Elbilrevolusjon?

0

Rene elbiler utgjorde 0,5 prosent av verdens bilsalg i fjor. De utgjør 0,2 promille av den globale bilparken. Dette skriver Jan Herdal oljekrisa.no. Han fortsetter:

Fort gjort å bli høg på seg sjøl med slike tall. Men det norske «elbileventyret» er først og fremst et særprodukt av fritak fra verdens høyeste bilavgifter samt relativt sett rimelig strøm. Samlet sett meget sterke virkemidler.

Allerede pr. juli i fjor var elbilkonsentrasjonen nesten fire ganger så høg i Norge som i nummer to på Europa-lista, Nederland. I forhold til broderlandet på tredjeplass var den nesten 9 ganger så høg. Forskjellene har trolig økt siden. Ingen er i nærheten av det norske elbilsalget i forhold til folkemengde. USA er et kjempemarked, men konsentrasjonen av elbiler er lav.

Da danskene gjeninnførte avgiftene, kollapset elbilsalget. Finland er enda lenger bak. Først i april i år ble landets elbil nr. 1000 solgt til Matti Virtanen i Sipoo. Ifølge Yles tall var det pr. årsskiftet totalt 10 000 elbiler i Sverige og 100 000 i Norge. I forhold til folketallet ruller det med andre ord hundre ganger så mange elbiler i Norge som i Finland, og omtrent 20 ganger så mange som i Sverige.

Herdal viser også til at strømprisen i mange land er vesentlig høyere enn i Norge, som for eksempel i Portugal der kjøpekraftjustert strømpris i 2015 var fem ganger så høy som i Norge. I de fleste land vil derfor elbilen i enda høyere grad enn i Norge bli et alternativ for øvre middelklasse og overklassen.

Og dette er bare når man ser på strømprisen, men som vi har vist i en annen sak, vil også produksjonen av sjølvet hjertet i elbilen, batteriene, bli vesentlig dyrere i årene som kommer på grunn av raskt økende priser på litium.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelElektriske biler driver litiumprisen rett til værs
Neste artikkelFN: – Overveldende fare for hungersnød i Jemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).