Vil Catalonia erklære seg som uavhengig stat?

0
Guardia Civil slår til mot demonstranter

Internasjonale medier sier at Catalonia vil erklære seg som en uavhengig stat etter folkeavstemninga 1. oktober 2017. 42,3% av velgerne deltok i avstemninga og ifølge Generalitat, regjeringa i Catalonia-regionen, stemte over 90% for løsrivelse fra Spania.

Catalonias president Carles Puigdemont sier at han vil forhandle for å finne en vei ut av den krisa som er oppstått, mens Spanias statsminister Mariano Rajoy avviser enhver forhandling inntil Catalonia har «vendt tilbake til lovens vei».

Reuters skriver at deres kilder sier at en uavhengighetserklæring er nært forestående, kanskje allerede 9. oktober.

Fra EU står barometeret derimot på storm. Budsjettkommisær Gunther Oettinger advarer mot «borgerkrig» i Catalonia dersom regionen erklærer seg som en sjølstendig stat.

Finanskapitalen forbereder seg på å rømme Ctalonia dersom regionen erklærer seg uavhengig. CaixaBank, som er Spanias tredje største bank, sier til El Mundo at de vurderer å flytte sine kontorer til Palma Mallorca.

Sabadell, som er en annen stor spansk bank, har bestmt seg for å flytte til Alicante.

Det internasjonale pengefondet, IMF, advarte om at krisa i Catalonia kan få negative konsekvenser for spansk økonomi.

Det spanske forsvarsdepartementet har sendt to konvoier fra den spanske hæren til Catalonia for å «støtte politiet der». Det hevdes å være en «rutinemanøver», men det er det svært få i Catalonia som tror på.

Spania er medlem av NATO, men derfra kommer det ingenting. EU støtter spanske myndigheter og i europeiske hovedsteder er det ingen støtte å spore for en ny stat på den iberiske halvøya. Det er så mange regionale konflikter i Europa at statslederne frykter for hva slags signaler en støtte til Catalonia ville gi.

Det er altså lite som tyder på at en katalansk stat ville få internasjonal anerkjennelse med det første, om den skulle bli proklamert.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIt hurts when empires fall
Neste artikkelVenezuela – På tide å skrote dollaren
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).