Israel i allianse med Saudi-Arabia for å provosere til krig

0

Som nevnt her tidligere beskyldte Saudi-Arabia helt ubegrunnet Libanon for å ha erklært krig mot oljediktaturet. Samtidig pågår den største militære flyøvelsen i Israel noen gang.

Nå viser det seg at kronprins bin Sultan og Benjamin Natanyahu er svært godt samordnet i sine provokasjoner mot Iran og Libanon.

Den israelsk Kanal 10 publiserte 7. november 2017 et diplomatisk telegram fra israelsk UD til alle landets ambassader. Der går det fram at Israel gir full støtte til Saudi-Arabia mot Hezbollah, Iran og Houthi-geriljaen i Jemen.

Kanal 10s seniorkorrespondent Barak Ravid skrev følgende på Twitter:

Her i engelsk oversettelse:

  • I published on channel 10 a cable sent to Israeli diplomats asking to lobby for Saudis/Harir and against Hezbollah. The cable sent from the MFA in Jerusalem [Israeli Ministry of Foreign Affairs] to all Israeli embassies toes the Saudi line regarding the Hariri resignation.
  • The Israeli diplomats were instructed to demarch their host governments over the domestic political situation in Lebanon – a very rare move.
  • The cable said: «You need to stress that the Hariri resignation shows how dangerous Iran and Hezbollah are for Lebanon’s security.»
  • «Hariri’s resignation proves wrong the argument that Hezbollah participation in the government stabilizes Lebanon,» the cable added.
  • The cable instructed Israeli diplomats to support Saudi Arabia over its war with the Houthis in Yemen. The cable also stressed: «The missile launch by the Houthis towards Riyadh calls for applying more pressure on Iran & Hezbollah.»

Journalisten Richard Silverstein kommenterer dette slik på Middle East Eye:

This indicates that Israel and Saudi Arabia are developing the sort of «no-daylight» relationship that Israeli leaders used to tout with their American counterparts. Together with their combined military might and oil wealth, these two countries could pose a highly combustible commodity.

Bin Salman may have also learned another lesson from Israel: that it is fruitless to seek the help of outside powers in waging such conflicts. He saw Netanyahu spend years fruitlessly begging two US presidents to join him in a military adventure attacking Iran.

His new alliance with Saudi Arabia might provide the military punch he needs to forge a successful series of attacks on regional enemies.

Det er egentlig unødvendig å tilføye, men likevel: Dette er høydramatisk.

 

Forrige artikkelSaudi-Arabias Game of Thrones
Neste artikkelEnergi-strategien som lurer alle?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).