Ulikheten i Tyskland har eksplodert

21
Foto: Shutterstock

Fra den danske avisa Arbejderen.

Mange steder er der kommet tiggere og sovende under broerne, mens direktører suser gennem Berlin i nyindkøbte luksusbiler. Socialdemokraterne i SPD får op til forbunddagsvalget om to uger skylden for den øgede ulighed og fattigdom.

Foran Berliner Stadtmission. Fattigdommen er steget efter reformer af arbejdsmarkedet.
FOTO: Arbejderen

Berlin –  Hjemløse sover i klynger foran hjælpeorganisationen Berlin Stadtmissions lokaler ved Banhof Zoo. Andre står tålmodig i kø for at få en skål suppe, rent tøj eller et bad.

Mange fattige har ikke råd til en busbillet eller må fryse om vinteren på grund af de voksende varmepriser.
Claudia Wrobrel, redaktør

Indenfor fortæller lederen, Rolf Kunert, at uligheden i det tyske samfund er steget voldsomt de seneste år.

– Sidste år havde vi kontakt til 600 personer i vort område, i år er tallet 700, fortæller han og bliver for anden gang afbrudt af en kimende telefon med besked om, at der straks er brug for linned til sovesalen.

Han tilføjer, da han han startede i Berlin Stadtmission for 30 år siden, hjalp missionen 109 mennesker i området. I dag er 40 procent af de fattige i området tyskere, mens 60 procent er udenlandske fattige, der er gået totalt til bunds i samfundet.

15,7 procent fattige

Fattigdom og ulighed er blevet et emne i valgkampen op til forbunddagsvalget den 24. september. Overalt appellerer valgplakater fra venstrefløjen og socialdemokraterne om at tage fattigdommen alvorligt.

Tallene taler for sig selv. I februar i år kom det frem, at fattigdomsraten i Tyskland har nået et nyt rekordniveau på 15,7 procent, meddelte hjælpeorganisationen Paritätische Gesamtverband i rapporten «Værdighed er en menneskeret». I 2010 var procenten på 14,5.

Man er fattig i Tyskland, hvis man tjener mindre end 60 procent af medianindkomsten.

4,17 millioner mennesker er forgældede. Det er 6,3 procent af befolkningen. De hjemløses antal er steget fra 223.000 i 2008 til 335.000 til 2014.

På den fornemme Alexanderplatz, 20 minutters kørsel fra Zoo, sidder 22-årige Natalia på et tæppe med sin hund Luna og tigger. Forbi suser shoppinglystne turister og velklædte tyske finansfolk.

– Jeg boede i Polen og fik lovning på et job, men da jeg kom, var der intet, siger hun til Arbejderen.

Hun tør ikke oplyse sit efternavn og er tydeligvis sulten og smiler taknemmeligt, da vi giver hende en oste-bagel og en pose med blandet frugt.

Foto: Shutterstock

Arbejdende fattige

Men også folk i arbejde bliver fattigere i Tyskland. Nye tal fra Det Tyske Arbejdsagentur viser, at op mod 2,7 millioner tyskere er «working poor», altså personer med fuldtidsarbejde og et eller to ekstrajob ved siden af. Det er hele 9,7 procent af arbejdsstyrken.

I intet andet OECD-land er lavtlønssektoren vokset så meget som i Tyskland. 1,3 millioner tjener så lidt, at de får suppleret med socialhjælp. Knap en fjerdedel af alle ansatte i Tyskland tjener mindre end 80 kroner i timen.

Dagpengeperioden var før 32 måneder. Den er nu mellem 12-18 måneder.

Ifølge interview-redaktøren Claudia Wrobel på det tyske marxistiske dagblad junge Welt har det tyske socialdemokrati, SPD, ansvaret for den stigende fattigdom. Partiet vedtog sammen med regeringspartneren De Grønne vedtog Hartz-4-reformen, der trådte i kraft januar 2005.

– De betyder, at 20-40 procent af alle tyskere i dag arbejder på kortfristede arbejdskontrakter, hvor arbejdsgiveren kan ændre kontrakterne efter et halvt eller helt år. Og efter et år på dagpenge er du under Hartz-reformernes ledighedskontrol, og børnepengene falder, siger hun og tilføjer, at folk er blevet meget bange for at blive arbejdsløse.

