EU-kommisjonen vil avskaffe den nasjonale vetoretten

13

EU-kommisjonen har forberedt mer enn to dusin nye forslag som den vil ha behandlet i unionen innen mai 2018. Ifølge kommisjonen tar forslagene sikte på å skape «et mer demokratisk Europa».

Dette er som vanlig nytale, siden hensikten er det motsatte. Blant forslagene er en plan for å hindre nasjonalstatene i å bruke veto for å blokkere vedtak som i dag krever enstemmighet.

Nå vil kommisjonen erstatte enstemmighet med kvalifisert flertall, og da forsvinner vetomuligheten. Jean-Claude Juncker & co vil bruke paragraf 48 i Lisboa-avtalen for å bryte slike blokader. Det er jo interessant å ville «fremme demokrati» gjennom en avtale som ikke har noen demokratisk forankring.

Det er foreløpig ikke meningen at forslaget skal bankes gjennom med det første. 2025 er satt som året da det skal skje.

Dette samsvarer med den planen som de fem EU-presidentene la fram i 2015. Hvis de får det som de vil, skal  de nasjonale parlamentene i EU-landa fra og med 2025 ikke lenger bestemme over sine egne lands budsjetter. Det er mindre makt enn et kommunestyre har i dag.

Planen består av tre ledd:

 • Innføring av en bankunion, som i realiteten gjør Den europeiske sentralbanken overordnet de nasjonale statsbankene. Det første skrittet ble tatt 1. januar 2016.
 • Opprettelsen av et reelt europeisk finansmarked. Man skal fjerne det som er igjen av nasjonale særhindringer for den frie flyten av kapital.
 • Opprettelsen av en fiskalunion. Dette betyr at de nasjonale budsjettene ikke lenger vil bli vedtatt av de nasjonale parlamentene, men av EU, mens de nasjonale parlamentene vil bli tatt med på råd. Dette skal fullføres i 2025.

Og siden Norge er ikke-voterende EU-medlem gjennom EØS, vil dette garantert få konsekvenser også for oss.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Vi må huske på at disse folka helt og fullt bekjenner seg til den gamle formelen: Kapitalisme + Vekst = Demokrati.

  Når veksten stagnerer er det eneste mottiltaket å legge bedre til rette for kapitalen, hvilket de mener vil styrke demokratiet gjennom fornyet vekst. Kall det gjerne for det vestlige konsumdemokrati.

  Imidlertid er vekstens tid forbi, og finner vi ikke snarest en ny formel for demokratiet er snart sivilisasjonens tid forbi også.

  Jeg vil foreslå formelen: Inngruppa + Selvstyre = Demokrati.

  Dette var kun en formel som falt meg inn i nuet. Det er mulig den bør formuleres annerledes?

  • Sats på en matematisk likning, du. Det gjør stort sett susen, siden ingen skjønner bæra og ingen vil innrømme det.

   • Det gikk en film om en svensk mann fra Småland som ble fratatt sine hester, på nrk. Den viser hvor inni granskauen demokratiske vi ha blitt. Samfunnet behandler vanlige folk mer og mer som dritt. Mye av skitten og reglene kommer fra Brussel.

  • Fint du nevner kvinner først, fordi de vil få større innflytelse i et demokrati basert på inngrupper!

   «Terje Bongard skriver: Jeg gjør et forsøk på å beskrive denne kjønnsulikheten i uttrykk (strategi) i boka: Det handler om ulikheten i pådrivet på ulike arenaer: Menn har statistisk høyere show-off-behov, som fører til mer synlighet i utgrupper, store arenaer, toppstillinger osv. Kvinner er akkurat like gode, eller bedre, til å debattere, men føler/kjenner seg mer hjemme i inngrupper. Statistisk slår dette ut i aviser og offentlighet. Jeg er overbevist om at vi snart har et fag som heter evolusjonær sosiologi, som vil revolusjonere faget. Formål: Øke friheten for begge kjønn.

   Jeg svarer: Knallbra! Dette betyr at kvinner har mye å vinne på RID-modellen, og menn det motsatte. Hvorfor var ikke da RID-modellen hovedparole under 8.mars-togene?»

   Selv har jeg blitt kastet ut av min bedrift etter 38 års innsats, i et komplott ledet an av «Fyrsten» og hans flygende aper, først og fremst Bede Ho og Nordeania. Men jeg lar ikke dette knekke meg, og ser det heller som en ekstra motivasjon til å kjempe for Bongards selveierdemokrati. Her ville jeg ikke blitt sparket ut i kulden!

 2. Et navn på dette er vel rett og slett diktatur. EU-kommisjon står ikke til demokratisk ansvar, det er i praksis Tyskland som styrer EU-kommisjonen og ikke demokratiske organer. Vi kan gå mot en tid med autoritær ny-føydalisme i Europa hvor parasittene råder.

 3. «Planen består av tre ledd» Stakkars Sverige eksempelvis som har EU traktaten i grunnloven. Men å prøve en av-demokratisering i dagens informasjonssamfunn der en middelklasse som er velutdannet har mistet eller kommer å miste alt er nok problematisk. Sverige og EU lever på en penger-økning og når den er slutt skal gjelden betales tilbake hvilket er en matematisk og menneskelig umulighet. Men vi må miste nære på alt føre mennesker våkner tydeligvis, litt trist.

 4. Det nye stortyskland… Og med kapital som våpen bygges det. Det at Hitler og Scull folket misslyktes, hindrer dem ikke fra å prøve igjen. Det var Tyskland (For USA)som ivret for det grenseløse Europa. I 1999 var Riksdagen klar samtidig som NATO ble omgjort til en giganthær for globalisering. Forkortelsen for NATOS Supreeme Headqarter… ett eller annet err SHAPE. Nasjonalsosialismen blir global?

 5. EU er bare så dødt. EU vil revne i tre deler: 1, Visegrad-landene, 2, Det rike og innvandrings ennlige Vesteuropa, og 3, Club Med. På sikt vil 1 forlate kalaset og 3 vil bli kastet ut.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.