Venezuela – På tide å skrote dollaren

5

President Nicolas Maduro fra Venezuela har holdt tale i Moskva som del av Russian Energy Week.  Han foreslo for de viktigste energiprodusentene å arbeide for å komme med strategier for å skrote USA-dollar til fordel for valutaer som kinesiske yuan og russiske rubler.  Dette skriver Adam Garrie på nettstedet The Duran, sitert etter Derimot.no.

Venezuela har nylig kunngjort at de vil begynne å selge sin olje for yuan, og i dag sier president Maduro at landet hans vil prøve å utvide bruken av andre verdens-valutaer, inkludert russiske rubler.

Som Russia Today har rapportert, foreslår den venezuleanske presidenten «å introdusere alternative valuta-samarbeider, inkludert yuan , rubler, og andre verdier,  som kan fjerne de som påvirker framtidig handel, ifølge Venezuelas president».

Maduros tanker er på linje med de andre BRICS-landene, inkludert Kina og Russland, som har begynt å bruke lokale valutaer i bilateral handel.  Tyrkia og Russland inngikk tidligere i år en liknende avtale.

Dette kommer i hælene på det nylige BRICS-toppmøtet i Xiamen, der Kina kunngjorde at de i framtiden vil inngå oljekontrakter i gull, støttet av yuan.  Videre la toppmøtet stor vekt på at det må utvikles nye handelsmetoder som kan inkludere lokale valutaer, en ny BRICS krypto-valuta, og kanskje det viktigste i et «valuta-kurv (currency basket)» innenfor BRICS.

En «currency basket» betegner vanligvis en verdi som kommer fra et samarbeid av forskjellige tradisjonelle valutaer.  Det vanligste valutasamarbeidet er det som kalles Special Drawing Rights, et samarbeid med verdien til USA-dollar, euro, japanske yen og Storbritannias pund.

For egen del har Venezuela begynt å oppgi oljeprisen i yuan, men ingen kontrakter skal ennå være tegnet i den kinesiske valutaen. Og det viser seg at den prisen som er oppgitt bare bygger på den offisielle vekslekursen mellom dollar og yuan, så hvor reelt dette er, kan man spørre seg om. Men at det er en del av en dreining vekk fra petrodollaren, kan det ikke være tvil om.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Man pleier ikke å forlate petrodollaren ustraffet. Da blir det vel ikke lenge før vi ser et kupp i Venezuela …

  2. Samtidig har det også vært møte i Russland mellom Putin og Saudi Arabia. Hva ble diskutert på dette møte? Kanskje samarbeid mellom Russland og OPEC om å redusere oljeproduksjonen i verden slik at oljeprisen blir høyere, hvilket er viktig både for Russland, Saudi Arabia og Venezuela. (Iflg IMF forholder det seg slik når det gjelder olje, at en reduksjon i verdens oljeutvinning på kun 1% vil føre til en økning i oljeprisen på hele 50%!!!). Kanskje ble det på møtet i Russland også diskutert om Saudi Arabia kan begynne å selge olje i annen valuta enn dollar? Saudi Arabia har vel 4 ting landet kan eksportere, det er: olje, gass, sand og wahabisme. Og ikke alt er like lønnsomt. Trolig føler kongefamilien i Saudi Arabia at den står på kanten av stupet. Og da kan det kanskje være bedre å holde seg inne med framtidens vinnerlag hvis det også fører til høyere oljepris?

    Det er en del merkelige ting som foregår med fracking i USA. Det rapporteres fra tid til annen om at det er vanskelig å kunne tjene penger på dagens fracking når oljeprisen er såpass lav som nå. Det er mulig at det i det skjulte foregår subsidiering av fracking/oljeutvinning i USA. Dette holder oljeprisen lav i USA, hvilket stimulerer økonomien, investeringene og næringslivet i USA. Dessuten skaper fracking arbeidsplasser i USA. Dette reduserer behovet for oljeimport til USA, USA er nå tilnærmet selvforsynt med olje (hvilket er gunstig hvis det skulle bli storkrig i verden). Alternativet til slik subsidiering av oljeutvinning (som selvfølgelig koster penger) er at USA må importere dyr olje fra utlandet, men slik import av dyr olje vil være kostbart for næringslivet, skattebetalerne og bilistene i USA. Det kan totalt sett være mer lønnsomt å subsidiere egen oljeutvinning fremfor å måtte kjøpe dyrere olje fra utlandet. I såfall kan dette være et tegn på at nyliberalismen går mot slutten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.