Hun fortæller, at der forud var gået tre andre Hartz-reformer med drastiske reduktioner i arbejdsløshedsunderstøttelse og pensionsordningerne. Hun kalder det den største nedskæring i det tyske velfærdssystem siden Anden Verdenskrig.

– Fattigdommen har store psykiske konsekvenser. Folk, der ikke ved, hvad de skal spise eller ikke har råd til en busbillet og må fryse om vinteren på grund af høje varmepriser, bliver hårdt ramt, siger hun til Arbejderen i junge Welts redaktionslokalet i Torstrasse i centrum af Berlin.

Flere millionærer

På den anden side profiterer nogle tyskere på udviklingen. Ifølge regeringens egne tal er der i Tyskland 16.495 millionærer. Ifølge ulighedsforsker Christoph Butterwegge fra Institut for Sammenlignende Pædagogisk Forskning og Socialvidenskab i Köln er den ulige fordeling af rigdom i Tyskland at sammenligne med tredje-verdenslande som Brasilien og Colombia, siger han til Sputnik News.

For den 25-årige studerende Hovhannes Gevoukian fra Berlin, der må arbejde på et hospital for at betale sine regninger, er der en klar grund til, at SPD i meningsmålingerne ligger på fatale 21-22 procent mod Angela Merkels 37 procent.

– Vi er generationen efter Hartz-4 og mærker presset. SPD er ignorante. Vi føler lede ved dem. De repræsenterer ikke arbejderklassen, men tænker som CDU kun på de rige, siger han til Arbejderen, da vi møder ham på Oranienburg Platz.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


21 KOMMENTARER

  • Du sier noe viktig OV. Alle såkalte Velferdsstater har igjennom en lang prosess overskredet sin glanstid. Denne form for Politisk og Økonomisk » styring» med negative renter : Les Lån mer det er GRATIS, ruinerer Hele Nasjoner og dets befolkning. Dette systemet kollapset allerede i 2008, men er holdt kunstig oppe siden ved å Redde Bank og Finans-systemet som fikk Milliarder for å bringe sine regnskaper i orden, men anvendte disse enorme summene for å utbetale Bonuser til seg selv. Hvem betalte regningen: Den arbeidende befolkning som MÅ betale skatt Nasjonat. De internasjonale selskapene har andre muligheter Internasjonalt. Middelklassen og mindre bedrifter er i ferd med å forsvinne , selve bærekraften i ethvert samfunn.
   I vår tid undrer tyske politikere seg Hvorfor mennesker er så rasende. Og noen modige medie- forskere sier rett ut at de 2 Fjernsyns- og statskanalene KUN Ensidig gir reportasjer og propaganda om «Tysk Velstand og fortreffelighet». Våger en invitert debattant å si noe som ikke passer inn i denne agenda, blir de regerett kastet ut av debatten. Tidligere Hollywoodstjernen Senta Berger og andre superkjendiser (alltid de samme fjesene) sa etterat en kvinne sa: » Det har nå blitt her i Vest- Tyskland akkurat som det var i DDR, hvor alle barn ble tatt hånd om og oppdratt av Staten, fordi alle kvinner måtte arbeide for staten.
   Fattigdom har det alltid vært i Tyskland. I 30 år har mennesker stått i kø utenfor bakeriene for å kjøpe rimelig brødvarer fra dagen før. Pensjonister har jobbet som kofferbærere på Sentralstasjonene for å overleve. Andre samler flasker og panter disse. Jeg har tyske venner både i Vest og i Øst Tyskland – og har trenger ikke lese Journalistenes rapporter om hvor ille det er i alle andre land – verden over og at Angela Merkel & Co. i hele Europa vil «redde» fattige fra hovedsakelig muslimske land, men også slipper inn Billig Arbeidskraft fra Polen, Romania etc…for at Industrien skal klare å overleve, og samtidig priser Høykostlandene i Europa ut, med lykkelige mennesker som ønskes Hjertelig Velkommen, som i Høykostlandene tjener 10 ganger mer enn i hjemlandet og kan sende penger til den etterlatte familien rund om på kloden, mens den opprinnelige Befolkningen som har sine barn og familier i landet, må anvende stadig mer av en synkende inntekt – ofte fra flete jobber og reiseveier for å overleve hvor Både Eiendomspriser og utleiepriser er nærmest ubetalelige, på grunn av innvandringen og kamp om både jobber og boliger.

