Saudi-Arabias Game of Thrones

18
Kronprins bin Salman har foreløpig overtaket og initiativet i Saudi-Arabias versjon av Game of Thrones

Det begynte med at Libanons statsminister Saad Hariri erklærte at han gikk av på grunn av utenlandsk innblanding i Libanons affærer. At han snakket om utenlandsk innblanding på en saudiarabisk TV-kanal fra Riyadh, var en ironi som åpenbart ikke gikk opp for ham.

Kronprins bin Salman har foreløpig overtaket og initiativet i Saudi-Arabias versjon av Game of Thrones

Så kom det meldinger om eksplosjoner ved den internasjonale flyplassen i Riyadh at det var houthi-opprørerne i Jemen som hadde skutt et ballistisk missil mot flyplassen. Deretter kom erklæringen om at flere saudiske prinser, milliardærer og tidligere ministre var arrestert. Noen var sønner av avdøde kong Abdullah, og en var leder for nasjonalgarden. Og så kom meldinga om at prins Mansour bin Muqrin var drept i en helikopterulykke etter en inspeksjonsreise til Jemen. Så utrolig beleilig.

Blant de arresterte er Salah Kamel, en av verdens rikeste menn og en som åpent støtter Assad i Syria. Den tidligere kommandanten for Nasjonalgarden, prins Mutaib bin Abdulah, skal være motstander av bin Salmans politikk i Jemen og Syria ifølge AFP.

Al-Jazeera skriver at prins bin Salman, som nå er den sterke mannen i Riyadh, tydeligvis er villig til å gå svært langt for å sikre sin egen makt. Krigen i Jemen, som har drept tusenvis av mennesker, ført til enorme ødeleggelser og en gigantisk humanitær katastrofe, har også kostet Saudi-Arabia hundrevis av millioner dollar. Aksjonene mot Qatar tidligere i år har splittet Gulf Cooperation Council og satt det ut av spill som fungerende enhet.

Og natt til 7. november 2017 sa Saudi-Arabia ved minister Thamer al-Sabhan at angivelige angrep fra Hezbollah i Libanon betyr at «Libanon har erklært Saudi-Arabia krig».

Hadde det ikke vært så alvorlig, så er det til å få latterkrampe av. Noe angrep på Saudi-Arabia har naturligvis ikke funnet sted. Det er ingen felles grense mellom de to landa.

Israel

Dette er en uhyre farlig situasjon for regionen. Israel er meget aktiv oppe i dette, og har varmet opp til krig gjennom sitt «største krigsspill noensinne» med deltakere fra India, USA, Hellas (Tsipras!), Polen, Frankrike, Italia og Tyskland.

bin Salman er kjent for sin allianse med Israel, og kan godt ha spilt på lag med Tel Aviv for å gi Israel et påskudd til en ny krig mot Libanon – og for den del, Syria.

På randen av sammenbrudd

I Saudi-Arabia likner situasjonen på øyeblikket før en borgerkrig. Utrenskningene er fulgt opp med at mange bankkonti er frosset og det er utstedt reiseforbud mot mange prinser og forretningsfolk. Sikkerhetsstyrker har hindret privatfly fra å ta av uten spesiell tillatelse.

Saudi-Arabia har vært på sammenbruddets rand lenge. Sjøl om landet har sine store oljerikdommer å falle tilbake på, er overforbruket av oljeinntekter så stort at Verdensbanken har varslet om en nært forestående økonomisk krise. Krigen i Jemen, støtten til de tapende jihadistene i Syria, de ekstravagante våpenkjøpene og den rundhåndede støtten til wahhabistisk ekspansjon over hele verden tærer alt sammen på ressursene. For ti år siden gikk statsbudsjettene i oljediktaturet med årlige overskudd på rundt 30%. I 2017 er dette snudd til et underskudd på 17%.

I USA-magasinet The Atlantic ble USA i 2016 advart mot at Saudi-Arabia kan klappe sammen på kort sikt. Og som det ble sagt, Saudi-Arabia er ikke en stat i ordets egentlige betydning, «det er en horisontalt og vertikalt integrert kriminell organisasjon».

Og så er det en god alliert av Norge da, både under de rødgrønne og de blå.

Palassrevolusjonen i Saudi-Arabia kalles en «anti-korrupsjon kampanje», hvordan man nå skal måle slikt i et land som er basert på korrupsjon og gjennomsyret av den på kryss og tvers. Det blir som om mafiaen skulle begynne et internt oppgjør mot kriminell virksomhet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. Den amerikanske intelligentsiaens Machiavellisme rekker nå hele veien inn i beinmargen, der kristendommen tidligere formidlet en viss etisk standard. Jeg er selv ateist, men på dette området må jeg si meg enig med Chomskys (som også er ateist) kritiske vurdering av ateistenes (Hitchens, Dennet, Dawkins og Harris) støtte til «krigen mot terror». I total mangel på etisk kompass, har ondskap blitt altoverskyggende styrende verdi for USA. Med dette dette blir det også stadig mer tydelig at det medfølger en viss Midas-forbannelse, bare i omvendt forstand. Alt USA nå tar i, blir til drit! -Inkludert saudi -Arabia.

