FN: – Overveldende fare for hungersnød i Jemen

0

Jemen vil bli rammet av hungersnød – en hungersnød som verden ikke har sett på mange år – hvis ikke blokaden på grunnleggende forsyninger til landet som er innført av den saudiarabiskledede koalisjonen, oppheves umiddelbart, sier FNs ledende humanitære talsmann.

«Det vil bli den største hungersnøden verden har sett i mange tiår,» sa Mark Lowcock, FNs nødhjelpskoordinator, til media 8. november 2017 etter å ha informert Sikkerhetsrådet.

Den tre år lange krigen som oljediktaturet Saudi-Arabia fører med støtte fra USA, Israel og vestlige land, indirekte også Norge, har den humanitære situasjonen blitt katastrofal. Jemen er i dag avhengig av import for 90 prosent av sine daglige behov – og millioner av mennesker i landet blir holdt i live av humanitær hjelp.

Krigen har også ført til sammenbrudd av landets helse og vann- og sanitetssystemer. Kombinert med mangel på mat, vil millioner av liv – også barns – kunne gå tapt fordi kroppene deres bare ikke har styrke til å bekjempe sykdom.

«Det som dreper folk i hungersnød er infeksjoner […] fordi kroppene deres har fortært seg sjøl, og dermed reduserer evnen til å stå imot ting som en frisk person kan tåle,» sa Lowcock.

Jemen rammes nå av den verste koleraepidemien i moderne tid, sier eksperter til The Guardian. Snart vil en million personer være rammet av kolera.

The cholera epidemic in Yemen has become the largest and fastest-spreading outbreak of the disease in modern history, with a million cases expected by the end of the year and at least 600,000 children likely to be affected.

The World Health Organization has reported more than 815,000 suspected cases of the disease in Yemen and 2,156 deaths. About 4,000 suspected cases are being reported daily, more than half of which are among children under 18. Children under five account for a quarter of all cases.

Den truende hungerkatastrofen i Jemen er ingen naturkatastrofe. Det er en menneskeskapt katastrofe, og vi vet hvem de skyldige er. Det er i første rekke den herskende klassen i Saudi-Arabia, som har brukt sin overveldende militærmakt til å bombe det fattige nabolandet sønder og sammen. En av pådriverne for denne krigen er prins Mohammed bin Sultan, som nettopp har konsolidert sin makt i Riyadh. Blant de skyldige er også presidentene Barack Obama og Donald Trump, som begge har gitt sin utvetydige støtte til denne krigen. Uten USA kunne ikke Saudi-Arabia gjennomført krige. Israel og Benjamin Netanyahu står også på forbryterlista, og det gjør praktisk talt samtlige regjeringesjefer i Vesten.

FNs sikkerhetsråd har støttet krigen mot Jemen og gjentok sin støtte til sanksjonene mot landet i februar 2017. Det gjør også land som Kina og Russland medskyldige i at krigen og sanksjonsregimet kan fortsette med FNs støtte.

Norske medier og norske politikere er stort sett fullstendig tause om de krigsforbrytelsene våre allierte begår i Jemen. Og det er fortsatt slik at det finnes mer kritisk dekning av denne kriegn på steigan.no enn i resten av norske medier til sammen.

 

Forrige artikkelElbilrevolusjon?
Neste artikkelAmazon knyttes direkte til USAs militærbudsjett
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).