte 20.000 mennesker mot arrestasjonene. Internasjonalt får Puigdemont og hans katalanske separatister ingen støtte. Bare Skottland førsteminister, Nicola Sturgeon, har kommet med en fordømmelse av fengsling av politiske motstandere, men ellers er det samstemmig støtte til Mariano Rajoy.

Den katalanske uavhengighetsbevegelsen virker overrasket og sjokkert over at Madrid har valgt den harde linja, og den virker ikke å ha noen egentlig plan for hva den nå skal gjøre. Lederne for bevegelsen har åpenbart hatt store illusjoner både om den spanske staten og om EU.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Terje Bongard hadde nok også store illusjoner om den norske staten og menneskets evne til å tenke nytt i lys av atferdsøkologien. Imidlertid ble det ikke utstedt noen arrestordre på ham for opprør, da maktelitene fant en snedig måte for å parkere ham i insekts-kjelleren på NINA. De ler og gotter seg nok godt over å ha henvist vår fremste humanøkolog til å studere insekter i NINAs mørke kjellerrom!!!

  – Bongards kontra Lenins revolusjon: https://leveveg.wordpress.com/2017/11/03/bongards-kontra-lenins-revolusjon/

 2. De borde inte haft några illusioner beträffande katalanerna. Halva befolkningen i Katalonien är ju emot självständigheten.

 3. Dette går Puigdemonts vei. Akkurat hva han regnet med. Flere «tøffe» handlinger fra Madrid og hele Katalonia står i flammer. Så hiver baskerne seg på. Og deretter? Fullt indre opprør i EU? Hvor dum kan man bli.

 4. Kanskje Europarådet og Jagland burde ha gjort en jobb i denne sak? Feks ved å forklare hva som er de internasjonale spillereglene for et området som ønsker å løsrive seg fra et annet land. Dette for å forhindre at det bryter ut borgerkrig i Spania.

  • Joda, på papiret ja. Men ha ingen illusjoner om slike institusjoner. Alt tyder på at institusjoner og fora som skulle sikre basale demokratiske rettigjeter forlengst er kuppet og tjener andre krefter enn folket. De tilbyr utstillingsjobber til avgåtte politikere som har utvist medgjørlighet i sitt virke.

 5. Hvis nå Katalonia velger seg nye representanter, vil de også arresteres? Hva om de fylte spanske fengsler med sine valgte representanter? Hvor mange trengs det tro? For å krasje hele systemet?

  • Jeg var inne på det samme i går. Hvis befolkningen gjør opprør mot fengslingen kreves det vel fangeleire fordi fengslene blir overfyllte raskt. Da blir de tvunget til å slippe dem. Nå forstår man bedre intensjonen med Snøggerberg. Er Soros med på dette?

 6. I dag meldte advokaten til dei fengsla ministrane i Karalonia at dei av politiet vart kledd nakne og behandla på same måte som narkoforbrytarar. Undertrykkinga av katalanarane tar fascistiske former og det kan sjå ut som om strategien framfor valet i desember er å kaste alle politikarane som ønskar eit fritt Katalonia i fengsel. Ikkje berre er det ynkeleg at EU er tause om desse massive brota på alle demokratiske spelereglar, men også land som Noreg burde snart reise seg frå senga og uttrykke uro over det som skjer. Dette gjer vondt å sjå på at folkeviljen blir ignorert og tråkka på slik vi ser i Spania. Katalonia er under okkkupasjon.

 7. Har full forståelse om de ikke vil vare med lengre. Utover arbeidsledighet så spania fått litt rare lover som er alt annet enn pro demokrati mitt i en gigantisk økonomisk krise og det er nok ikke populært.

  Spain’s freedom of speech repression is no joke

  «Cassandra Vera, a 21-year-old student from the city of Murcia in the south-east of Spain, has been sentenced to a year in prison, and disqualified from public functions for seven years, after making jokes on Twitter that “glorified terrorism”.»

  http://theconversation.com/spains-freedom-of-speech-repression-is-no-joke-75889

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.