  • Jeg kom til at humanismen hadde nissen sittende på toppen av lasset, og at det ikke var mulig for oss mennesker å klare dette. Da jeg så leste evangeliene, var det så tydelig at det var rett (skrevet i manges hjerter). Som salige Chesterton sa: Når vi slutter å følge de store lovene, får vi ikke anarki, vi får de små lovene.
   Akkurat nå har jeg lest Dommerne og refrenget i denne boka lyder omtrent slik » Israel gjorde det som var ondt i Herrens øyne» og » Hver mann gjorde det han selv fant for godt.»

   • Nå er vel ikke det at menneskene og humanismen ikke klarer brasene alene, i seg selv noe som med nødvendighet må bety at det finnes en gud som skal fikse det for oss i stedet. Hvis du begynte å tro Gud på den måten, er det beklagelig å måtte melde at det er dypt irrasjonelt i det minste. Mye med religionene er jo det, men her etablerer du først målet (en lykkelig slutt) nærmest som et uungåelig faktum, dog kun basert på ønsketenkning, og bruker så eliminasjonsmetoden for å slutte av foreliggende informasjon hvem og hva som kommer til å ta oss til det målet. Siden det ikke er oss selv, må det da være Gud. For det BLIR jo en lykkelig slutt? Det MÅ bli en lykkelig slutt. Da får vi begynne å tro …

    Det der er et triks jeg aldri kommer til å kunne gjenta, men det virker som en ren luksus å kunne stikke av fra det man selv har erklært som realitetene uten å måtte bli direkte psykotisk, bare fordi disse realitetene ikke alltid smaker like godt. Jeg ble oppdradd til å mene at det å bli stor gutt og modne som menneske, blant annet innebar å være i stand til å akseptere og kunne tåle og leve med en del triste og alvorlige ting man ikke kan forandre uten å flytte inn i et luftslott av fornektelse. Men der har du meg ..

 2. Der! Endelig ligger det an til nyoppdeling av virkelige verdier for globalistene, soros-ene og resten av slenget.

  I stedet for å rasere og dele opp småtteri som Libya og Syria og forsøke å plassere oljeverdiene der hos vennligsinnede muslimske krigsherrer (om ikke det er en selvmotsigelse,vet ikke jeg….).

  Nå kan man nå gå rett på indrefileten.
  Den som sikrer seg den rette prinsen, med den rette biten land i sandkassen der nede, blir rik!

  Saudi arabia har vært en konstruksjon uten framtid i 70 år, kun holdt i live av amerikanske garantier.
  Problemet er at det er tusenvis av korrupte prinser å velge mellom, det er usikkert hvem som sitter med essene og hvem som sitter med svarteper til slutt.

  • «Problemet er at det er tusenvis av korrupte prinser å velge mellom»

   -So many men and so little time, som Mae West sa. Den westen, den vesten, den har sine svin på oljefeltene.

 3. Kaos i Saudi Arabia kan som konsekvens få at oljeprisen stiger fra 50 dollar fatet opp til 70 dollar fatet.
  https://e24.no/energi/olje/analytiker-saudi-maktkamp-kan-gi-oljebyks-til-70-dollar/24180715

  Dette kan høres ut som en god nyhet for Norge, men kan få fatale konsekvenser for verdensøkonomien.
  -En pris på 70 dollar fatet bremser den økonomiske vekst (og over 90 dollar fatet stopper all vekst i realøkonomien)
  -En pris på 70 dollar fatet fører til økte transportkostnader og til økte priser der olje er råmateriale. Dette betyr høyere priser på veldig mange varer og tjenester. Dette betyr at mange får økte kostnader til livsopphold og mange kan dermed få problemer med å klare å betjene sine lån (dvs mislighold av lån).

  Verdens samlede gjeldsnivå ligger nå på rundt 330% av verdens BNP. Det er et ekstremt høyt gjeldsnivå, og dagens lave rentenivå gjenspeiler at det er problematisk å betjene såpass mye gjeld. Økte utgifter pga økte oljepriser vil gjøre at mange mennesker og land ikke lenger klarer å betale renter og avdrag på alle sine lån. Dvs man kan oppleve en gjeldskrise. Dette kan igjen trigge en ny alvorlig finanskrise som kan være vanskelig å håndtere (bla er det vanskelig å sette ned rentenivået når rentenivå mange steder i verden allerede ligger på nesten null).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.