Tyskland: SPD svakt, AfD og Linke kjemper om tredjeplass

0

Kort tid før det tyske valget til Forbundsdagen vier meningsmålingene at koalisjonen CDU/CSU, altså Merkels partigruppering, ligger langt foran konkurrentene med 36% oppslutning. Det sosialdemokratiske partiet ligger an til å tape fire prosent i forhold til valget i 2013 og ligger på 22%.

På delt tredjeplass ligger Linke og Alternative fûr Deutschland (AfD) med 11% hver. Deretter kommer FDP 9% og de grønne 7%.

I Tyskland må det dannes en flertallskoalisjon, og i inneværende periode har den bestått av CDU/CSU og SPD. Dersom meningsmålingene får rett, vil de også kunne danne regjering etter valget. Alternativt vil det kunne dannes det som i Tyskland kalles en svart-gul-grønn koalisjon, eller en Jamaica-koalisjon, det vil si CDU/CSU, FDP og de grønne.

Går det slik meningsmålingene sier, blir det første gang det innvandringskritiske partiet AfD blir representert i Forbundsdagen. Ved forrige valg fikk de 4,7% og klarte dermed ikke sperregrensa på 5%. Partiet er imidlertid allerede representert i flere delstatsforsamlinger.

For Martin Schulz og SPD ville et resultat på 22% bety det dårligste valgresultatet siden 1949, ett prosentpoeng under katastrofevalget i 2009. Det dominerende partiet blant de europeiske sosialdemokratiske partiene vil i så fall befeste sin tilbakegang og dermed bekrefte krisa i den sosialdemokratiske leiren.

I likhet med sine søsterpartier er SPD blitt et sosialliberalt parti som knapt er til å skille fra sentrumhøyre-partiene, og velgerne straffer dem for det.

Tidligere utgjorde arbeiderklassen den viktigste velgergruppa til SPD, men i de seinere åra har arbeiderne i økende grad forlatt partiet og blitt erstattet med akademikere, intellektuelle og høyere funksjonærer. Det eneste sosialdemokratiske partiet som skiller seg ut fra denne negative trenden er britiske Labour, som i de siste målingene har hatt en klar ledelse på Toryene.

Etter alle solemerker kan Angela Merkel gjøre seg klar for sin fjerde periode som tysk forbundskansler.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMot dollaren: Venezuela går over til yuan i oljehandel
Neste artikkelLære av Corbyn? Jonas er jo helt uenig med Corbyn!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).