Svensk tenketank vil avskaffe lovfestet ferie

0

I en debattartikkel i avisa Aftonbladet går den liberale tanketanken Timbro inn for å avskaffe svenskenes rett til ferie.

Forslaget fra den høyreliberale tenketanken er å avskaffe lovbestemt rett til ferie. I artikkelen skriver debattantene Siri Steijer og Dennis Avorin at retten til ferie er urettferdig. Som et eksempel på hvor feil det er med lovfestet ferie, sier Steijer og Avorin at det er urettferdig fordi loven er laget for arbeiderklassen og ikke for gründere.

«Den er utformet i henhold til en tradisjonell arbeidsstandard, og når arbeidsmarkedet endres, omfattes stadig færre av den, som for eksempel bedriftseiere,» skriver høyredebattantene.

Siri Steijer er programsjef for arbeidsmarkedsspørsmål, og Dennis Avorin er forretningsanalytiker, begge aktive lobbyister i Timbro.

Timbro er en av Sveriges mest innflytelsesrike tenketanker. Den ble i sin tid kalt «Hatets och illviljans kolportörer» av Olof Palme. Timbro er finansiert av svensk storkapital gjennom arbeidskjøperorganisasjonen Svenskt Näringsliv.

Den har med andre ord svært mye penger til å drive politiske kampanjer for å rive ned det som er igjen av den svenske velferdsstaten. Og nå har man altså siktet seg inn på å avskaffe lovfestet ferie. Den første ferieloven i Sverige ble vedtatt i 1938 og ga ansatte rett til to ukers ferie. Klokka skal med andre ord stille svært laaangt tilbake.

I mellomtida kan svenskene more seg med å diskutere identitetspolitikk.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHva slags krise var egentlig finanskrisa?
Neste artikkelEn doktor rapporterer fra Jemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).