Ulikheten i Tyskland har eksplodert

0
Foto: Shutterstock

Fra den danske avisa Arbejderen.

Mange steder er der kommet tiggere og sovende under broerne, mens direktører suser gennem Berlin i nyindkøbte luksusbiler. Socialdemokraterne i SPD får op til forbunddagsvalget om to uger skylden for den øgede ulighed og fattigdom.

Foran Berliner Stadtmission. Fattigdommen er steget efter reformer af arbejdsmarkedet.
FOTO: Arbejderen

Berlin –  Hjemløse sover i klynger foran hjælpeorganisationen Berlin Stadtmissions lokaler ved Banhof Zoo. Andre står tålmodig i kø for at få en skål suppe, rent tøj eller et bad.

Mange fattige har ikke råd til en busbillet eller må fryse om vinteren på grund af de voksende varmepriser.
Claudia Wrobrel, redaktør

Indenfor fortæller lederen, Rolf Kunert, at uligheden i det tyske samfund er steget voldsomt de seneste år.

– Sidste år havde vi kontakt til 600 personer i vort område, i år er tallet 700, fortæller han og bliver for anden gang afbrudt af en kimende telefon med besked om, at der straks er brug for linned til sovesalen.

Han tilføjer, da han han startede i Berlin Stadtmission for 30 år siden, hjalp missionen 109 mennesker i området. I dag er 40 procent af de fattige i området tyskere, mens 60 procent er udenlandske fattige, der er gået totalt til bunds i samfundet.

15,7 procent fattige

Fattigdom og ulighed er blevet et emne i valgkampen op til forbunddagsvalget den 24. september. Overalt appellerer valgplakater fra venstrefløjen og socialdemokraterne om at tage fattigdommen alvorligt.

Tallene taler for sig selv. I februar i år kom det frem, at fattigdomsraten i Tyskland har nået et nyt rekordniveau på 15,7 procent, meddelte hjælpeorganisationen Paritätische Gesamtverband i rapporten «Værdighed er en menneskeret». I 2010 var procenten på 14,5.

Man er fattig i Tyskland, hvis man tjener mindre end 60 procent af medianindkomsten.

4,17 millioner mennesker er forgældede. Det er 6,3 procent af befolkningen. De hjemløses antal er steget fra 223.000 i 2008 til 335.000 til 2014.

På den fornemme Alexanderplatz, 20 minutters kørsel fra Zoo, sidder 22-årige Natalia på et tæppe med sin hund Luna og tigger. Forbi suser shoppinglystne turister og velklædte tyske finansfolk.

– Jeg boede i Polen og fik lovning på et job, men da jeg kom, var der intet, siger hun til Arbejderen.

Hun tør ikke oplyse sit efternavn og er tydeligvis sulten og smiler taknemmeligt, da vi giver hende en oste-bagel og en pose med blandet frugt.

Foto: Shutterstock

Arbejdende fattige

Men også folk i arbejde bliver fattigere i Tyskland. Nye tal fra Det Tyske Arbejdsagentur viser, at op mod 2,7 millioner tyskere er «working poor», altså personer med fuldtidsarbejde og et eller to ekstrajob ved siden af. Det er hele 9,7 procent af arbejdsstyrken.

I intet andet OECD-land er lavtlønssektoren vokset så meget som i Tyskland. 1,3 millioner tjener så lidt, at de får suppleret med socialhjælp. Knap en fjerdedel af alle ansatte i Tyskland tjener mindre end 80 kroner i timen.

Dagpengeperioden var før 32 måneder. Den er nu mellem 12-18 måneder.

Ifølge interview-redaktøren Claudia Wrobel på det tyske marxistiske dagblad junge Welt har det tyske socialdemokrati, SPD, ansvaret for den stigende fattigdom. Partiet vedtog sammen med regeringspartneren De Grønne vedtog Hartz-4-reformen, der trådte i kraft januar 2005.

– De betyder, at 20-40 procent af alle tyskere i dag arbejder på kortfristede arbejdskontrakter, hvor arbejdsgiveren kan ændre kontrakterne efter et halvt eller helt år. Og efter et år på dagpenge er du under Hartz-reformernes ledighedskontrol, og børnepengene falder, siger hun og tilføjer, at folk er blevet meget bange for at blive arbejdsløse.

Hun fortæller, at der forud var gået tre andre Hartz-reformer med drastiske reduktioner i arbejdsløshedsunderstøttelse og pensionsordningerne. Hun kalder det den største nedskæring i det tyske velfærdssystem siden Anden Verdenskrig.

– Fattigdommen har store psykiske konsekvenser. Folk, der ikke ved, hvad de skal spise eller ikke har råd til en busbillet og må fryse om vinteren på grund af høje varmepriser, bliver hårdt ramt, siger hun til Arbejderen i junge Welts redaktionslokalet i Torstrasse i centrum af Berlin.

Flere millionærer

På den anden side profiterer nogle tyskere på udviklingen. Ifølge regeringens egne tal er der i Tyskland 16.495 millionærer. Ifølge ulighedsforsker Christoph Butterwegge fra Institut for Sammenlignende Pædagogisk Forskning og Socialvidenskab i Köln er den ulige fordeling af rigdom i Tyskland at sammenligne med tredje-verdenslande som Brasilien og Colombia, siger han til Sputnik News.

For den 25-årige studerende Hovhannes Gevoukian fra Berlin, der må arbejde på et hospital for at betale sine regninger, er der en klar grund til, at SPD i meningsmålingerne ligger på fatale 21-22 procent mod Angela Merkels 37 procent.

– Vi er generationen efter Hartz-4 og mærker presset. SPD er ignorante. Vi føler lede ved dem. De repræsenterer ikke arbejderklassen, men tænker som CDU kun på de rige, siger han til Arbejderen, da vi møder ham på Oranienburg Platz.

Forrige artikkelLære av Corbyn? Jonas er jo helt uenig med Corbyn!
Neste artikkelSult dem i hjel: Wall Street Journals løsning i Nord-Korea