Catalonia erklærer seg uavhengig, Spania oppløser parlamentet

5

Mens motstanderne av katalansk uavhengighet boikottet avstemninga, vedtok regionsparlamentet i Catalonia uavhengighet fra Spania. Den spanske statsministeren Mariano Rajoy svarte med å oppheve det katalanske parlamentet, avsette regionens president, Carles Puigdemont, og den katalanske politisjefen. Madrid tar direkte kontroll over hele den katalanske administrasjonen.
Spanias sjefsanklager vil reise tiltale mot de ansvarlige for å erklære Catalonia som en uavhengig republikk.

Den katalanske bevegelsen har hatt illusjoner om at den vil få støtte fra EU.

For ledere som Puigdemont kan det bety mange år i fengsel. Opprørsparagrafen i Spania har en strafferamme på 35 år.

Spanias allierte i EU og USA stilte seg bak den spanske regjeringa, og Catalonia ser ikke ut til å ha noen internasjonal støtte. Krisa førte til et umiddelbart fall på spanske børser, og særlig hardt ble bankene i Catalonia rammet, med kursfall på 5-6 %. Langt over 1000 selskaper har flyttet kontorene sine fra Catalonia som et svar på krisa.

Til nå har den katalanske uavhengighetskampanjen vært en gatefest, men nå kan den bli veldig langt fra festlig. Det blir ingen uavhengig republikk, det blir tap av alt sjølstyre, rettssaker og fengsel. Har Puigdemont og hans folk i det hele tatt skjønt at det ville komme dit, og har de noe svar på dette?  Det skal ikke veldig mange feiltrinn til på noen av sidene før dette kan bli blodig alvor.

Hva vil den katalanske bevegelsen gjøre nå? Vil det bli sivil ulydighet, streiker, forsøk på å hindre at sentralregjeringa tar over? Og hvordan vil Madrid svare?

Det er ikke noe klart flertall i Catalonia for den republikken som er proklamert. Og sjøl i parlamentet med 135 medlemmer var det bare 70 stemmer for republikken.

Puigdemont har bedt om forhandlinger og internasjonal mekling. Han får ingen av delene. Rajoy har fri hender så lenge han ikke overspiller handa si.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Hvis tidligere adferd er noe å dømme etter, så kommer det til å overspilles, hos mer enn en aktør, og på mer enn en måte.
    Var det Twain som sa at historien gjentar seg, første gang som tragedie, andre gang som farse?

  2. Saken har vært veldig amatørmessig gjennomført av separatistene i Catalonia. Skal man løsrive seg er det viktig eller helt nødvendig å ha støtte fra flertallet (eller fra det store flertallet) av innbyggerne i regionen. Separatistene hadde støtte fra bare ca 40% av befolkningen i Catalonia. Har separatistene forstått hva demokarti betyr i en sak som denne? Dessuten trenger man støtte fra andre land som kan godkjenne og samarbeide med den nye staten. Det er noen lærdommer fra Brexit som man kanskje kunne ha lært noe av, bla at EU er en vanskelig forhandlingspartner som er skeptisk til løsrivelse (og før det saken om Skottlands løsrivels efra UK). Ikke bare det at England forlater EU, men ganske mange andre land innenfor EU frykter selv lignende oppsplittingstendenser som man nå ser Catalonia. Det er jo ganske greit å sjekke ut om det i det hele tatt finnes vilje i EU og i de store dominerende EU-landene til å støtte Catalonias medlemskap i EU. Det virker som separatistene i Catalonia ikke har gjort hjemmeleksene sin. Prisen de betaler for dette kan bli borgerkrig hvor begge parter sier at de representerer flertallet av befolkningen i Catalonia.

  3. Disse statestikker er er ikke til å stole på. EU og Madrid vil foreta seg ALT for å beholde sin Melkeku, for uten Catalona er Spania Bankrott. Når pengefordelingen er gjort imellom de Spanske Regionale Statene ender Catalonia på 14. plass økonomisk, selv om Barcelona har 25% av inntektene fra turistene. Dette dreier seg like mye om en Løsrivelse i fra EU vsom fra Spania, da EU bestemmer 80 %. Siste løsrivelse ble forsøkt, måtte Lederen flykte til Frankrike og ble senere skutt, så dette forsøket vil gå på Livet løs – det er snakk om Økonomisk overlevelse for Spania, og om samholdet i EU overhodet kan fortsette. Tyske Finansminister Schäubele, som nylig gikk av og ble Bundestags-President, sa når han gikk av at EUROEN var i stor fare. Den tyske Stat er nærmere CAOS enn noen gang. Tidlige STASI medarbeidere fører an i den Hysteriske forfølgelse av ALLE som våger å si noe som denne Links-Ekstremistiske «Jamaica» Regjering som kun er enige om et eneste punkt: Gjøre ALT for å fjerne AfD fra Bundestag, som har tatt juridiske skritt for å stille Angela Merkel for retten for Høyforederi mot Det Tyske Folk og Land. Tyskland er styrt fra EU og USA, og har ikke vært en selvstendig Nasjon på meget lang tid.

  4. Jeg tror jeg har skjønt taktikken til Puigdemont. Han vet meget vel at oppslutningen om uavhengighet bare har vært på rundt 40%. Han arbeider ikke for uavhengighet nå, men for å øke oppslutningen om uavhengighet. Det gjør han mest effektivt ved å fremprovosere et så hårdhendt svar fra Madrid som mulig. Paragraf 155 er bra, men politivold er enda bedre egnet til dette. Det beste vil være om han ble dømt til 35 år for oppvigleri, og om han så kan innta martyrrollen som Nelsom Mandela gjorde, og om spanske tanks skulle begynne å rulle rundt i Barcelona og skyte på folk ville seieren være sikret. Da vil oppslutningen om uavhengighet fort legge seg på 80-90%. Da er Spania sjakk matt. Da vil Katalonia bli uavhengig på sikt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.