   Dette systemet vil kollapse av seg selv. Dette vet De som lenge har studert det og ser et mer helhetlig bilde, i stedet for ensidig å fokusere på kun et par utvalgte detaljer.
   Hvilken Industri er størst i verden i dag? HJELPE-INDUSTRIEN, hvor mennesker som ellers hadde vært arbeidsløse, har funnet en meget lukurativ beskjeftigelse med » Prestisje». MAN REDDER LIV, UANSETT – og lar ANDRE betale kostnadene, som bare stiger og stiger, mens Nøden øker og øker over hele kloden.
   Når skal det bli lov å prioritere EGEN BEFOLKNING? ER DEN MINDRE VERDIFULL ENN ALLEBDE ANDRE FREMMEDE?

   Vi er alle i en Gjelds- Felle, for all denne «Hjelpen» skaper ennu mere Elendighet. Det har blitt enklere å klage, klage og klage. Horder av unge MENN og «BARN» som ansees som fullverdige voksne i den kulturen de kommer i fra blir Forsørget døgnet rundt. Dette har skapt en hær av nye Arbeidere: Sosialarbeidere og Hjelpere på nær sagt alle områder som betales av HVEM? Den stadig skrumpende Nasjonale Befolkningen, for i disse yrkene er man betalt av Skatte- penger og av Statens og EU’s Sentralbankers Pengetrykking med computertrykk, UTEN reelle verdier. Jo mer penger i omløp, jo flete kan hjelpes inn i våre land, og rundt om på kloden. Resultatet vil bli: HYPERINFLASJON. Disse Penge-Enhetene utvannes helt med MENGDEN, og har til slutt NULL VERDI.
   Se til Venezuela. Det superrike Olje- Landet. Saudi Arabia har bedt om å få låne 10 MRD Dollar, da dette superrike landet ikke lenger klarer kosnadene ved å opprettholde Staten. Norge og andre land selger unna EIENDOM SOM FOLKET EIER I FELLESSKAP – HVOR PENGENE GÅR VET KNAPT NOEN, men antagelig til «Investorer» med tilgang til «Fake Noney» i bankene og kan kjøpe Statseiendom de får til spottpris og – slik at de EIER noe av VIRKELIG REELL VERDI, ikke kun noen digitale tall i en computer.

   Den verden vi hittil har kjent – vil forsvinne om vi vil eller ikke. Mennesker er tilpasningsdyktige og i enhver KRISE elle STØRRE KATASTROFE, kommer Kreativiteten endelig til sin rett. Vi kan skape en Ny og bedre Vetden LOKALT og NASJONALT. INGEN KAN SKAPE ET VERDENS-SAMFUNN som er blitt tvangsmessig forsøkt i et Kollektivistisk UTOPI, hvor INDIVIDENE er blitt utradert og kun Det GLOBALE FELLESSKAPET TELLER og kun fører til mer Sosialisme, Kommunisne og STATISME, muligens «Godt Ment» men vi burde vite nå at alle Gode Forsetter fører til et sted som vi kaller Helvete på jord.

 1. Tysk næringsliv konkurrerer med bedrifter/land både innenfor EU/EØS og også innenfor WTO. Utflagging av tysk næringsliv kan skje til land i hele verden. EU er ingen solidarisk enhet. Det man opplever er race-to-the-bottom selv om Tyskland både har høy grad av sysselsetting og et veldig effektivt næringsliv (landet er vel det mest industrialiserte landet i verden). Og likevel altså fattigdom. Hvis ikke Tysklands befolkning klarer seg bedre i en globalisert verden enn dette, er det ikke særlig mye håp for oss andre heller.

 2. Denne utviklingen er ønsket og velkommen og den er et direkte resultat av politikken som føres av EU og i alle Europeiske land og av alle sosialistiske og venstreorienterte politiske partier i Europa. Det skal bli mye verre for hele den tredje verden er invitert til å bosette seg i Europa.

