Venezuela – På tide å skrote dollaren

0

President Nicolas Maduro fra Venezuela har holdt tale i Moskva som del av Russian Energy Week.  Han foreslo for de viktigste energiprodusentene å arbeide for å komme med strategier for å skrote USA-dollar til fordel for valutaer som kinesiske yuan og russiske rubler.  Dette skriver Adam Garrie på nettstedet The Duran, sitert etter Derimot.no.

Venezuela har nylig kunngjort at de vil begynne å selge sin olje for yuan, og i dag sier president Maduro at landet hans vil prøve å utvide bruken av andre verdens-valutaer, inkludert russiske rubler.

Som Russia Today har rapportert, foreslår den venezuleanske presidenten «å introdusere alternative valuta-samarbeider, inkludert yuan , rubler, og andre verdier,  som kan fjerne de som påvirker framtidig handel, ifølge Venezuelas president».

Maduros tanker er på linje med de andre BRICS-landene, inkludert Kina og Russland, som har begynt å bruke lokale valutaer i bilateral handel.  Tyrkia og Russland inngikk tidligere i år en liknende avtale.

Dette kommer i hælene på det nylige BRICS-toppmøtet i Xiamen, der Kina kunngjorde at de i framtiden vil inngå oljekontrakter i gull, støttet av yuan.  Videre la toppmøtet stor vekt på at det må utvikles nye handelsmetoder som kan inkludere lokale valutaer, en ny BRICS krypto-valuta, og kanskje det viktigste i et «valuta-kurv (currency basket)» innenfor BRICS.

En «currency basket» betegner vanligvis en verdi som kommer fra et samarbeid av forskjellige tradisjonelle valutaer.  Det vanligste valutasamarbeidet er det som kalles Special Drawing Rights, et samarbeid med verdien til USA-dollar, euro, japanske yen og Storbritannias pund.

For egen del har Venezuela begynt å oppgi oljeprisen i yuan, men ingen kontrakter skal ennå være tegnet i den kinesiske valutaen. Og det viser seg at den prisen som er oppgitt bare bygger på den offisielle vekslekursen mellom dollar og yuan, så hvor reelt dette er, kan man spørre seg om. Men at det er en del av en dreining vekk fra petrodollaren, kan det ikke være tvil om.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.