Lære av Corbyn? Jonas er jo helt uenig med Corbyn!

0
Jonas Gar Støre på LO-kongressen da han nedkjempet motstanden mot at EØS-avtalen har forrang over Norges lover

Av Arild Rønsen.

Handler Jonas Gahr Støres fall om taktikk? Eller handler det rett og slett om politikken han fører?

Jonas Gahr Støre på LO-kongressen da han nedkjempet motstanden mot at EØS-avtalen har forrang over Norges lover

I en interessant kronikk i Dagsavisen mandag avslutter Halle Jørn Hanssen med å ønske Ap-ledelsen god tur til London – der de ifølge artikkelforfatteren skal ta lærdom av Jeremy Corbyn. Aps problem stikker dessverre langt dypere enn at ledelsen bør ta en tur til London. Problemet ligger i at dagens ledelse i Arbeiderpartiet ikke er enig med Corbyn.

Det er et gjennomgående problem i politikken at ledelsen alt for ofte stiller seg spørsmålet: Hva skal vi gjøre for å tekkes velgerne? Alle politikere må først og fremst stille seg spørsmålet: Hva vil vi? Hva er vår visjon? I hvilken retning skal vi ta samfunnet?

Det er i denne sammenheng Ap-medlemmet gjennom 43 år, Halle Jørn Hanssen, tar feil. For sannheten er jo at Jonas Gahr Støre ikke er enig med Jeremy Corbyn! Og da hjelper det lite å dra til London!

Det er riktig at de tradisjonelle sosialdemokratiske partiene, nær sagt i hele Europa, ligger med brukket rygg. Noen, som Halle Jørn Hanssen, mener dette handler om taktikk. Feil. Det handler om politikk. Tony Blair vs. Jeremy Corbyn – det er stor forskjell! Og Jonas Gahr Støre er enig med Tony Blair! That’s the question!

Jeg har ingen verdens ting imot Gahr Støre som person. Jeg syns han virker som en hyggelig fyr, og man velger faktisk ikke sine foreldre. (Det faktum at han har behandla en del mer eller mindre godt begrunna avsløringer om personlig økonomi elendig, lar jeg ligge i denne omgang.) Jonas Gahr Støres problem ligger i politikken han representerer. Han er sentrumspolitikkens fremste talsmann. Kompromiss og forlik – for enhver pris.

Jeg mener det er feil når mange påstår han mener akkurat det samme som Erna Solberg i ethvert spørsmål, men han framstår sånn. Spør du folk på gata, er det like vanskelig å få svar på hva Erna og Jonas er uenig om, som å få svar på hva Rødt og SV er uenig om. Og dét, er virkelig fullstendig umulig!

«Det går et skille her i verden», het det i «Et rødt flagg» – en signalsang i det fantastiske teaterstykket «Pendlere» fra ’70-tallet. Det skillet går mellom arbeid og kapital. Det er dette skillet dagens Ap-leder ikke verken kan, vil, eller evner å fronte. Ikke fordi han har arva noen millioner, men fordi politikken han står for ensidig går i retning av å tilsløre dette forholdet.

Med politikken dagens ledelse i Ap fører, ville det eneste naturlige utfallet vært et tysk kompromiss – en regjering av Ap og Høyre. Der ville de helt sikkert kommer til enighet om de fire milliardene de krangler om i bruken av oljepengene, og landa på to.

Bernie Sanders eller Hillary Clinton? Jeremy Corbyn eller Tony Blair? I Norge er Corbyn og Sanders representert ved de venstre-sosialdemokratiske partiene Rødt og SV – mens Jonas Gahr Støre for lengst har valgt tapernes side. For arbeidsfolk flest er dette en trist historie å være vitne til.

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Arild Rønsen.

Forrige artikkelTyskland: SPD svakt, AfD og Linke kjemper om tredjeplass
Neste artikkelUlikheten i Tyskland har eksplodert