  I solidaritetens navn.

    • Man kan godt kalle det morsomt, og man kan gjerne ta det seriøst. Uansett, dette som er skrevet som en plan eller profeti for godt over 100 år siden, og beskriver så til de grader hvordan vestlige samfunn har blitt i dag, er gjerne verdt en smule oppmerksomhet fra noen og enhver. Sett i fugleperspektiv. Zions protokoller har vært på agendaen ved flere anledninger opp gjennom 1900-tallet. På tide med en runde til, så les gjerne denne oversettelsen: http://jostemikk.com/ZIONS_L%C3%86RDE_ELDSTES_PROTOKOLLER.pdf

     «Under de nåværende forhold for vitenskapen og med den retning vi har sørget for at den følger, tror hopen i sin uvitenhet blindt på det trykte ord, og i feilaktige illusjoner som vi har inspirert, hater den alle klasser som den tror er høyere enn den selv. For den forstår ikke de enkelte klassers særverdi. Dette hat vil bli enda mer utpreget der hvor det dreier seg om økonomiske kriser, fordi det da vil stanse marked og produksjon. Vi vil skape en universal økonomisk krise ved alle tenkelige underhåndsmidler og ved hjelp av gullet som alt er i våre hender. Samtidig vil vi sette på gaten veldige horder av arbeidere over hele Europa. Disse massene vil da gladelig kaste seg over dem som de i sin uvitenhet har vært misunnelige på fra barndommen av, utøse deres blod og plyndre deres eiendommer.»

     «Vi vil organisere en sterkt sentralisert regjering, slik at vi kan vinne makt i samfunnet for oss selv. Ved nye lover vil vi regulere våre undersåtters politiske liv, som om de var deler av et maskineri. Disse lovene vil litt etter litt innskrenke all den frihet og alle de rettigheter som de fremmede har stilt opp. Slik vil vårt styre utvikle seg til et så mektig despoti at det til enhver tid og overalt vil kunne knuse alle misfornøyde eller oppsetsige blant de fremmede.»

     • Vel, vel, vel.

      Vet du hva? Jeg leser alt dette evige tilbakevendende jødehatet på venstresiden for akkurat hva det er: ren og skjær antisemittisme. 100% på linje med Hitlers nasjonalsosialistiske ideologi og helt på linje med islam.

      For meg fremstår det som ekstremt primitivt, tilbakestående og hatefullt.

     • Du er med andre ord der jeg selv var for mange år siden. Du fremstår ikke spesielt hatefull eller tilbakestående, bare litt primitiv, naiv og lite opplyst. Nok om det, nå legger vi denne død. Lite nyttig for andre å lese disse kjekleriene våre.

  • Det finnes vel lite bevis for det ene eller andre. Uansett så har de som skrev dette hatt en viss påvirkningskraft til å styre samfunnet dit vi er i dag. Det i seg selv er skremmende nok, uansett hvem som skrev.

 3. Man skal helst ikke snakke om sionister og sionismen. Det hefter noe konspiratorisk over dette og man nærmest utdefinerer seg selv om man beveger seg inn på området. Sionismens betydning for det siste hundreårs geopolitiske forløp er allikevel en realitet. Tilfeldig eller ikke, men like fullt en kjensgjerning, sitter de samme sionist-elitistiske kreftene (0,01%-klikken) og trekker i trådene for videre globalisering og nulling av nasjonalstaten. Forumene de benytter for påvirkning og fremme av sin agenda er først og fremst World Econic Forum og Bilderbergerkollegiet.
  EU/EØS, TTIP/TISA etc. er å regne for underbruk av disse igjen.
  Elementær informasjon for de fleste leserne av dette forumet, men like fullt også her langt på vei (utdefinert) konspiratorisk å antyde eller peke på fellesnevneren til de store bakspillerne (utover begjæret om egen berikelse) i denne oppførelsen, den jødisk/sionistiske plattformen.

  • Det forundrer meg at de samme som kjeppjager jødene for deres angivelig pengebegær og tørst etter verdensherredømme også er de samme som kjeppjager motstandere av innvandring, oppløsning av nasjonalstaten og islamsk verdensherredømme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.