Catalonia erklærer seg uavhengig, Spania oppløser parlamentet

0

Mens motstanderne av katalansk uavhengighet boikottet avstemninga, vedtok regionsparlamentet i Catalonia uavhengighet fra Spania. Den spanske statsministeren Mariano Rajoy svarte med å oppheve det katalanske parlamentet, avsette regionens president, Carles Puigdemont, og den katalanske politisjefen. Madrid tar direkte kontroll over hele den katalanske administrasjonen.
Spanias sjefsanklager vil reise tiltale mot de ansvarlige for å erklære Catalonia som en uavhengig republikk.

Den katalanske bevegelsen har hatt illusjoner om at den vil få støtte fra EU.

For ledere som Puigdemont kan det bety mange år i fengsel. Opprørsparagrafen i Spania har en strafferamme på 35 år.

Spanias allierte i EU og USA stilte seg bak den spanske regjeringa, og Catalonia ser ikke ut til å ha noen internasjonal støtte. Krisa førte til et umiddelbart fall på spanske børser, og særlig hardt ble bankene i Catalonia rammet, med kursfall på 5-6 %. Langt over 1000 selskaper har flyttet kontorene sine fra Catalonia som et svar på krisa.

Til nå har den katalanske uavhengighetskampanjen vært en gatefest, men nå kan den bli veldig langt fra festlig. Det blir ingen uavhengig republikk, det blir tap av alt sjølstyre, rettssaker og fengsel. Har Puigdemont og hans folk i det hele tatt skjønt at det ville komme dit, og har de noe svar på dette?  Det skal ikke veldig mange feiltrinn til på noen av sidene før dette kan bli blodig alvor.

Hva vil den katalanske bevegelsen gjøre nå? Vil det bli sivil ulydighet, streiker, forsøk på å hindre at sentralregjeringa tar over? Og hvordan vil Madrid svare?

Det er ikke noe klart flertall i Catalonia for den republikken som er proklamert. Og sjøl i parlamentet med 135 medlemmer var det bare 70 stemmer for republikken.

Puigdemont har bedt om forhandlinger og internasjonal mekling. Han får ingen av delene. Rajoy har fri hender så lenge han ikke overspiller handa si.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.