Catalonia erklærer seg uavhengig, Spania oppløser parlamentet

0

Mens motstanderne av katalansk uavhengighet boikottet avstemninga, vedtok regionsparlamentet i Catalonia uavhengighet fra Spania. Den spanske statsministeren Mariano Rajoy svarte med å oppheve det katalanske parlamentet, avsette regionens president, Carles Puigdemont, og den katalanske politisjefen. Madrid tar direkte kontroll over hele den katalanske administrasjonen.
Spanias sjefsanklager vil reise tiltale mot de ansvarlige for å erklære Catalonia som en uavhengig republikk.

Den katalanske bevegelsen har hatt illusjoner om at den vil få støtte fra EU.

For ledere som Puigdemont kan det bety mange år i fengsel. Opprørsparagrafen i Spania har en strafferamme på 35 år.

Spanias allierte i EU og USA stilte seg bak den spanske regjeringa, og Catalonia ser ikke ut til å ha noen internasjonal støtte. Krisa førte til et umiddelbart fall på spanske børser, og særlig hardt ble bankene i Catalonia rammet, med kursfall på 5-6 %. Langt over 1000 selskaper har flyttet kontorene sine fra Catalonia som et svar på krisa.

Til nå har den katalanske uavhengighetskampanjen vært en gatefest, men nå kan den bli veldig langt fra festlig. Det blir ingen uavhengig republikk, det blir tap av alt sjølstyre, rettssaker og fengsel. Har Puigdemont og hans folk i det hele tatt skjønt at det ville komme dit, og har de noe svar på dette?  Det skal ikke veldig mange feiltrinn til på noen av sidene før dette kan bli blodig alvor.

Hva vil den katalanske bevegelsen gjøre nå? Vil det bli sivil ulydighet, streiker, forsøk på å hindre at sentralregjeringa tar over? Og hvordan vil Madrid svare?

Det er ikke noe klart flertall i Catalonia for den republikken som er proklamert. Og sjøl i parlamentet med 135 medlemmer var det bare 70 stemmer for republikken.

Puigdemont har bedt om forhandlinger og internasjonal mekling. Han får ingen av delene. Rajoy har fri hender så lenge han ikke overspiller handa si.

Forrige artikkelHva vil de hemmelige Kennedy-dokumentene avsløre?
Neste artikkelXi Jinpings veikart til den kinesiske drømmen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).