Venezuela – På tide å skrote dollaren

0

President Nicolas Maduro fra Venezuela har holdt tale i Moskva som del av Russian Energy Week.  Han foreslo for de viktigste energiprodusentene å arbeide for å komme med strategier for å skrote USA-dollar til fordel for valutaer som kinesiske yuan og russiske rubler.  Dette skriver Adam Garrie på nettstedet The Duran, sitert etter Derimot.no.

Venezuela har nylig kunngjort at de vil begynne å selge sin olje for yuan, og i dag sier president Maduro at landet hans vil prøve å utvide bruken av andre verdens-valutaer, inkludert russiske rubler.

Som Russia Today har rapportert, foreslår den venezuleanske presidenten «å introdusere alternative valuta-samarbeider, inkludert yuan , rubler, og andre verdier,  som kan fjerne de som påvirker framtidig handel, ifølge Venezuelas president».

Maduros tanker er på linje med de andre BRICS-landene, inkludert Kina og Russland, som har begynt å bruke lokale valutaer i bilateral handel.  Tyrkia og Russland inngikk tidligere i år en liknende avtale.

Dette kommer i hælene på det nylige BRICS-toppmøtet i Xiamen, der Kina kunngjorde at de i framtiden vil inngå oljekontrakter i gull, støttet av yuan.  Videre la toppmøtet stor vekt på at det må utvikles nye handelsmetoder som kan inkludere lokale valutaer, en ny BRICS krypto-valuta, og kanskje det viktigste i et «valuta-kurv (currency basket)» innenfor BRICS.

En «currency basket» betegner vanligvis en verdi som kommer fra et samarbeid av forskjellige tradisjonelle valutaer.  Det vanligste valutasamarbeidet er det som kalles Special Drawing Rights, et samarbeid med verdien til USA-dollar, euro, japanske yen og Storbritannias pund.

For egen del har Venezuela begynt å oppgi oljeprisen i yuan, men ingen kontrakter skal ennå være tegnet i den kinesiske valutaen. Og det viser seg at den prisen som er oppgitt bare bygger på den offisielle vekslekursen mellom dollar og yuan, så hvor reelt dette er, kan man spørre seg om. Men at det er en del av en dreining vekk fra petrodollaren, kan det ikke være tvil om.

Forrige artikkelVil Catalonia erklære seg som uavhengig stat?
Neste artikkelKongressen i USA ber Pentagon forberede intervensjon i Venezuela
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).